Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatski tim Tesla završio reli Budimpešta-Bamako- jedini prešavši Saharu električnim automobilom!FOTO..

Hrvatski tim Tesla uspješno je završio ovogodišnji dvotjedni amaterski reli Budimpešta-Bamako stigavši na cilj u Banjulu u Gambiji, a to je ujedno i prvi tim koji je električnim automobilom prvi prešao pustinju Saharu, za što su se prijavili i Guinnessovoj knjizi rekorda, doznaje se iz organizacijskog tima.

Hrvatski tim Tesla uspješno završio reli Budapest-Bamako prešavši prvi Saharu električnim automobilom

Iako je naziv relija Budimpešta-Bamako, koji je glavni grad Malija, svake godine se mijenja krajnji cilj tog relija, pa je tako ove godine odlučeno da to bude Gambija odnosno njezin glavni grad Banjulu, u koji je hrvatski tim stigao u zadanom vremenu, do 28. siječnja.

Na putu su vozeći električnu Teslu (Model X) proveli ukupno 16 dana, tijekom kojih su nakon starta 12. siječnja u Budimpešti osim europskih zemalja prošli kroz Maroko, Mauritaniju, Senegal do Gambije gdje je bio cilj.

“Po našim saznanjima naš tim Tesla u sklopu relija ujedno je i prvi koji je ‘provozio’ kroz Saharu električnim automobilom, što smo prijavili i Guinnessovoj knjizi rekorda, od kojih sada čekamo odgovor”, poručuju poduzetnik Saša Cvetojevič te putopisac i urednik u IT magazinima Oleg Maštruko, koji su činili tim Tesla. Njima se tijekom relija u timu pridružio i Tomas Konvička, stručnjak za Afriku iz Češke.

Budimpešta-Bamako poznat je u svijetu i kao Bamako rally te je ujedno i najveći amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se Dakar Rally učini dostupan i neprofesionalnim ekipama.

Ove je godine na tom reliju sudjelovalo oko 150 timova u otprilike isto toliko vozila, iz gotovo svih europskih zemalja, a timovi su bili podijeljeni u nekoliko kategorija, od natjecateljskih, do kategorije “Spirit of Bamako”, koja uključuje neobična ili stara vozila, poput Trabanta, Peglice, ili ovogodišnjeg rekordera – 50 godina starog Subarua 360.

Hrvatski tim Tesla uspješno završio reli Budapest-Bamako prešavši prvi Saharu električnim automobilom

Cvetojević i Maštruko nakon završenog relija izjavili su kako su se često ‘borili’ s pronalaskom struje za napuniti Teslu, no uspjeli su svladati i to i druge prepreke, što za primjerice za neke timove nije bilo baš lako.

“Prva odustajanja zabilježena su već na 20 kilometara od starta u Budimpešti, a u Africi je bilo i nekoliko gubljenja timova u pustinji i savani i nažalost, i jedna ozbiljna prometna nesreća. Putni uvjeti varirali su od zimsko-snježnih u Europi i na gorju Atlas, do tropskih vrućina u Mauritaniji, Senegalu i Gambiji. Većina timova ipak je došla do cilja” , iznose Cvetojević i Maštruko.

Posebno ističu da su odmah nakon ciljne ceremonije generator koji su ‘vukli’ sa sobom praktički cijelim putem za napajanje Tesle u pustinji donirali dobrotvornoj fondaciji “Lighthouse Foundation” u Gambiji, koju vodi Zdravko Volgar, Slovenac, koji godinama živi u Africi te će, koliko znaju, poslužiti u nekom selu ili školi u toj afričkoj zemlji.

A.G.

Najnovije

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...