Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SVA BIJEDA HRVATSKE PODIJELJENOSTI VIDI SE KOD OBILJEŽAVANJA OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA!

Iako današnje generacije nemaju nikakvog vremenskog dodira sa povijesnim zbivanjima oko 2. svjetskog rata, partizanima i ustašama, to je ipak glavna tema podjele hrvatskog puka, kojeg i te kako koriste i susjedi u obračunu sa Hrvatskom.

Jesu li te podjele inspirirane i različitim pogledima na noviju hrvatsku povijest dijela hrvatske javnosti, ostaje za vidjeti.

Naime, ako je zbog tih podjela i jasno da na obilježavanju tragedija od prije više od 70 godina ne ćemo vidjeti pripadnike podijeljenih skupina, nije jasno zašto na obilježavanju godišnjica Domovinskog rata postoji ista podjela.

U zadnjih pet dana imali smo tri bitne obljetnice iz vremena Domovinskog rata na kojima uglavnom nikoga nije bilo iz trenutno oporbenih političkih stranaka ili partija ( osim narodnog tribuna, hrvatskog branitelja Bulja i Grmoje iz Mosta). Kao da i oni ne baštine muku i žrtve hrvatskih branitelja u borbi protiv veliko srpske agresije. Kao da nam je netko drugi obranio državu.

Na polaganju vijenaca na ploču u vili Dalmaciji u Splitu, gdje je donijeta odluka o osnivanju 4.brigade ZNG, u subotu ujutro, na početku ceremonije proslave 27.godišnjice tog događaja, nisam vidio ni jednog predstavnika oporbenih stranaka, kao da se to njih i ne tiče. Zar nije bilo normalno, da na godišnjicu osnivanja udarne 4.brigade, koja je dobrim dijelom zaslužna za vojne pobjede u Domovinskom ratu, budu i predsjednici ili barem izaslanici oporbenih stranaka, barem grada Splita čije ime i nosi ta postrojba. Uvijek smo je zvali SPLITSKA .

To što su u oporbi, valjda ne znači da se ne trebaju prisjetiti  žrtava koje je brigada dala i barem protokolarno popričati sa roditeljima poginulih branitelja.

Brigada je svojim djelovanjem pokrivala cijelu Dalmaciju, pa bi osim župana Bobana i gradonačelnika Opare bilo lijepo vidjeti i ostale župane, gradonačelnike i načelnike južne Hrvatske ili barem njihove izaslanike u odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima. Čast izuzecima, ali bi bilo bolje da je to pravilo, a ne izuzetak.

Slično je bilo i na proslavi godišnjice osnivanja 3.gardijske brigade “Kune”.

Iako je bio spojeni vikend, to ne opravdava nikoga koga je narod birao za svog zastupnika da izostane sa ovih obilježavanja godišnjica iz Domovinskog rata, jer je u vrijeme osnivanja brigade isto bio praznik, ali oni koji su je osnivali nisu imali vremena za spojeni vikend.

Ni jučer, na obilježavanju vojno redarstvene operacije ” Bljesak” nije bilo nazočnih iz oporbenih redova što je sramotno. Bez obzira na 1. svibanj, praznik rada i obveza koje su možda imali na pripremi raznih manifestacija, nije moguće da nisu mogli odvojiti sat vremena i pokloniti se braniteljima poginulim u operaciji, a i proslaviti uspješno provedenu operaciju koja je nakon četiri godine vratila zapadnu Slavoniju u ustavno pravni poredak RH.

I danas na obljetnici stravične pogibije i srpskog masakra nad 12 Hrvatskih redarstvenika u Borovu se ponavlja isto.

-Ovu državu ne čini samo, popularno rečeno trenutni ” državni vrh ” koji je jučer u Okučanima bio na obilježavanju godišnjice, jer zakonodavnu vlast tvori Sabor u kojem su predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

-Zbog čega jučer i danas nisu bili na proslavi potpredsjednici Sabora iz redova oporbe?

-Je li za njih značaj ove operacije drugačiji?

-Je li taj povijesni događaj ima drugačije značenje kad si na vlasti u odnosu kad si u oporbi?

-Je li se tim pristupom omalovažavaju žrtve Domovinskog rata?

-Je li nas to uvodi u nove podjele oko bliže hrvatske povijesti, značaju i odnosu prema Domovinskom ratu pokazat će vrijeme, ali istup zastupnika Pernara koji javno kaže da je Jasenovac genocid, a ” Oluja ” etničko čišćenje, ne budi nadu u jedinstvenost hrvatskog naroda u sagledavanju hrvatske prošlosti.

Jozo Ribičić- Brigadir u mirovini

Najnovije

Biskup Palić: Vidimo se u Međugorju!

Mostarski  biskup mons. Petar Palić u petak je održao konferenciju za medije u vezi s objavom Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu...

HDZ: Kolakušić uspio posramiti čak i Milanovića!

Kao eurozastupnik tvrdio je da će istodobno biti i predsjednik Vlade i ministar pravosuđa i ministar unutarnjih poslova. I unaprijed je, onako megalomanski, „najavio“...

Fra Tomislav Pervan: Napokon je skinut embargo s Međugorja

NAPOKON! Napokon je Vrh Katoličke crkve progovorio službeno o Međugorju - fenomenu koji traje već više od 43 godine. Kao što sam toliko puta...

Tužna obljetnica u Mostaru : Prije 31 godinu pripadnici tzv. Armije BiH ubili 23 hrvatska vojnika i civila

Foto:Crodex   20-ti rujan je nadnevak kao i svi drugi…No za stanovnike mostarskih naselja Rodoča i Jasenice to je poseban dan. Dan kada su mnoge obitelji...