Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) Sabor: Ministrica Obuljen na sva pitanja o arhivima uporno odgovarala istom rečenicom!

U Hrvatskom saboru danas je provedena rasprava o Vladinom Zakonu o arhivima i arhivskoj djelatnosti, koji je prije dva tjedna upućen u saborsku proceduru.

Ovaj Zakon, kojega je izradilo Ministarstvo kulture, na dnevni red Sabora dolazi samo godinu dana nakon što je prema prijedlogu Mosta, s iznimnom velikom podrškom zastupnika, donesen zakon kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz komunističkog vremena.

U javnosti mnogi ističu kako Vladin zakon ide u smjeru ponovnog zatvaranja arhiva.
Danas su to ponovili i mnogi zastupnici oporbe, posebno oni iz Mosta.

Na sve primjedbe, ministrica kazala: “Ovim zakonom ukida se rok nedostupnosti gradiva od 30 godina”

Predstavljajući zakon, ministrica kulture, Nina Obuljen-Koržinek, kazala je kako će se novim zakonom značajno liberalizirati dostupnost arhivskog gradiva te da se ukida rok od 30 godina nedostupnosti arhvskog gradiva.

Zastupnik Bulj ustvrdio je da se ovim zakonom ponovno zatvaraju arhivi te je prigovorio da se u Zakonu ne spominje arhivska ustanova Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Zastupnik Marko Sladoljev upozorio je na formulaciju u Zakonu prema kojoj se neće štititi osobni podaci osoba koje su u bivšem sustavu bili „obnašatelji javnih dužnosti i pripadnici sigurnosnih službi“, što, tvrdi, znači da će biti dostupni dosjei samo onih osoba koja su istovremeno obnašali i javne službe i bili pripadnici sigurnosnih službi, a što se odnosi na vrlo malen broj ljudi. Istovremeno, svi ostali obnašatelji javnih službi ili pak pripadnici sigurnosnih službi nisu obuhvaćeni to kategorijom.

Razlikujete li veznik ‘i’ i ‘ili’?“ – uputio je Sladoljev pitanje stvarateljima Zakona.

Zastupnik Tomislav Panenić upozorio je na zatvaranje arhiva od 30. svibnja 1990. do 22. prosinca 1990., koji su otvoreni po trenutno važećem zakonu. Istaknuo je kako su se u tih šest mjeseci događali važni procesi tranzicije iz komunističkog u demokratski sustav.

Ministrica Obuljen Koržinek u svakom je odgovoru kazala kako će se tim zakonom ukinuti rok nedostupnosti od 30 godina.

Petrov: “Ovo je vrijeđanje inteligencije zastupnika”, Radin odgovorio da samo saborski zastupnici ne smiju vrijeđati, ne i predstavnici Vlade

Kada je tijekom rasprave u ime kluba Mosta Nikola Grmoja izašao za govornicu, zastupnik Ivan Šuker nešto mu je dovikivao iz klupe te je nastala prepirka.

“Kolega Šuker je nervozan jer želi što prije zatvoriti arhive”- kazao je Grmoja.

Grmoja je ustvrdio kako je Zakon jako loš te dokida glavne intencije trenutno važećeg zakona, kojim su arhivi otvoreni. U govoru je istaknuo rok od čak 11 godina da se pojedina dokumentacija učini dostupnom.

Zanimljivo je da snimka saborske sjednice dostupna na internet-kanalu Hrvatskog sabora ne sadrži ovaj, prvi dio rasprave, tj. započinje tek od dijela nakon što je klub zastupnika Mosta iznio svoje primjedbe, a predsjedavajući Radin opomenuo zastupnike Šukera i Grmoju.

Božo Petrov istaknuo je da zakon pod krinkom zaštite osobnih podataka čini nedostupnim na tisuće dokumenata o žrtvama represivnog sustava, koji su zavedeni pod imenom, prezimenom i imenom roditelja, a putem kojih je moguće doći do podataka o progoniteljima.

Ministrica je kao odgovor ponovno kazala da se ovim zakonom ukida rok o nedostupnosti arhiskog gradiva, na što je Petrov signalizirao povredu poslovnika.

„Ovo je vrijeđanje inteligencije saborskih zastupnika“ – kazao je Petrov, na što mu e predsjedavajući Furio Radin poručio da poslovnik ne dozvoljava vrijeđanje zastupnika, no on se odnosi samo na zastupnike u Saboru, a ne na one izvan Sabora.

„Poslovnik je takav, a ja ga se moram držati “ –rekao je Radin.

Glasnović: “Što je s arhivskim gradivom iz MUP-a, i arhivima iz Begrada?”

Zastupnik Željko Glasnović kazao je kako su arhivi već očišćeni od informacija o progoniteljima te upozorio da zakon ne govori o predaji arhivskog gradiva iz MUP-a, niti o problemu dokumentacije koja se još uvijek nalazi u Beogradu.

Na problem otuđivanja arhivske dokumentacije, koju je, kako tvrdi, proveo dio bivših suradnika UDBe kako bi uklonio dokaze upozorio je i Stevo Culej.

Bulj: “Ministrica nije u ugodnoj poziciji, mora braniti “lex kolega” čiji je autor Šeks!”

Miro Bulj ustvrdio je da ministrici nije lak posao jer mora braniti “lex kolega” koji su sastavili nalogodavci te kazao da je u pozadini “kolega Vladimir Šeks“.

Most je najavio preko 50 amandmana na ovaj zakon.

Miroslav Tuđman je u ime kluba zastupnika HDZ-a govorio o potrebi digitalizacije arhiva i nadopunama Zakona koje će omogućiti što bolje riješavanje tog pitanja.

Neočekivano, SDP-ova Sabina Glasovac najavila je da SDP neće biti za ovaj Zakon ukoliko se ne objasni razlog zašto se zatvaraju arhivi od svibnja 1990. do prosinca 1990. i skriva li se time nešto.

HDZ-ov Miro Kovač istaknuo je potrebu za intenziviranjem istraživanja suvremene hrvatske povijesti, od kraja Drugog svjetskog rata, donosi narod.hr.

Na kaju rasprave ministrica je ustvrdila da Zakon ne zatvara arhive te da “nitko u njemu ne može naći nešto čega u njemu nema”.

G.S.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...