Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HRT ili „kako od go**a napraviti pitu“…

Dugo mi je trebalo smisliti naslov, ali kako kažu da je ono što ti prvo padne na pamet obično stvar instinkta. Stoga, neka ga jer ipak, a za razliku od papiga sa HRT-a, mogu sebi dopustiti luksuz instinktivnog pisanja. Stanković npr., nema, a to je dobro obzirom kakvim bi sve prizorima bili izloženi kada bi njemu to bilo dopušteno. Ovako je koliko toliko pod kontrolom i stoga on ima „bubu“ u uhu, skriptu, naputak i pripreme. Nezgodno je što to košta, a još je nezgodnije što košta previše i što košta nas građane.

Previše da bi oni rijetki koji još imaju želudac gledati emisije poput NU2, bili izloženi sirovim,instinktivnim performasima nekih gostiju kao što je to bio slučaj u zadnjoj emisiji.

Eto, HRT-u je bilo bitno dovesti nekog lika iz Srbije, pripadnika progresivne glumačke scene sa Balkana koja često ima priliku prosipati svoju filozofiju, da „cijepi“ Hrvate svojim idiotskim stavovima u vrijeme nedjeljnog ručka. Kako tolerantno i različito, zar ne? I ne samo to, HRT-u je bilo bitno „stvoriti“ jednog Stankovića, lika koji izgleda služi da nam „udari pečat“ na mnoge bolne odluke i teme jer ispada da većina bitnih odluka i stavova koje zastupa on, prolazi. Uostalom, zaboli me neka stvar kakvo mišljenje ima uhljebljeni progresivac i ljevičar jer ga znam unaprijed! Plaćamo ga masno da postavlja pametnija pitanja, dovodi „normalnije“ goste u emisiju, inteligentno i prigodno bira teme, plaća svoje odijelo, itd., itd. Ipak, pogrešno bi bilo usmjeriti pozornost na lika koji je čak morao pjevati „… svi smo mi homosexualci…“ sa onom uhljebljenom lezbijkom Mimom, a zato jer je to bila agenda u to vrijeme i koji nam je možda tada pokušao nešto i reći, nešto što ga možda muči više od kose koja mu nedostaje. Pozornost moramo usmjeriti na one koji sjede u „kontrolnoj sobi“ one male spravice u ušima HRT-ovaca i na njihove ciljeve i ulogu. Po njima, ovo su ciljevi:
„Misijski ciljevi Hrvatske radiotelevizije”:

1.    stvarati vrijednosti za društvo i pojedinca
2.    čuvati, njegovati i promicati nacionalni identitet i kulturu
3.    promicati civilno društvo i temelje demokracije
4.    poštovati različitosti i poticati toleranciju
5.    promicati znanje i obrazovanje
6.    sudjelovati u kulturnome obogaćivanju i oslobađanju potencijala
7.    promicati povezivanje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine
8.    poticati kreativnost i inovativnost
9.    poticati poduzetništvo
10.  poticati solidarnost i humanost
11.  promicati medijsku kulturu i pismenost te sudjelovati u njihovu unaprjeđivanju
12.  predstavljati Hrvatsku, njezine pokrajine i građane
13.  očuvati i jačati povjerenje javnosti prema javnome medijskom servisu.

Hrvatska radiotelevizija promiče univerzalnost, neovisnost, izvrsnost i inovativnost, raznolikost te odgovornost prema javnosti.“..

Hm, a zašto onda ja imam dojam kako je cilj HRT-a nametnuti građanima RH svaku pa i najidiotskiju odluku naših odličnika ili nalogodavaca, kao jedino najpametnije rješenje? A zašto onda ja imam dojam kako HRT-a promovira neoliberalnu ideologiju i nameće nam svjetonazore, umjesto da rade svoj posao i u našu korist i za naše novce „titraju naša jajca“? A zašto onda ja imam dojam nedodirljivosti guzonja sa Prisavlja kroz njihovi bahati i Bogom dani (sarkazam, obzirom da je tamo većina ekipe kojoj je ideja Boga smiješna) stav, kako je debata na temu korumpiranosti i uloge medija u pranju mozgova zabranjena? A zašto ja onda, posljednjih 25 godina, gledam uvijek iste, većinom idiotske čunke, koje non stop recikliraju teme i na zbivanja reagiraju uvijek nakon što se sve završilo i koje nam od 2000-tih pokušavaju objasniti kako je „Gay OK“ i kako je baš šteta socijalizma i kako je super ova nova ideja EU-a o, gle čuda, Balkanu kao zajednici naroda u prekrasnom „Raju zemaljskom“ EU?

Ovih dojmova ima toliko da ne može sve stati u jedan obični članak i tema uloge medija u kreiranju politike i nametanju svjetonazora je jako ozbiljna. Zapitajmo se, kako je moguće da u općoj recesiji, posljedicama krize na hrvatsko gospodarstvo ili općem stanju hrvatskog društva, jedan mastodont, atavizam socijalizma može djelovati kao da smo u najmanju ruku Rusija ili Kina? Od kuda muda i obraz toliko iscrpljivati jednu državu kao što je naša i toliko novaca usipati u servis koji je obzirom na 21.st i dostupnost informacijama skoro pa apsurdan? A apsurdan je jer u startu veliki broj informacija kojima nas hrane spada u „fake news“(loše vijesti!) kategoriju. Pa možda stoga jer su hm, kako bih to rekao bez da ikog uvrijedim, ono, čini se ipak, možda -REŽIMSKI!!! I to samo, a što je izuzetno uznemiravajuće, režima sklonih EU projektu i njihovim smjernicama.

Sada je, opet napominjem, popularan stav main strem medija kako je nacionalizam krivac za sve probleme i kako će nas povratak na ono „dobro staro“ spasiti. Opći stav main stream-a je kako se naš rat dogodio radi rastućeg nacionalizma i kako je sad vrijeme razuma, tolerancije, ljubavi, svijeta bez granica i legalizirane „trave“ i kako je malim skupinama nacionalista koje još uvijek postoje došao kraj. To je bio problem, a sada nam EU nudi rješenje – zajedništvo. A kako mnogi sa HRT-a i ostalih main stream medija ionako nikada nisu ni shvatili što se ovdje zbiva jer su, jbg. reći ću, indoktrinirani socijalizmom i uhljebljeni preko ljevičarske ideološke struje, baš im je super došao ovaj novi(stari) trend. U tom smislu je onaj zapušteni, vjerovatno nadrogirani ili pijani pripadnik skupine koja novac zarađuje od fantazija a troši ga na uništavanje stvarnosti, super sjeo projektu HRT-a Stankoviću. A kakvim je sve „projektima“ sklon HRT dade se naslutiti iz načina i razlike u predstavljanju pobjede Trumpa na izborima za predsjednika najmoćnije zemlje svijeta, a kako Putina, predsjednika još jedne najmoćnije zemlje svijeta. A što je samo po sebi zabrinjavajuće, ako smatramo da main stream medijima upravlja politika jer što nam to onda uopće govori o namjerama u pozicioniranju Hrvatske u geopolitičkim preslagivanjima?

Napominjem da je ovo ozbiljna i široka tema za hrvatsko društvo za koju je i nužno i hitno potrebno pronaći vremena i stvari istjerati na vidjelo. Prateći trag novca utvrditi glavne interese i aktere i donijeti zaključak kako je nužno ukinuti pretplatu – porez na pranje mozga. Ist tako treba vidjeti u koje sve projekte i kolikim iznosima HRT financira određene projekte.

A što se Stankovića, izbora većine gostiju (čast izuzecima) u emisiji NU2, tema i zaključaka emisija tiče, ako je HRT slastičar, a dojam gledatelja pita, što ste onda vi?

Željko Petko, pukovnik u miru

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...