Utorak, 22. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO: VAR JE PRESUDIO JUŽNOJ KOREJI Sudac promijenio odluku i ‘omogućio’ pobjedu Šveđanima. Pogledajte trenutak odluke

Nogometaši Švedske pobijedili su reprezentaciju Južne Koreje sa 1-0 (0-0) u utakmici 1. kola skupine F na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, odigranoj u Njižnjem Novgorodu, na stadionu na kojem će u četvrtak, 21. lipnja, hrvatska reprezentacija igrati protiv Argentine.

ŠVEDSKA – JUŽNA KOREJA 1:0 (Granqvist 65′-11m)

 

ŠVEDSKA: Olsen – Augustinsson, Granqvist, Jansson, Lustig, – Claesson, Larsson (od 81. Svensson), Ekdal (od 71. Hiljemark), Forsberg – Berg, Toivonen (od 77. Thelin)

JUŽNA KOREJA: Hyeon-woo Jo – Joo-ho Park (od 28. Min-woo Kim), Young-gwon Kim, Hyun-soo Jang, Yong Lee – Ja-cheol Koo (od 73. Seung-woo Lee), Sung-yueng Ki, Jae-sung Lee – Heung-min Son, Shin-wook Kim (od 66. Woo-young Jung), Hee-chan Hwang

Njižnji Novgorod. Stadion Njižnji Novgorod. Gledatelja: 42.300. Sudac: Aguilar (Sal).

Švedski nogometaši su do pogotka, kojim su okrunili prikazanu igračku nadmoć, došli u 65. minuti iz kaznenog udarca, kojeg je sudac Joel Aguilar iz Salvadora dosudio nakon što je pregledao snimku spornog starta korejskog braniča Min-wooa Kima na Viktoru Claessonu. Snimka je pokazala da je švedski veznjak prvi stigao do lopte, a potom ga je srušio korejski reprezentativac. Precizan je s bijele točke bio švedski kapetan Andreas Granqvist i donio svojoj reprezentaciji tri boda.

Šveđani su i prije tog pogotka gospodarili terenom, stvarali prilike, ali ih njihovi napadači Marcus Berg i Ola Toivonen nisu uspjeli pretvoriti u pogotke, dobrim dijelom zahvaljujući i odličnim reakcijama korejskog vratara Hyun-wooa Choa.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je Berg u 20. minuti. Neometan je dobio povratnu loptu na desetak metara od gola, ali je njegov udarac refleksnom intervencijom obranio Cho.

SPORNI TRENUTAK I GOL GRANQVISTA POGLEDAJTE OVDJE

Ništa se nije promijenilo ni u drugom poluvremenu. Korejci su pokušavali prijetiti iz kontranapada, ali Šveđani su odsjekli njihovu prvu zvijezdu, Tottenhamova napadača Sona, koji je rijetko primao loptu u situacijama ‘jedan na jedan’.

Švedska je prije jedanaesterca dosuđenog u 65. minuti do pogotka mogla i desetk minuta prije. Toivonen se našao u dobroj poziciji, ali je i njegov udarac uspio zaustaviti Cho.

Konačna statistika, koja pokazuje 15 udaraca Šveđana, od čega je pet išlo u okvir, jasno ukazuje na švedsku dominaciju na terenu. Korejci su pet puta pucali prema švedskom vrataru Olsenu, ali nijedan udarac nije išao u okvir.

Šveđani će sljedeću utakmicu, protiv Njemačke 23. lipnja, dočekati na diobi prvog mjesta u skupini s Meksikom, koji će istog dana igrati dvoboj 2. kola protiv Južne Koreje.

D.J.

Najnovije

22. listopada 1995. govor dr. Franje Tuđmana u UN-u – ‘Hrvatska želi pravedan mir’

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.   Ujedinjeni narodi...

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

Danas se slavi spomendan svetog Ivana Pavla II. Njegov spomendan slavi se na dan kada je održao prvu misu kao Papa. 1.Bio je prvi papa...

Biblijska poruka 22. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Budni budite – molite

Lk 12,35-38      Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća...

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...