Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

I ovaj hrvatski Srbin je branio Hrvatsku…Nisam prihvatio oružje koje su mi davali srbi već sam stao u obranu svoje hrvatske…VIDEO…

U hrvatskoj vojsci i obrani hrvatske od agresorske srbočetničke i jugokomunističke JNA bio je i veliki broj hrvatskih pravoslavaca koji nisu dvojili, već su stali u obranu svojeg doma i svoje domovine Hrvatske.

U cjelokupnom Domovinskom ratu, na prvoj crti obrane Hrvatske, deset posto branitelja bili su pripadnici nacionalnih manjina. Kroz cijeli Domovinski rat u obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 10.000 Srba.

To je i konkretna poruka da Hrvatska svakog svog građanina vrednuje kroz njegov doprinos boljitku zemlje, a ne kroz nacionalnost ili vjersku pripadnost.

Ako govorimo o obrani Vukovara, od 1800 branitelja, Srba je bilo oko stotinu, odnosno šest posto. Dakle, to su oni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su, još 1991., javno iskazali da nisu ugroženi oni, nego je ugrožena i napadnuta domovina  Hrvatska, i koji su se s puškom na ramenu borili rame uzrame uz sve hrvatske branitelje.

Je li, za vrijeme opsade Vukovara, bilo kakve sumnjičavosti prema braniteljima srpske nacionalnosti?

– Nismo sumnjali u njih, oni su branili Vukovar rame uz rame s nama, govore vukovarski branitelji. A oni Srbi koji su zajedno sa zarobljenim hrvatima završili u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica dobili su strahovite batine, jer su ih čuvari smatrali izdajicama srpstva, i prema njima su se jako brutalno ponašali nanoseći im teške tjelesne povrede i ubijajući ih.

– Hrvatski branitelji Vukovara predložili su da jedna ulica u Vukovaru dobije ime po Predragu Gagiću, Srbinu iz Vukovara, satniku Hrvatske vojske. Predrag i njegov brat Nenad, sinovi Vukašina Gagića, pravoslavnog svećenika u Pačetinu, kao dragovoljci, odmah su se uključili u obranu svoga grada, s time da se Nenad iz Zagreba vratio u Vukovar.

Predrag je pod zapovjedništvom legendarnog Blage Zadre cijelo vrijeme proveo na Trpinjskoj cesti. Njihova je sestra bila udana za Vukovarca, Srbina Iliju Miloševića, koji je poginuo braneći Vukovar.

Predrag Gagić je bio ranjen te zarobljen i odveden u logor u Srijemsku Mitrovicu, gdje je nakon šest mjeseci razmijenjen. Nakon izlaska bio je na oporavku, a potom nastavio vojničku karijeru u Vinkovcima kao pripadnik 5. gardijske brigade.

Braća Gagić su, po količini dobivenih batina u logoru, najbolji dokaz koliko su velikosrbe strašno boljeli Srbi koji su branili Hrvatsku. Predrag je od posljedica ranjavanja i logora preminuo 2001. godine.

‘S nekim odmakom nikad nije bilo mira u Borovu selu. Ondje su Ozrenci, deklarirani četnici, i oni nikad neće prihvatiti ovu državu. Dugo si nisam htio priznati da će rata biti, mislio sam, odrastali smo zajedno, odvojit će se svatko na svoju stranu i otići. Kako sam ja čovjek koji voli čuti i vidjeti, otišao sam u Borovo selo i vidio sam na stotine četnika i tada shvatio da neće biti dobro’, rekao je nedavno srbin Predrag Mišićkojije stao u obranu Vukovara od srbočetničke i JNA agresije.

Mišić je bio 271 dan u srpskom logoru Mitrovici. O tim danima ne voli govoriti. ‘Ondje su samo bili neljudi, ljudi nije bilo. Josip Boldić, 5-6 godina stariji od mene, zdrav, dobio je dijete, saznao za dijete i onda su ga za tri dana ubili batinama. Na stotine je takvih bilo u Mitrovici, svatko je imao svoju golgotu. Prebili su koga god su stigli. Kad su me 14. kolovoza 1992. vozili na razmjenu za Nemetin, umalo da nije bilo razmjene. Tada sam počeo razmišljati o samoubojstvu, što bih i učinio da nismo razmijenjeni. Srećom, razmjena se ipak dogodila. Dugo je trebalo da se vratim u normalu, trajalo je 5-6 mjeseci kad sam se iščupao, no neki nisu’, objasnio je.

O hrvatskim braniteljima srpske nacionalnosti se malo govori…

Za te Srbe, hrvatske branitelje, nažalost, danas u Hrvatskoj ne čuje se dovoljno i njih nema nigdje. Nema ih ni u strukturama vlasti jer one radije surađuju i koaliraju s nekim “drugim”profesionalnim Srbima.

Pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu u Zagrebu koju je uz služenje svećenstva toga hrama vodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

S toga svim hrvatskim pravoslavcima braniteljima i svim onim pripadnicima srpske nacionalne manjine  koji Hrvatsku priznaju svojom domovinom, sretan Uskrs, koji pravoslavni vjernici slave po julianskom kalendaru.

Poslušajte svjedočenje hrvatskog pravoslavca Miše Petrovića koji nije htio uzeti srpsko naoružanje već je stao u obranu svoje Hrvatske.VIDEO…

Braniteljski portal

Najnovije

Biskup Palić: Vidimo se u Međugorju!

Mostarski  biskup mons. Petar Palić u petak je održao konferenciju za medije u vezi s objavom Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu...

HDZ: Kolakušić uspio posramiti čak i Milanovića!

Kao eurozastupnik tvrdio je da će istodobno biti i predsjednik Vlade i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. I unaprijed je, onako megalomanski, „najavio“...

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...