Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković na sjednici vlade osudio Srbiju i njenu provokaciju izložbom o Jasenovcu

Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade u četvrtak i pritom nije spomenuo skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Plenković je u uobičajenom osvrtu na protekle događaje u uvodnom dijelu sjednice kazao da su cijela država i vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje ju je predstavljala njezina potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

S druge strane, “Srbija je izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima”, kazao je Plenković.

“Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti instrumentaliziranje koje bi današnju Hrvatsku prikazalo u negativnom svjetlu”, naglasio je.

“Mislim da je izuzetno važno to stalno ponavljati. To je stav koji ćemo artikulirati svim susjedima i međunarodnoj zajednici”, kazao je Plenković, koji se nijednom riječju nije osvrnuo na skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

Neželjen i loš potez Slovenije 

Plenković je izvijestio i kako će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas posjetiti Umag i Savudriju, razgovarati s tamošnjim ribarima i dogovoriti vrlo precizne načine kako će im pružiti odgovarajuću pravnu pomoć kako oni ne bi došli ni u kakvu negativnu poziciju, što se odnosi na neplaćanje prekršajnih naloga koji su stigli iz Slovenije.

“Ribari mogu biti mirni, vlada će ustrajati na svim stavovima i obavezama koje smo preuzeli”, kazao je Plenković.

Nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije i slovenskog upuštanja u jednostranu provedbu arbitražne presude, nastavio je Plenković, “mi smo odgovorili jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je niz prekršajnih naloga slovenskim ribarima”.

“Štitit ćemo hrvatske interese, teritorij i ribare od ovakvog scenarija, ali važno je istaknuti da se to događa samo zato jer je Slovenija krenula jednostrano raditi ono što nije niti u duhu dobrosusjedstva, nije u skladu s međunarodnim pravom”, kazao je premijer dodavši da to sigurno nije put dijaloga i dogovora.

“Slovenci su ti koji su međudržavni problem prenijeli na konkretan život naših sugrađana što je jedan od neželjenih i gorih scenarija”, naglasio je.

Osvrnuo se i na svoje sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu kazavši da je taj skup bio dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske kao odgovorne članice EU-a i zemlje koja je otvorena za strana ulaganja te za jačanje gospodarskih odnosa.

Kazao je i kako je prekjučerašnja velika konferencija posvećena energetskoj politici u Zagrebu na kojoj je bio i potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič, bila prilika da se javnosti predstave glavne konture izrade buduće energetske strategije i naglasi strateški značaj projekta LNG terminala na Krku.

“Važna je i najava donošenja posebnog zakona kako bi se ubrzao taj projekt i osigurala diversifikacija opskrbe energijom i energetska neovisnost”, rekao je Plenković.Autor-Hina

G.S.

Najnovije

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...