Četvrtak, 19. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Uskrsni ponedjeljak je dan kada se kršćani spominju puta uskrslog Isusa s dvojicom učenika…

Evanđelist Luka izvještava nas kako su dvojica učenika otišla iz Jeruzalema razočarana što je Isus, silan na djelu i koji je pokazao da ima vlast nad prirodom, bolestima, smrću, krivicom i beznađem, sada mrtav, treći dan u grobu. I upravo ih na tom putu susreće, nov, uskrsli Isus te s njima odlazi u gostionicu i učenici ga prepoznaju tek naknadno, prilikom lomljenja kruha. Ohrabreni i utješeni, učenici se vraćaju natrag u Jeruzalem i započinju nov život.

Život je pobijedio smrt. Milosrđe i ljubav pobijedili su grijeh; neke su od Uskrsnih poruka.

Vjernici na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno posjećuju rodbinu i prijatelje, a među običajima su i hodočašća u marijanska svetišta.

Inače, tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se Bijeli tjedan, a naziv je dobio prema odjeći novokršetnika kakva se nosila u počecima Crkve. Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

Na uskrsni ponedjeljak spominjemo se puta uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga naknadno prepoznali, kada je lomio kruh.

Emaus je antički grad, oko 11 km sjeverno od Jeruzalema. Spominje se u Evanđelju po Luki, kada su se dva Isusova učenika nakon Isusove smrti i uskrsnuća vraćala kući u Emaus, a putem im se pridružio Isus. Isusovi učenici teško su podnijeli Isusovu muku i smrt. Mnogi su bili neutješni i uplašeni, nisu razumjeli što se dogodilo. Mnogi su se iz Jeruzalema vratili u svoja mjesta. Tako su se i dva Isusova učenika vraćala u Emaus.

Putem su raspravljali o događajima u Jeruzalemu. Jedan od ta dva učenika zvao se Kleofa, a drugom nije poznato ime. Dok su razgovarali pridružio im se Isus, no oni ga nisu prepoznali. Isus ih je upitao o čemu razgovaraju i zašto su žalosni. Znao je što ih muči, ovim pitanjem pozvao ih je da se izjadaju. Kleofa odgovori: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana? (Lk 24,18)”. Nato su ispričali, kako je prorok imenom Isus poučavao narod, imali su od njega velika očekivanja, ali je osuđen na smrt, razapet i umro. Zbunilo ih je što su neke žene našle prazan grob i anđeli im rekoše da je Isus živ. Isus im odgovori: “O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu? (Lk 24, 25-26)”.

Tada im je Isus detaljno opisao što su sve proroci navijestili, da će se dogoditi s Njim. Učenici su rado pamtili pozitivna proroštva, a izbjegavali su proroštva o Isusovoj muci i smrti. Smetalo im je, što je Isus umro na križu. Nadali su se, da će Isus uspostaviti zemaljsko kraljevstvo i osloboditi Židove od rimskih okupatora. Isus je navijestio Božje kraljevstvo umjesto zemaljskog. Preko proročanstva, pokazao je da je uistinu obećani Mesija. Dok su pričali, Isus i dva učenika došli su do Emausa. Isus je želio otići, ali su ga molili da ostane s njima, jer večer je i uskoro će noć. I dalje nisu znali da je to Isus.

Zajedno su sjeli za stol. Isus je uzeo kruh, izrekao blagoslov, razlomio kruh i pružio im. Tada su ga prepoznali, a Isus im iščeznu s očiju. Jedan drugome rekoše: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma? (Lk 24,32)”. Odmah su se vratili u Jeruzalem i potražili apostole. Apostoli su već znali da je Isus uskrsnuo, već se ukazao pobožnim ženama i svetom Petru. Kleofa i drugi učenik ispričali su apostolima, kako im se Isus pridružio na putu u Emaus, kako im je tumačio Sveto Pismo, kako su ga prepoznali u lomljenju kruha i kako je iznenada nestao.

L.K.

Najnovije

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća pred tenkove’ koji kreću napasti Vukovar

Foto:Screenshot   Na današnji dan, 19. rujna 1991, dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije...

Menadžer otkrio: Olmo je nazvao Mamića kad je potpisao za Barcelonu, Zdravko je počeo plakati

Foto:Screenshot   Dani Olmo sjetio se Zdravka Mamića nakon što je potpisao za Barcelonu, otkrio je to njegov menadžer Andy Bara. Bara je otkrio detalje odnosa...

Vatikan dao zeleno svijetlo Međugorju

Dokument Dikasterija za nauk vjere koji je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira...

Šarić: Izvršni direktor poduzeća SNV d.d. Milorad Pupovac opet je tužnog i ugroženog lica

Foto:Screenshot   Najuspješniji etnobiznismen u Hrvatskoj, kako ga je nazvao bivši Titov gardist Ivo Josipović, Milorad Pupovac svake godine nekoliko puta za potrebe svog poslovanja saziva...

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Foto:Crodex   U subotu, 18. rujna u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija  Una odvijala se...