Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Home Hrvatska Domovina ZAJEDNICA VETERANA OKLOPNO MEHANIZIRANIH POSTROJBI HV OBILJEŽILA 25. OBLJETNICU VOJNO REDARSTVENU OPERACIJU ‘MASLENICA’

ZAJEDNICA VETERANA OKLOPNO MEHANIZIRANIH POSTROJBI HV OBILJEŽILA 25. OBLJETNICU VOJNO REDARSTVENU OPERACIJU ‘MASLENICA’

ZAJEDNICA VETERANA OKLOPNO MEHANIZIRANIH POSTROJBI HV OBILJEŽILA 25. OBLJETNICU VOJNO REDARSTVENU OPERACIJU ‘MASLENICA’
Foto-Braniteljski portal
Zajednica VOMP HV na čelu sa Predsjednikom Franom Penićem, predstavnicima i predsjednicima udruga-članica, sa oko stotinu članova udruga-članica Zajednice VOMP, dostojno je obilježilo 25. obljetnicu VRO Maslenica dana 21.01.2018.g.
 -FOTOGALERIJU POGLEDAJTE-OVDJE

Udruge tenkista iz cijele RH, članice Zajednice VOMP HV;

1. Udruga Zadarskih Tenkista (iz sastava 112. Zadarske Brigade i 4. GBR ‘Pauci’),
2. Udruga Ratnih Veterana Domovinskog rata ‘Crne Mambe’ – Klub 2.OMB,
3. Udruga Ratnih Veterana 9. GBR ‘Vukovi’ Podružnica Benkovac,
4. Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Postrojbe HV Karlovac,
5. Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 113. Šibenske Brigade ‘Cobra’,
6. Udruga Tenkista Veterana Domovinskog Rata Cetinske Krajine – Sinj (iz sastava 126. Sinjske Brigade, 113. Šibenske Brigade i 4. GBR ‘Pauci’),
7. Udruga Tenkista Brodsko Posavske Županije (iz sastava 108. Brigade Slavonski Brod, 3. GBR ‘Kune’ i 5. GBR ‘Sokolovi’).

-FOTOGALERIJU POGLEDAJTE-OVDJE

-Obilježavanje obljetnice počelo je u mjestu Islam Latinski – ‘Zeleni hrast’, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, a posebno za sve one koji su položili život u VRO Maslenica i ugradili ga u temelje jedine nam Lijepe naše Domovine Hrvatske.

-Zajedničko polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je na spomeniku 3. GBR ‘Kune’ u Kašiću. U samom naselju Kašić život su ugradili junačkom smrću, pripadnici Oklopno Mehanizirane Bojne 4. GBR ‘Pauci’ Split, Božo Budiša i Eugen Strikić, a u naselju Paljuv život je položio Borko Šarlija – Kesa pripadnik 2. tenkovske satnije OMB 4. GBR ‘Pauci’.

-Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali su posebnu počast svojim suborcima na mjestu njihove pogibije.

-Na spomeniku poginulim pripadnicima ‘Crnih Mambi’ u Novigradu nastavili su tenkisti sa programom iskazivanja posebnog pijeteta prema junacima Domovinskog rata pripadnicima 2. GBR ‘Gromovi’, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Sat povijesti

-Posebno su evociranjem uspomena sudionika same operacije Maslenica, zapovjednika 1. tenkovske satnije 4. GBR ‘Pauci’ Frane Penića i 2. tenkovske satnije Branka Morića, informirani kroz povijesni sat, o planiranju i provođenju bojnih djelovanja u periodu 21.01.1993.g. do 01.02.1993.g. kada se dogodila presudna bitka za Kašić u kojoj su velikosrpski četnici doživjeli totalni poraz i dalje do 01.03.1993.g. do kada su četnici pokušavali na sve načine pomaknuti dostignutu crtu, a što im nije nikako polazilo za rukom.

-Tadašnji zapovjednik a danas umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić Ninđa predsjednik Udruge Ratnih Veterana Domovinskog Rata ‘Crne Mambe’ evocirao je sjećanja na događaje u Novigradu iz vremena veljača 1993.g., kada je taktička grupa, odnosno 1. pješačka bojna Crne Mambe iz sastava 2. GBR. ‘Gromovi’ preuzela odbranu Novigrada.

-Nakon obilaska svih spomenika i veličanstvenog sjećanja na sve događaje i odavanje posebnog pijeteta poginulim suborcima, članovi Zajednice  Udruga VOMP obišli su izložbu pod nazivom ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’ u mjestu Posedarje.

-FOTOGALERIJU POGLEDAJTE-OVDJE

-Prigodni domjenak i druženje nastavljeno je u mjestu Rupalj gdje je prikazan dokumentarni film iz serijala “Pobjednici” – VRO Maslenica, redatelja Nenada Šestića iz Zadra.

Druženje je nastavljeno u vrhunskom raspoloženju velikih ratnika i tajalo je do 21:00h.

Da se ne zaboravi

-Zajednica VOMP HV primjer je dobre suradnje udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg područja cijele RH.

-Cilj okupljanja pod nazivom ‘DA SE NE ZABORAVI’, poradi obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata je da se cjelokupna Hrvatska javnost prisjeti svojih junaka koji su položili svoje živote u temelje Hrvatske Države.

Foto-Braniteljski portal
Foto-Braniteljski portal

VIŠE O ZAJEDNICI – VOMP HV-OVDJE

-FOTOGALERIJU POGLEDAJTE-OVDJE

T.H.