Utorak, 22. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

POČINJE SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO…POGLEDAJTE RASPORED…

Odbrojavanje je započelo, danas u 17. sati utakmicom Rusije i Saudijske Arabije počinje Svjetsko nogometno prvenstvo.

U jedanaest ruskih gradova na 12 stadiona, igrat će 32 nogometne reprezentacije podijeljene u osam skupina.

Pogledajte cijeli raspored prve faze nogometnog natjecanja…

FIFA

Svjetski nogometni turnir otvara domaćin Rusija utakmicom protiv Saudijske Arabije 14. lipnja na stadionu Lužnjiki u Moskvu, gdje će se 15. srpnja igrati i finale.

Lužnjiki je najveći stadion SP-a i može primiti više od 73 tisuće ljudi. Slijedi stadion u St. Petersburgu, stadion Fišt u Sočiju, stadion Spartaka u Moskvi te Kazan Arena i Nižnji Novgorod. Najmanji je onaj u Kalinjingradu (31.484 mjesta) na kojem Hrvatska počinje svoj put.

Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd. Praktički svi gradovi se nalaze u europskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja. Jedini grad u azijskom dijelu je Jekaterinburg, 1,700 km udaljen od Moskve. Grad je smješten na azijskoj strani planine Ural, a u blizini grada prolazi granica Europe i Azije, te se Jekaterinburg smatra poveznicom dvaju kontinenata.

Tko na koga u drugoj fazi?

Hrvatska reprezentacija je u skupini D s Argentinom, Nigerijom i Islandom. Izbornik Zlatko Dalić s momčadi je smješten u bazi zvanoj Šumska rapsodija, smještenoj u Iličevu. Prvu utakmicu igrat će protiv Nigerije 16. lipnja u Kalinjingradu (21 h). Drugu utakmicu Hrvatska igra protiv Argentine 21. lipnja (20 h) u Nižnji Novgorodu, a treću protiv Islanda 26. lipnja (20 h) u Rostovu na Donu.

Najbolje dvije momčadi u skupini prolaze u osminu finala u kojoj se Hrvatska skupina križa sa skupinom C. Mogući protivnici u osmini finala su Francuska, Peru, Danska ili Australija.

U nokaut fazi natjecanja križaju se skupine A i B, C i D, E i F te H i G, pobjednici skupina igraju s drugoplasiranim iz druge skupine. Ako dvije momčadi imaju jednak broj bodova u skupini, odlučit će gol razlika i broj postignutih golova. Ako će dvije ili više momčadi biti izjednačeno prema prva tri kriterija, odlučit će broj bodova, gol razlika ili broj postignutih golova u međusobnim ogledima.

U četvrtfinalu (6. ili 7. srpnja) Hrvatsku će čekati jedna od momčadi iz skupina A ili B, a ne bude li velikog iznenađenja, to će biti Španjolska, Portugal ili Urugvaj.

U Rusiji se očekuju stotine tisuća navijača iz svih krajeva svijeta. Prvi put su uvedene posebne identifikacijske iskaznice za sve navijače koji su kupili ulaznice, a navijači će imati i besplatan prijevoz vlakovima i javnim prijevozom.

Prvak svijeta će osvojiti 38 milijuna dolara, a finalist deset milijuna manje. Treće mjesto nosi 24 milijuna dolara, četvrto 22, četvrtfinale 16, a prolaz skupine po 12 milijuna eura svakoj momčadi.

Nova tehnologija

Prvi put će se na Svjetskom prvenstvu koristiti VAR tehnologija, zbog čega su uvedeni dodatni suci zaduženi za videosnimke. Na turniru će suditi 36 sudaca, 63 pomoćnika i 13 pomoćnih sudaca za VAR.

EPA/YURI KOCHETKOV

Na svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidas Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Danas ikona, Telstar 1970 bila je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

EPA/PETER POWELL

Klasik je oživljen novim dizajnom panela s metalik printom i efektom grafičke teksture uz najmoderniju tehnologiju u proizvodnji lopte. Po prvi puta u povijesti u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i personaliziranim informacijama.

D.J.

 

Najnovije

22. listopada 1995. govor dr. Franje Tuđmana u UN-u – ‘Hrvatska želi pravedan mir’

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.   Ujedinjeni narodi...

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

Danas se slavi spomendan svetog Ivana Pavla II. Njegov spomendan slavi se na dan kada je održao prvu misu kao Papa. 1.Bio je prvi papa...

Biblijska poruka 22. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Budni budite – molite

Lk 12,35-38      Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća...

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...