Srijeda, 2. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OD NEW YORKA DO DALLASA, AMERIKANCI SU UZ HRVATSKU Kupovali su se paketi kabelske TV i šljivovica, djeca se nazivala po Modriću…Razgovor s osmero ‘vatrenih’ navijača.

Ako ste mislili da su Amerikanci ludi samo za bejzbolom, američkim nogometom i košarkom, niste u potpunosti u pravu. U zemlji u kojoj živi najveći broj Hrvata i njihovih potomaka izvan Hrvatske, velik broj ljubitelja nogometa i hrvatske reprezentacije pratit će i Svjetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji i navijati za Hrvatsku…

Među vatrenim navijačima bit će i velik broj Hrvata koji će, kao i svi mi, potrošiti glasnice i nategnuti živce (ili obrnuto) tijekom večerašnje utakmice između Hrvatske i Nigerije. Razgovarali smo s nekoliko njih.

Nikki Prša (29) iz Philadelphije utakmicu će gledati kod kuće sa suprugom i društvom, u kojem će biti Amerikanaca, Slovenaca, Poljaka… ‘Tako smo uzbuđeni zbog utakmice! Doista se nadam da će dečki odigrati dobro i učiniti nas sve ponosnima’, poručuje Nikki. Kaže nam kako su kupili paket kabelske televizije samo da bi mogli gledati ovu utakmicu.

Nikki PršaNikki će utakmicu gledati s društvom

Randy Zerance (Cerjanec), 54, živi u Orange Countyju u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Utakmicu će gledati u prostorijama nogometne ekipe Croatian National u San Diegu, zajedno sa suprugom i sinom. Randy je treća generacija Amerikanaca; pradjed i prabaka došli su iz Vojvodine.

 
randy zerjanec i sin Randy i sin

Jennifer Zodan porijeklom je s otoka Ugljana, odakle su joj roditelji. Utakmicu će gledati u New Yorku s cijelom svojom obitelji. ‘Dresovi i zastave su spremni!’, kaže nam. Inače, Jenniferin sin, koji se zove Luka… Pogodite po kome je dobio ime! Da, po kapetanu hrvatske reprezentacije, Modriću.

 
35285403_10102223396447600_8731421599393120256_oJennifer i sin Luka
Igor Jekauc, 39, živi u Dallasu, u američkoj saveznoj državi Texas. Utakmicu će gledati u svom dvorištu. U navijanju za hrvatsku reprezentaciju pridružit će mu se supruga Kelly i kćer Karolina. Igorova obitelj je izvorno iz središnje Bosne. On je završio osnovnu školu u Malom Lošinju i Umagu tijekom Domovinskog rata i preselio u SAD 1994. godine. 
 

igor jekaucIgor s kćeri i suprugom na utakmici Hrvatske i Meksika

John Villicich, 51, iz Oak Parka u Kaliforniji, utakmicu planira pogledati u društvu svoje djece. I, kako kaže, svog onog ponosa kojeg osjeća za Hrvatsku. Johnov otac rođen je u Bolu na Braču, a majka mu je Amerikanka.

 
john villicich John s djecom
Hrvoje Crnečki iz Flower Mounda, Texas, utakmicu će gledati sam. ‘Preferiram tako jer utakmica od mene zahtijeva potpuni fokus. Velika okupljanja i barovi me previše odvraćaju od utakmice. Iako imam šestero djece, znaju da ne smiju tatu prekidati tijekom utakmice. Znaju da će u suprotnom dobiti crveni karton, hahaha’, govori u šali Hrvoje.
 

Hrvoje CrnečkiHrvoje planira utakmicu gledati sam

Denny Baker (65) iz Pittsburgha vjerojatno će utakmicu gledati kod kuće. Nada se da će s prijateljem koji je s njim pohađao satove hrvatskog jezika pogledati neku od budućih utakmica, donosi croexpres.eu.

 

Denny BakerDenny će neku od idućih utakmica gledati s prijateljem

Tom Drzaic (53) živi u Omahi, Nebraska. Utakmicu planira gledati s dvojicom braće, djecom i prijateljima na otvorenom, uz ćevape, a možda i pokoju čašicu šljivovice ako Hrvatska pobijedi. Tomov djed je rođen u Hrvatskom Zagorju, u Kamenici, dok mu je baka iz Ribnika kraj Karlovca.

Tom Drzaic Tom, s uzdignutom rukom, priprema ćevape i ‘šljivu’

M.M.

Najnovije

 Pomak- zločinačka partijska organizacija zatvara škole, otvara džamije

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Doktor političkih znanosti, politički prevarant, kako se danas u narodu popularno kaže, dr. Vukadin, izučio je dobro zanat na svome...

Izrael sprema veliku odmazdu? Iran prijeti još većim napadom

Foto: X   U utorak je Iran ispalio gotovo 200 projektila na Izrael, a Benjamin Netanyahu prijeti da će Iran ‘platiti za napad’. Iran je u utorak...

Na današnji dan: Početak agresije na BiH, predsjednik Alija viče: ”Ovo nije naš rat”

Foto:Crodex   Iako mnogi, prvenstveno muslimanski političari i analitičari,su tvrdili i tvrde da ovo nema veze sa BiH, činjenica je da su stradali građani te zemlje. Ali...

Biblijska poruka 2. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Spomendan svetih Anđela čuvara

Mt 18,1-5.10   Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: »Zaista,...

Đapić: Anušić je jednom rečenicom o svom i Milanovićem školovanju ‘uništio’ Milanovića!

Foto:Običan.info   Zoran Milanović napadom na ministra obrane Ivana Anušića učinio je gaf koji je čak i za njega potpuno neočekivan! Naime, pokušavajući diskreditirati Ivana Anušića “s...