Petak, 20. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO-FOTO) Obilježavanje Dana Hrvatske vojske na ŠRC “Jarun”…

U sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, na prostoru zagrebačkog Športsko-rekreacijskog centra “Jarun” održan je danas, 27. svibnja 2018., prigodni program na kojemu su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske javnosti prezentirali svoje vještine.

Prigodnom programu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Glavnog zapovjedništva Oružanih snaga Republike Poljske Jarosław Mika te izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, Hrvatskog sabora i braniteljskih udruga.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo programom, a ministar obrane Damir Krstičević još je jednom čestitao svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan te im zahvalio na profesionalnoj službi domovini.

Ministar je posebno izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja posjetitelja koji su i jučer i danas prisustvovali programu povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske. “Vidim da naš narod voli Hrvatsku vojsku i vidim jako puno mladih koji su zainteresirani za Hrvatsku vojsku, istaknuo je te dodao „Naša je zadaća da im govorimo o Hrvatskoj vojsci i pokažemo im njene sposobnosti”.

Ministar hrvtskih branitelja Tomo Medved prisjetio se razvoja Oružanih snaga te izjavio da ga čini sretnim vidjeti modernu, dobro opremljenu i dobro naoružanu Hrvatsku vojsku. “Danas su Hrvatski vojnici u međunarodnim vojnim operacijama i misijama predstavnici Republike Hrvatske, a svome narodu jamac su sigurnosti u slučaju teških nesreća i elementarnih nepogoda”, kazao je.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je ovakav događaj dobra prigoda da Hrvatska vojska građanima pokaže svoje sposobnosti te da je spremna za izvršavanje svih zadaća koje su joj Ustavom zadane.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković istaknuo je da današnja proslava ne bi bila moguća bez onih koji su svoj život riskirali u Domovinskom ratu. “Zahvaljujem svim braniteljima i invalidima te svim ljudima koji su doprinijeli tome da danas možemo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj obilježiti ovakav događaj, a posebno zahvaljujem obiteljima poginulih i nestalih branitelja koji su podnijeli najveću žrtvu” rekao je general Jurković.

Program na Jarunu započeo je ispaljivanjem 27 plotuna iz šest brdskih topova, od kojih svaki plotun simbolizira jednu godinu postojanja Oružanih snaga RH. Nakon toga uslijedili su padobranski skokovi pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga iz helikoptera MI-8 koji su nosili zastave Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Oružanih snaga Republike Hrvatske, Hrvatske kopnene vojske i Grada Zagreba. Državnu zastavu na jarbol je podignuo pobjednik „Memorijala bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018“ poručnik fregate Ante Jović.

Nakon preleta borbenog aviona MiG-21, pripadnici Počasno-zaštitne bojne prikazali su atraktivni vojno-akrobatski program, dok su Hrvatska kopnena vojska, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zapovjedništvo specijalnih snaga izveli zajedničku pokaznu vježbu MINEX “Jarun 18”. Tijekom vježbe demonstrirano je združeno djelovanje kopnenih, zračnih i specijalnih snaga u provedbi napada na otpornu točku i neutralizaciji protivnika u slučaju terorističke prijetnje.

Vrhunac programa bio je nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ koja svojim inventivnim i originalnim nastupom izaziva oduševljenje i divljenje. Tako su i danas posjetitelji s oduševljenjem pratili kako “Krila Oluje” u raznim formacijama izvode elemente petlje i bačvaste valjke.

Nakon prigodnog programa, visoki uzvanici obišli su taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske te nastavili druženje s građanstvom uz vojnički grah.

Brojni posjetitelji bili su oduševljeni prigodom da u sklopu taktičko-tehničkog zbora vide i upoznaju se sa karakteristikama helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, borbenom oklopnom vozilu Patria te prslucima i jurišnim puškama hrvatske proizvodnje. “Svake godine dođemo. Uvijek bude lijepo i djeci zanimljivo. Mislim da je sama manifestacija iz godine u godinu sve bolja”, rekao je Omišanin Domagoj Rubić.

“Hvala Hrvatskoj vojsci što se otvorila građanima te ministru što je omogućio da Hrvatska vojska uđe među narod”, rekao je Ivo Delonga iz Zagreba. Njegova sugrađanka Marijana Vitas također nije mogla sakriti svoje oduševljenje: “Ovakvi događaji trebali bi se češće održavati kako bi građani Hrvatske vidjeli koliko smo jaki,”priopćili su iz MORH-e.

M.M.

Najnovije

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća pred tenkove’ koji kreću napasti Vukovar

Foto:Screenshot   Na današnji dan, 19. rujna 1991, dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije...

Menadžer otkrio: Olmo je nazvao Mamića kad je potpisao za Barcelonu, Zdravko je počeo plakati

Foto:Screenshot   Dani Olmo sjetio se Zdravka Mamića nakon što je potpisao za Barcelonu, otkrio je to njegov menadžer Andy Bara. Bara je otkrio detalje odnosa...

Vatikan dao zeleno svijetlo Međugorju

Dokument Dikasterija za nauk vjere koji je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira...

Šarić: Izvršni direktor poduzeća SNV d.d. Milorad Pupovac opet je tužnog i ugroženog lica

Foto:Screenshot   Najuspješniji etnobiznismen u Hrvatskoj, kako ga je nazvao bivši Titov gardist Ivo Josipović, Milorad Pupovac svake godine nekoliko puta za potrebe svog poslovanja saziva...

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Foto:Crodex   U subotu, 18. rujna u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija  Una odvijala se...