Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Chili umak nije samo dodatak prehrani, on je i prirodni lijek za jako puno bolesti, evo kako ga napraviti

Jeste li znali da se chili paprika više od 6000 godina koristi kao lijek za mnoge bolesti? Još su Maje i Asteci chili koristili kao analgetik, sredstvo protiv želučanih bolova, bolesti krvotoka, srca, probleme s prostatom i mokraćnim kanalima ali i kao stimulans u ratničkim okršajima.

Osnovni sastojak chili paprike je capsaicin, nezaobilazni sastojak i u suvremenoj medicini. Upravo je capsaicin u suradnji s ostalim kemijskim spojevima zaslužan za otklanjanje jako puno zdravstvenih tegoba. Chili paprika prepuna je vitamina, pogotovo B i C ali i beta karotena, magnezija, željeza i kalija.

Kako je za većinu ljudi konzumacija svježih chili paprika problem, što radi nedostupnosti tijekom cijele godine, što radi velike ljutine kod pojedinih kultivara u svijetu se najviše konzumiraju umaci, što oni za trenutnu upotrebu što trajni poput globalnog popularnog Tabasco umaka.

Većina tih umaka ima snagu ljutine prilagođenu najvećem broju konzumenata i nije pretjerano ljuto ali ni bogato aromama. Chili paprika manje ljutine izražene u jedinicama za mjerenje količine Capsaicina – Scoville, skraćeno SHU, manje je bogata aromama, a arome su ključ kod pripreme raznih vrsta jela s toga ako se odlučite za pripremu vlastitog umaka bolje je koristiti aromatične vrste jer vaše jelo će biti ljuto ili pikantno onoliko koliko stavite umaka.

Najbolje je koristiti papriku intenzivnih aroma poput Habanera ili Jamaicana snage od 150 000 do 300 000 SHU u omjeru od 90 % te neke od izrazito ljutih sa slabijom aromom poput Nage Viper ili Carolina Reaper snage od 1,5 do 2.1 milijuna SHU. Papričice s velikom ljutinom imaju manje arome te neće poništiti ili izmiješati arome ali će dati izrazitu ljutinu.

Najbolji umaci su oni koji imaju najmanje sastojaka, odnosno najviše chili paprike. Osnovni sastojci koje morate koristiti osim chili paprike neka budu samo šećer, sol, bijeli luk i ocat po mogućnosti onaj od kaktusa, a kako je on prilično nedostupan, najbolje je koristi alkoholni jer je neutralan po aromi. Zapamtite da kod pripreme umaka ne koristite vodu i paprika mora biti suha. Voda je neprijatelj broj jedan u proizvodnji umaka.

Omjeri koje ću napisati u receptu su za 1 kg očišćene chili paprike.

Prvo što morate napraviti je da očistite papriku, odvojite peteljku i odstranite sjemenke jer peteljke i sjemenke sadrže pektin koji daje gorčinu.

Paprike očistite, operite, isijecite na četvrti te osušite. U pećnici ispecite na 100 C režnjeve bijelog luka otprilike 5-6 režnjeva srednje veličine.

Osušene paprike stavite u posudu, ulijte ocat da bude malo ispod paprika, dodajte 3 jušne žlice šećera, jednu jušnu žlicu soli te prepečeni bijeli luk istisnite u posudu. Kuhajte dok ne uzavri i odmah skinite s kuhala. Poklopite i stavite da se u potpunosti ohladi. Najbolje je ostaviti da prenoći.

Nakon što se termički obrađena paprika ohladi, stavite u blender pazeći da tekućine u kojoj ste termički obrađivali bude tek toliko koliko je potrebno da ju možete blendirati. Kad dobijete usitnjenu gustu masu onda možete dodati malo te tekućine, ovisno koliko gusto ili rijetko želite.

Šećer, sol i bijeli luk kao i ocat u kojem ste kuhali imaju funkcije konzervansa, ublaživača kiselosti kao i sprječavanja pojave bakterija koje bi izazvale kvarenje vašeg umaka. Da bi umak bio što kvalitetniji i da bi se što više oslobodile arome, potrebno je da sam umak odradi alkoholno vrenje i ono obično traje oko 4 tjedna.

Da bi vrenje bilo što aktivnije ne stavljajte u hladnjak već držite negdje u mraku na sobnoj temperaturi. Što je duže vrenje to su arome intenzivnije u umak kvalitetniji. Umak ovisno o gustini pakujte u bočice ili teglice, držite na mračnom mjestu i vaš umak može trajati godinama. Načeti umak držite u hladnjaku.

Piše: A. R.

Najnovije

Šipić najavio donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić najavio je da će Vladi i Hrvatskom saboru predložiti donošenje strateškog Zakona o demografskoj obnovi, koji bi mogao...

Ministar Anušić: Milanović nije bio ni dana u ratu, a sada doslovno mobingira generala Kundida i Hrvatsku vojsku

Ministar obrane Ivan Anušić dao je intervju za RTL.   Gospodine Anušić, hoće li se u ponedjeljak održati nova sjednica Odbora za obranu? Da, sjednica je planirana...

Jonjić u prepunoj dvorani u Zagrebu govorio o komunističkim zločinima

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić održao je predavanje o krivotvorenju hrvatske povijesti u 20. stoljeću.   ''Na predavanju u zgradi Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, u prepunoj...

Tomislavgrad: Braniteljskoj populaciji prezentirani resursi koje nude “veteranski centri”

Uprava za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije danas je organizira prezentaciju „veteranskih centara“. Prezentacija je održana u prijepodnevnim satima u...

Obilježena 34. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda u Sinju

U Sinju je u četvrtak održana svečanost u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, obilježavajući 34. obljetnicu ustrojavanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora...