Subota, 21. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

GENERALSKI ZBOR podigao spomen ratnom zapovjedniku Ivanu Koradeu, položili vijence i zapalili svijeće!…FOTO…

Na groblju u Petrovoj Gori-Lobor na kojem je sahranjen general bojnik Ivan Korade, ratni zapovjednik »Puma« , Generalski zbor je na njegovom grobu ugradio spomen logo Generalskog zbora uz koji se nalazi i uklesani logo sedme (7) ratne gardijske brigade “Pume” kojoj je Korade bio ratni zapovjednik, a koja je 1995 godine, prva u VRA Oluja 1995 godine stigla na kninsku tvrđavu i zajedno sa svojim zapovjednikom Ivanom Koradeom podigla pobjednički Hrvatski stijeg.

Generalski zbor je u prigodi 10 obljetnice tragične smrti Ivana Koradea, na njegov grob položio vijenac i zapalio svijeću zajedno sa suprugom Ivana Koradea.

Također je Generalski zbor položio vijenac i zapalio svijeće te se pomolio na grobu tada, tog tužnog dana za cijelu Hrvatsku, tragično stradalih.

Uredništvo Braniteljskog portala izražava nadublju sućut obiteljima svih tragično nastradalih.

Prisjetimo se te tragične i tužne 2008 godine…

Posljednjem ispraćaju Ivana Koradea, uz članove obitelji prisustvovalo je te tragične i tužne 2008 godine dvjestotinjak mještana, među kojima desetak pripadnika Hrvatskog generalskog zbora predvođenih tadašnjim predsjednikom Marinkom Krešićem, suborci i prijatelji, pok. Slobodan Lang bivši savjetnik predsjednika RH, Ljubomir Česić Rojs, hrvatski političar i umirovljeni general,  Željko Sačić, bivši zapovjednik Specijalne policije i odvjetnik Željko Olujić i general Ivan Bobetko.

Posljednjem ispraćaju 2008 g. Ivana Koradea, uz članove obitelji prisustvovalo je dvjestotinjak mještana među kojima desetak pripadnika Hrvatskog generalskog zbora predvođenih predsjednikom Marinkom Krešićem, suborci i prijatelji, pok. Slobodan Lang bivši savjetnik predsjednika RH, Ljubo Česić Rojs, hrvatski političar i umirovljeni general, Željko Sačić, bivši zapovjednik Specijalne policije, odvjetnik Željko Olujić i general Ivan Bobetko.

– Dragi Ivan, dragi generale, dragi prijatelju, samo Bog ima oči koje vide u naše srce, samo on razaznaje svijetle i tamne strane naše prirode i samo on može do kraja proniknuti u razloge naše duše. Mi koji smo te poznavali, družili se s tobom, ratovali u domovinskom ratu, a mnogi od nas su te voljeli, stojimo tu na tvojim otvorenim grobom nijem i od tuge shrvani pitanjem, zašto Ivane, zašto hrvatski generale? Što se to dogodilo da ti se slomi srce, da te obuzme tuga, da te obuzme tama.

Tebe koji si u Domovinskom ratu izrastao u istinskog heroja, prošao najteža ratišta, prkosio teškom ranjavanju i prvi na kninskoj tvrđavi razvio hrvatsku zastavu. Ne znam, ali se pitam, jesmo li mi dio tog odgovora, gluhi da čujemo vapaj, nesposobni  da osjetimo patnju bližnjega, slijepi osim za vlasite probitke. Ma kako potreseni i zbunjeni mi smo tu uz tebe – poručio  je tada nad otvorenim Koradinim grobom, brigadir Zdravko Vladanović, tada tajnik Hrvatskog generalskog zbora.

Ističući kako su posljednji dani bili tužni i teški za Hrvatsku, ali i za Hrvatski generalski zbor, Marinko Krešić je tad izrazio veliko žaljenje zbog žrtava.

– Ipak iz ovog događaja, kazao je, proizlazi poruka hrvatskoj javnosti politici, a to je da su hrvatski branitelji definitivno poniženi i napušteni i da se ne bi ubuduće događale slične stvari, da se treba bolje pobrinuti za branitelje, ne privilegijama i novcima već moralnom potporom – rekao je tada 2008 godine Marinko Krešić.

Dodao je tada u svom govoru, te tužne 2008 godine, kako će Generalski zbor stajati iza svakog hrvatskog generala i onima kojima se  sudilo u Haagu.

Neka mu Bog bude blag i milostiv sudac – poručio je tada loborski župnik, Ivan Mikec, opraštajući se od Ivana Koradea.

Braniteljski portal/ FOTO

 

 

 

 

Najnovije

Vukovarska braniteljica protiv Branka Borkovića Mladog Jastreba: Nije zaslužio počasni čin general-pukovnika. Pa znate li što je on učinio?

Foto:Facebook   Udruga zagrebačkih dragovoljca branitelja Vukovara poslala je oštro priopćenje u kojemu ističe da je protiv toga da se Branku Borkoviću -Mladom Jastrebu dodijeli počasni...

Afera za aferom: Nakon podrške rodnoj teoriji nadbiskup Uzinić  u propovijedi pozvao na odmak od evangelizacije, kršćanske tradicije i isticanja križa

Foto:Ana Križanec/Dijalog.hr   Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr Nakon što je u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija „Susret u dijalogu“ izjavio kako Rodnu teoriju treba izučavati na katoličkim...

Rusija izdala popis zemalja s destruktivnim stavovima, među njima i Hrvatska

Foto:Screenshot   Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je popis zemalja koje, prema ruskoj vladi, promiču “destruktivne neoliberalne ideološke stavove” koji su u suprotnosti s tradicionalnim ruskim...

Biblijska poruka 21. 9. 2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Susret kao mjesto samospoznaje

Lk 5,1-11   Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim. Dok...