Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

STRAVIČAN VIDEO- Zapovjednici i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi optuženi za ratni zločin protiv hrvatskih civila…klali su civile, likvidirali ih, vadili im noževima organe…

Gotovo dvadeset i sedam godina nakon što su 4. rujna 1991. godine u Četekovcu, Balincima i Čojlugu – selima nedaleko od Slatine – ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti u dobi od 18 do 93 godine, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog tog je ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika podignulo optužnicu protiv dvadeset i dvoje okrivljenih.

Video sadrži uznemirujuće snimke. Gledate na svoju odgovornost.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv osmorice zapovjednika i 14-orice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koje tereti za ratni zločin protiv hrvatskih civila na području slavonskih sela Čojlug, Balinci i Četekovac, gdje su u rujnu 1991. ubili 20 civila i dva ratna zarobljenika.
Tužiteljstvo tvrdi da su osmorica zapovjednika naređivali pripadnicima srpskih paravojnih formacija da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile hrvatske nacionalnosti, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo te da ruše i pale kuće i gospodarske objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Neke od okrivljenih zapovjednika tereti se da su i osobno sudjelovali u mučenjima i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici njihovih postrojbi, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po tako dobivenim naredbama, objavilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Optužnicom im se stavlja na teret da su iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj minobacačkih mina, topovskih i tenkovskih granata koje su pogodile civile te oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih, gospodarskih i javnih objekata. Tereti ih se da su u mjestu Balinci ulazili u kuće civila hrvatske nacionalnosti te, tamo pronađenih deset osoba, ubili vatrenim oružjem, a jednog su civila zaklali.

Iznad i oko mjesta Čojlug, Balinci i Četekovac, kao i na cesti prema Mikleušu optuženici su navodno postavili i zasjedu u kojoj su iz automatskog vatrenog oružja bez upozorenja pucali u civilna osobna vozila koja su nailazila iz pravca Mikleuša kao i civilne osobe koje su bile u tim vozilima, a na taj su način ubili sedam hrvatskih civila.

Tužiteljstvo ih tereti da su, nakon što su pod mostom između sela Balinci i Četekovac pronašli sklonjenu grupu civila, “uz prijetnju vatrenim oružjem ih prisilili da izađu na cestu i gurali ih ispred sebe te ih koristili kao živi štit, dok su dvije osobe ubili jer su se tome suprotstavile”.

Optuženi su i da su u Četekovcu zarobili dvojicu pripadnika MUP-a RH koje su tukli rukama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu, a zatim ih ubili vatrenim oružjem.
“Optužnicom ih se tereti i da su namjernim selektivnim granatiranjem i ispaljivanjem tromblonskih mina i raketa iz ručnih raketnih bacača po kućama i gospodarskim objektima civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti uništavali njihovu imovinu, kao i da su, u cilju zajedničkog plana, pljačkali civilno stanovništvo oduzimajući im osobne automobile, traktore, kao i sve druge vrjednije stvari. Tako su sve kuće i gospodarski objekti u vlasništvu civila hrvatske nacionalnosti oštećeni ili potpuno uništeni, od čega je spaljeno i eksplozivom razoreno 59 kuća i gospodarskih objekata kao i mjesna crkva Svetog Nikole Tavelića”, objavilo je tužiteljstvo.H

G.S.

POPIS ŽRTAVA PREMA MJESTU POGIBIJE : 

Selo BALINCI – SOKAK:

    MAGDIĆ, NIKOLA iz Balinaca, star 58 god. ubijen    BIŠKUPOVIĆ, IVICA iz Balinaca, star 66 god. ubijen ,    VLATKOVIĆ, ROZALIJA iz Balinaca, stara 92 god. ubijena ,    BIŠKUPOVIĆ, IKA iz Balinaca, stara 76 god. ubijena,     RUKAVINA, MARKO iz Balinaca, star 59 god. ubijen ,   RUKAVINA, MANDA iz Balinaca, stara 69 god. ubijena ,    BIŠKUPOVIĆ, IVAN iz Balinaca, star 48 god. ubijen,     LOVRENC, MIJO iz Balinaca, star 32 god. ubijen,     BUTORAC, JOSIP iz Balinaca, star 63 god. ubijen.

Selo BALINCI – GLAVNA CESTA:

    BOROVAC, JURAJ iz Balinaca, star 65 god. zaklan, opečen     RUKAVINA, IVAN iz Balinaca, star 68 god. zaklan, izvađeno srce.

Selo ČETEKOVAC:

    POTOČNIK, JOSIP iz Balinaca, star 24 god. ubijen,   BUTORAC, NIKOLA iz Četekovca, star 34 god. mučen, ubijen    KOŠOROG, DUŠKO  iz Četekovca, star 22 god. mučen, ubijen,    STARČEVIĆ, MILE  iz Balinaca, star 36 god. mučen,  zaklan, paljen ,  RUKAVINA, MARKO iz Balinaca, star 42 god. ubijen,    KRUPA, ADAM iz Četekovca, star 2 6 god. ubijen.

Selo ČOJLUG:

TONC, JOSIP iz Četekovca, star 18 god. ubijen, MATIČIĆ, MARIJA iz Čojluga, stara 68 god. mučena,ubijena, TROHA, TEREZIJA iz Četekovca, stara 82 god. mučena,ubijena, SABO, FRANJO iz Čojluga, star 59 god. ubijen, SABO, MARKO iz Čojluga, star 28  god. mučen i zaklan, MLAKAR, MILAN iz Četekovca, star 25 god. ubijen, PINČAR, ZLATAN iz Četekovca, star 36 god. ubijen.

POČINITELJI ZLOČINA :

U napadu na sela Balinci, Četekovac i Čojlug sudjelovalo je oko 400 pobunjenih Srba što u zasjedama odvraćanja, mitraljeskim gnijezdima, kao topničke posade i logistika, a u samom pješačkom napadu sudjelovalo je više od 63 pobunjenih Srba – četnika. Uglavnom su to Srbi – mještani sela Krasković, Prekoračani, Ćeralije, Voćina, Rijenaca, Macuta, a nekolicina iz srpskog dijela Balinaca i Mikleuša. 63 učesnika ovoga pokolja prepoznali su mještani napadnutih sela, iz živoga štita, promatrači kroz prozor i iz guštika, a za jedan dio saznalo se od dvojice pokajnika, povratnika Srba.  Neosporno je da je napad vodio Srbin Borivoj Lukić (zvani Munja – komandant štaba), rođen je u Slatinskom Drenovcu 5.04.1947. god. Potom Borivoj Radosavljević, otac Dušan, rođ. 6.07.1957. u Osijeku, Rajko Bojčić, otac Marko, rođ. 20.09.1948. u Humu, odgovoran za granatiranje Četekovca, Dragomir Kelevua, otac Pajo, rođ. 22.03.1955. u Novoj Bukovici, zapovjednik bataljuna za borbena djelovanja, Tanović Savo, otac Budimir, rođ. 8.06.1962. u Višnjici kod Slatine, granatirao Četekovac. Vođe četničkih grupa tijekom pješačkog napada evidentirani su u samom sadržaju događaja. Svi ostali ovdje nenavedeni nalaze se u dokumentaciji prikupljenoj tijekom istražnog postupka.

Osim navedenih žrtava, nužno je spomenuti sve one stare i nemoćne osobe, mještane navedenih sela koji zbog nemoći nisu mogli niti htjeli napustiti svoj dom, a za vrijeme ovog četničkog divljanja doživjeli strašne psihičke traume, ostali živi i s njima žive još i danas.

        Za ove hrvatske žrtve još do sada nije nitko odgovarao!  IZVOR-OVDJE
G.S.

Najnovije

Biskup Palić: Vidimo se u Međugorju!

Mostarski  biskup mons. Petar Palić u petak je održao konferenciju za medije u vezi s objavom Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu...

HDZ: Kolakušić uspio posramiti čak i Milanovića!

Kao eurozastupnik tvrdio je da će istodobno biti i predsjednik Vlade i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. I unaprijed je, onako megalomanski, „najavio“...

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...

Hitrec: Uveli smo euro u krivo vrijeme, ali zato sada uvodimo porez na nekretnine u sasvim krivo vrijeme

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Nakon suše kiše i previše, narod za promjene nespreman hriplje i kiše, ali se ne da – mulac ispred...