Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SPOSOBNI ILI PODOBNI?…HOĆE LI ČLANOVI HDZ-a PULA IMATI HRABROSTI IZABRATI DOSTOJNOG KANDIDATA ZA ČELNIKA GRADSKOG HDZ-a ILI ĆE PREVAGNUTI INTERESI SKUPINA BLISKIH IDS-u?

Članovi HDZ-a Pule biraju u nedjelju 18. ožujka, na izvanrednim unutarstranačkim izborima predsjednika/predsjednicu Gradske organizacije HDZ-a Pule .Kandidaturu su prijavila četiri kandidata:

1.Gudelj Ivona

2.Jurkić Mirko

3. Slišković Marija

4. mr. sc. Tatjana Tomaić.

Iako nisam član HDZ-a ,zainteresirana sam da bude izabran što kvalitetniji kandidat. S obzirom na dugogodišnje vladanje IDS-a gradom Pula i većini općina u Istri, nužno je potrebno da predsjednik HDZ-a najvećeg istarskog grada bude osoba koja dobro poznaje mentalitet istarskog čovjeka i stanje u gradu Puli i u Istri. IDS-ovo dugogodišnje vladanje ostavilo je negativne posljedice na opće stanje u Istri.

IDS je od početka stvaranja samostalne, demokratske Republike Hrvatske bio protiv samostalnosti, nije ni izašao na prve višestranačke izbore, već je svom članstvu preporučio da glasa za Pokret za Jugoslaviju ili za SDP. IDS je svojom Programskom deklaracijom, Rovinjskim deklaracijama iz 1994.godine, Projektom Zemlja Istra iz 1988..godine, ugradio autonomaštvo kao svoju političku doktrinu., neprestano podrivajući i osporavajući suverenitet i integritet Republike Hrvatske. Inzistirajući na autonomaštvu, stvarao je svoju nadrinaciju Istrijana, kao podlogu za referendum o odcjepljenju od Republike Hrvatske. Pitanje referenduma javno je postavio i Ivan Jakovčić, nakon referenduma u Kataloniji 1.kolovoza 2017.godine.

https://www.24sata.hr/news/istra-zeli-rerefendum-za-vecu-autonomiju-kao-onaj-u-venetu-545451.

G.Ivan Nino Jakovčić ne govorite Istra, recite IDS i ja želimo referendum! Niste vi Istra! Vi ste jedna od stranaka u Istri!

Međutim u Istri postoji i ona „druga Istra“ hrvatska Istra, koja nema medije, jer su pod kontrolom IDS-a, ali ipak prodire u javnost zahvaljujući internetskim novim medijima, koje ne mogu lokalni IDS-ovi šerifi ušutkati, a upravo ta tiha Istra nepremostiva je brana IDS-ovoj antihrvatskoj politici. IDS-ovcima je i sam spomen imena HRVATSKOGA neprihvatljiv, ali da to zamaskiraju ( zbog žestoke reakcije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ) ipak su u prvoj točki deklaracije naveli da je „ Županija Istarska autonomna regija i sastavni dio nedjeljive Republike Hrvatske“( naravno kada u članku 1 Ustava RH piše da je“ Republika Hrvatska jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država“)

U tom i takvom odnosu snaga treba izabrati predsjednika HDZ-a Pula, koji poznaje politiku IDS-a i koji će se znati postaviti prema toj politici u obrani hrvatskog identiteta Istre i hrvatskih nacionalnih interesa.

Kandidat pod rednim brojem 1 Gudelj Ivona v.d. predsjednica mladeži HDZ-a Pula, sa srednjom stručnom spremom ( završila je Srednju ekonomsku školu u Puli 2007.godine) ,sumnjam da bi se mogla nositi sa IDS-ovim jastrebovima, koji su umreženi i dobro pozicionirani u svim segmentima lokalne uprave i gospodarstva.

Kandidat pod rednim brojem 2. Jurkić Mirko, sin Vesne Girardi-Jurkić, prve ministrice kulture u samostalnoj Republici Hrvatskoj, magistar povjesničar( diplomirao je Povijest ) dugo je izbivao iz Pule, što zbog dužnosti stalne predstavnice Republike Hrvatske pri UNESCO-u njegove majke, što zbog školovanja, te stoga nije dobro mogao upoznati dugogodišnju IDS-ovu iredentističku i autonomašku politiku. Zaposlen je na recepciji u kampu Arenaturista i koliko sam ja uspjela istražiti, ne bavi se znanstvenim radom.

Kandidat pod rednim brojem 3. Slišković Marija nije rođena u Istri, doselila se, ima registriranu agenciju za promet nekretninama na svoje ime. U podacima piše samo ing, pod stručnom spremom, ali ne piše čega. Izabrana je za predsjednicu HDZ-a mjesnog odbora Veruda u Puli. Sve navedeno ne daje garanciju da poznaje stanje u gradu Puli i Istri, a ima naznaka da bi IDS-u baš takav kandidat i odgovarao, jer njima jak kandidat koji poznaje povijest i identitet istarskog čovjeka ne odgovara.

Kandidat pod rednim brojem 4.. Mr. sc. Tatjana Tomaić rođena je u Puli gdje živi i radi. Po formalnom obrazovanju je učiteljica razredne nastave, profesorica talijanskog jezika i književnosti i magistrica političkih znanosti. Magistrirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, znanstvena grana hrvatska politika/politika europske unije. Tema njezinog magistarskog rada bila je Istarski regionalizam. Politika identiteta IDS-a 1990.-2003.

Zaposlena je u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Pula. Mr. sc. Tatjana Tomaić je doktorandica na Fakultetu političkih znanosti, znanstvena grana Komparativna politika i priprema doktorsku dizertaciju na temu Politike identiteta: studija slučaja – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Istarski demokratski sabor ( IDS).

Područja njezinog znanstvenog istraživanja su: politike identiteta, političke stranke i politički sustavi, međunarodni odnosi, hrvatska politika i politika europske unije, regionalizam, nacionalizam, konfliktni potencijal i granična pitanja. Mr. sc. Tatjana Tomaić je stučnjakinja za granična pitanja i politička analitičarka.

Koautorica je knjige Hrvatsko – slovenska granica na rijeci Dragonji koja je dobitnica Zlatne povelje Matice hrvatske za 2014. godinu.

Mr. sc. Tatjana Tomaić je županijska vijećnica HDZ-a Istarske županije i potpredsjednica kluba vijećnika HDZ-a.

Tomaić je spisateljica, književna prevoditeljica i stalni sudski tumač za talijanski jezik.

Aktivno djeluje već dugi niz godina u promicanju kulture i znanosti i poboljšanju raznih aspekata društvenog života Istre kao organizatorica manifestacije Volim Istru najveće i najpoznatije humanitarne akcije u Istri koja traje sada već desetu godinu zaredom i ima veliki uspjeh u javnosti. Samo za Caritas Porečke i Pulske Biskupije u djelovanju višegodišnje akcije Volim Istru prikupljena su značajna sredstva. Uspješnom realizacijom manifestacije Volim Istru puno se je pomoglo potrebitima: preko suradnje s Caritasom Porečke i Pulske Biskupije pa do značajnog uređenja Odjela opće i abdominalne kirurgije OB Pula. U sklopu projekta Volim Istru kroz razne koncerte i akcije provedene za Caritas Porečke i Pulske Biskupije i Opću bolnicu Pula prikupljeno je i donirano oko 500 000 kuna potrebitima; pojedincima, udrugama, ustanovama. Manifestacija Volim Istru djeluje na senzibiliziranje javnosti na humanitarni rad i zajedništvo te je i postala sinonim za zajedništvo. Manifestacija Volim Istru donijela je brojne dobrobiti cijeloj zajednici što je mjerljivo kroz rezultate humanitarnih akcija te kroz razna kulturna događanja i u bogatoj međunarodnoj suradnji. Dovoljno je samo uguglati mr.sc. Tatjana Tomaić i Volim Istru.

I evo kandidata koji zadovoljava sve kriterije, koji izvanredno dobro poznaje IDS-ovu politiku, situaciju u Gradu Puli i Istri, koji je prije svega stručna osoba, kojoj je poznavanje politike profesija i koja se bavi znanstvenim radom. U IDS-u nemaju stručne osobe njenog ranga i zato IDS ne bi želio takvu osobu na mjestu predsjednika HDZa ,ne samo Pule ,nego uopće!

Članovi HDZ-a Pule trebali bi sve ove faktore uzeti u obzir kada izađu na izbore 18,ožujka 2018.godine i izabrati dostojnog kandidata koji će se znati postaviti prema IDS-ovoj politici odnarođivanja istarskih Hrvata! U protivnom ako podlegnu interesnim skupinama bliskim IDS-u, nanijeti će veliku štetu prvenstveno nama istarskim Hrvatima, koji ionako do sada nismo imali baš prevelikog zaštitnika naših interesa u istarskom HDZ-u!( čast izuzecima)

Piše/Lilli Benčik

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...