Petak, 27. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Most i HSS: Župan Žinić ukida demokraciju u Skupštini…”Župan će dovesti bilo koji otpad u županiju, ako u tome uoči interes, pa bio on i radioaktivan.“…

U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista, na temu “Upoznavanje Hrvatskog sabora o sustavnom onemogućavanju demokratskih procesa i djelovanja oporbenih klubova MOST-a, HSS-a, HSP-a, SDA, HDRS-a u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije”.

Oporbeni klubovi Skupštine Sisačko-moslavačke županije upozorili su na kontinuirano dokidanje prava i nepostojanje demokratskog sustava u Skupštini jer župan Žinić i vladajuća većina na sve načine opstruiraju oporbu u radu.

HSS-ov zastupnik Željko Lenart upozorio je nadležne na kršenje demokracije u Sisačko-moslavačkoj županiji, te onemogućavanje rada oporbenih županijskih vijećnika:

”Demokracija se guši u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oporbeni vijećnici nemaju priliku za rad, onemogućuje im se pristup informacijama, prostori za održavanje sastanka. Uskraćuju se podaci o financijskim tijekovima Sisačko-moslavačke županije, o bolnici, o planovima i projektima. Pitamo se, koji je zadatak županijskog vijećnika ako ne propitkivati o županijskoj imovini i projektima. Nadamo se da će nadležna ministarstva reagirati na kršenje demokratskih prava i prava vijećnika. Mi ćemo uputiti prosvjednu notu o problemima s kojima se nažalost susrećemo u drugoj, najsiromašnijoj županiji u RH.”- rekao je Lenart.

„Pružamo potporu oporbi SMŽ gdje se događa kršenje akata, poslovnika, statuta i zakona – ukida se demokracija. I mi takve pokušaje onemogućavanja oporbe primjećujemo i u Hrvatskom saboru, ali u SMŽ župan provodi posve nedemokratsku praksu i na to moramo reagirati.“ – izjavio je Nikola Grmoja.

Oporbi je u početku bilo onemogućeno čak i postavljanje pitanja na aktualnom satu, što je direktna ugroza ustavnopravnog poretka Hrvatske.

„Onemogućeno nam je apsolutno svako djelovanje. Naši prijedlozi ne dolaze u raspravu, iako smo ispunili sve uvjete na to. Zato što nemamo pravo na informacije, događaju se pokušaji prijevare građana – nedavno su pokušali smjestiti opasni otpad, azbest, u neposrednu blizinu tvornice zdrave hrane u Glini! Gotovo ništa se u županiji ne odvija prema zakonu. Podržava li premijer Plenković i HDZ kao stranka svog župana u takvim postupanjima?“ – izjavio je Milan Brigljević.

Opasan otpad nigdje drugdje se ne odlaže na više mjesta u jednoj županiji, niti se to radi u ruralnom području gdje ljudi žive od poljoprivrede, upozoravaju vijećnici.

„Župan je kupio ruku koliko mu je trebalo da može nametati svoje odluke. To je očito politika HDZ-a, da župan može, rukovodeći se privatnim interesima, bez ikakvih studija u županiju smjestiti čak četiri odlagališta azbesta. On ima najveću plaću, a mi smo predzadnja najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.“ – izjavio je Mijo Latin.

„Tvornica zdrave hrane u Glini zapošljava 250 ljudi, značajan je gospodarski resurs, to je područje gdje treba poticati eko proizvodnju. No, župan Žinić i gradonačelnik Gline ugrožavaju i tvornicu i zdravlje građana planom trajnog zbrinjavanja azbesta, što nije predviđeno PGO RH. Grad Glina želi to sam financirati, što je apsurdno, a nezavisni vijećnici peticijom ih pokušavaju spriječiti. Sve je došlo do toga da su predmetnu točku maknuli s dnevnog reda kad su shvatili da će sjednici biti nazočan direktor tvrtke Hipp.“ – izjavio je Mario Božurić.

„Pretpostavljam da će naš župan dovesti bilo koji otpad u županiju, ako u tome uoči interes, pa bio on i radioaktivan.“ – naglasio je Anđelko Hrupački.

T.H.

Najnovije

 Ivica Marijačić: Marko Jurič je osuđen na 10 mjeseci, a mene čega gora kazna

Foto:Podcast Velebit   Novinar, kolega i moj prijatelj, Marko Jurič, pravomoćno je osuđen je na 10 mjeseci zatvora i pozamšanu financijsku kaznu zato što je u...

Hitrec: Ode rujan, a bijaše svakakav

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Ode rujan, a bijaše svakakav, temperaturni skakavci začudili narod, nije znao bi li hodao gol i bos ili u...

Moćan govor argentinskog predsjednika: Pogledajte kako je Javier Milei ‘oprao’ UN

Foto:UN   Argentinski predsjednik Javier Milei održao je snažan govor na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Milei je oštro kritizirao put na kojemu se trenutno nalazi...

Biblijska poruka 27. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je taj Isus?

Lk 9,18-22   Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni...

Nova Radićeva stranka zove se kao LGBT udruga: “Počašćeni smo”

Foto:Screenshot/N1/Arhiva   Nakon  izlaska iz Domovinskog pokreta u kojem je pobjedu odnio Ivan Penava, Mario Radić i bivši članovi DP-a osnovali su novu stranku pod imenom...