Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Neymar srušio Meksiko, Brazil postao najefikasnija momčad u povijesti SP-a!…

Meksiko je u prvih 20 minuta bio puno bolji, ali nakon toga je selecao zagospodario terenom. Neymar je zabio u 51. pa asistirao Firminu u 88. za 2:0

Cristiano Ronaldo i Messi su ispali sa Svjetskog prvenstva, Neymar se osobno pobrinuo da on nastavi avanturu u Rusiji. Pogotkom u 51. minuti pa asistencijom u 88. Firminu donio je Brazilu 2:0 pobjedu nad Meksikom u osmini finala…

Na zadnja dva SP-a nitko nije zabio više pogodaka od Neymara. Postigao je šest, baš kao i Kolumbijac James Rodriguez. A u devet nastupa za Brazil sudjelovao je u osam pogodaka. Šest je zabio, dva asistirao.

Nastavio je tako selecao odličnu tradiciju, zadnji put su bez četvrtfinala ostali 1990. godine u Italiji. A po prvi su put nakon 2006. vezali tri pobjede na SP-u.

Isto tako, u pet međusobnih dvoboja s Meksikom, Brazil je dobio četiri (uz jedan remi) i dosad još nisu primili pogodak! Imaju 13:0 gol-razliku protiv Meksikanaca!

Lošu tradiciju nastavili su pak nogometaši Meksika. Nevjerojatno zvuči da je ovo sedmo uzastopno ispadanje u osmini finala na SP-ima!

anju. Guardado je poslao opasnu loptu u srce šesnaesterca, Alisson je bio prisiljen na boksanje, ali ne radi to najbolje, no Lozanov šut koji je mogao biti vrlo neugodan, završio je u bloku.

Okušao je nekoliko minuta kasnije i Neymar svoju sreću, ali Ochoa je to bez previše problema odbio. Meksiko je bio bolji u uvodnih 10-ak minuta, imali su nekoliko polukontri, ali nisu uspijevali ništa konkretnije iz toga.

I u 15. minuti je Meksiko brzom akcijom došao u izglednu poziciju. Lozano je probio svog čuvara Filipea Luisa , ali je ubačaj bio prejak za Chicharita.

I sljedeća obećavajuća situacija, ona u 22. minuti, bila je s potpisom Meksika. Herrera je s ruba šesnaesterca imao otvoren šut, odlučio se za dribling, prevario čuvara, ali je udarac ipak odsjeo u bloku.

Napokon je i Brazil složio nešto konkretno. Tko drugi nego Neymar . Fantastično je u 25. minuti prošao čuvara, pokušao iskosa pogoditi suprotan kut, ali je Ochoa obranio.A onda je u samo 2-3 minute selecao napravio više nego u prvih 20-ak. Gabriel Jesus je loše pucao sa 6-7 metara nakon gužve u šesnaestercu Meksika, a Coutinhova bomba s vrha 16 metara u nastavku akcije otišla je preko gola.

U 33. minuti složili su Brazilci najbolju priliku u dosadašnjem dijelu utakmice. Prvo je Jesus iskosa pucao, a Ochoa obranio, a nakon toga je Coutinho šutirao, ali je netko od Meksikanaca uspio očistiti.

Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Alvarez u 38. minuti nakon nesmotrenog prekršaja na Neymaru koji je sve skupa dodatno malo potencirao na sebi svojstven način.

Nije se dugo čekalo da i kod Brazila netko požuti. Felipe Luis je opomenut u 43. zbog preoštrog starta.

Na poluvremenu se Meksiko odlučio na promjenu. “Senator” Marquez je ostao u svlačionici, a Osorio je uveo Layuna.

I nastavak je krenuo kako je završilo prvo poluvrijeme. S boljom igrom i šansom Brazila. Coutinho se oslobodio čuvara, šutirao sa nekih 10 metara vrlo snažno, ali je Ochoa fantastičnom reakcijom spasio Meksiko.

Ali u 51. minuti nije mogao ništa! Nakon lijepe akcije, Willian je s lijeve strane ubacio u sredinu, a Neymaru nije bilo teško sa 3-4 metra ugurati loptu u praznu mrežu.

Bio je to Neymarov šesti pogodak na svjetskim prvenstvima. Do te je brojke došao iz 38 udaraca. Cristianu i Messiju je za isti broj golova trebalo znatno više…

Malo je nakon pogotka maknuo Brazil nogu s gasa, ali su u 59. minuti složili odličnu šansu. Fagner je probio po desnoj strani, odigrao povratnu, a Paulinhov udarac je odlično obranio Ochoa.

Minutu kasnije Casemiro je požutio zbog čega će propustiti eventualno četvrtfinale, a kod Meksika je u 55. žuti dobio Herrera.

A u 61. smo konačno vidjeli i nešto od Meksika. Složili su kontru, išli 3 na 3, lopta je na kraju završila kod Vele čiji udarac pod gredu Alisson odbija u korner.

Rasplamsala se utakmica i dobre šanse nizale su se kao na traci. Willian je u 63. opalio s vrha 16 metara, malo iskosa, ali je Ochoa uspio dirati loptu dovoljno da je skrene u korner.

U 68. minuti ga je pak spasio suigrač koji je blokirao Neymarov udarac sa 14-15 metara i lopta je, umjesto u gol, otišla u korner.

I tri minute kasnije je Neymar bio u središtu događanja. Layun ga je (namjerno?) nagazio dok je uzimao loptu sa zemlje, a ovaj ležao. Previjao se Brazilac kao da mu je nogu netko odrezao motornom pilom, ali nakon što mu je pružena pomoć, nastavio je igru.

Izborio je u 77. minuti Neymar novi žuti karton kod Meksika. Salcedo ga je srušio duboku na polovici Brazila, a sudac Rocchi ga je nagradio kartonom.

U 88. minuti je Firmino samo potvrdio prolazak Brazila. Neymar je probio po lijevoj strani, šutirao, a Ochoa samo lagano skrenuo loptu koju je sa 2-3 metra Firmino spremio u praznu mrežu.

Dva su četvrtfinalna para na Svjetskom prvenstvu u Rusiji poznata: Francuska će na Urugvaj, a domaćin Rusija na Hrvatsku.

Brazil četvrtfinale lovi preko Meksika u Samari.

Brazilski izbornik Tite izveo je najavljen sastav, u kojem su Neymar , Coutinho, Gabriel Jesus…, nema neoporavljenog Marcela, dok je Firmino na klupi.

U prvih 11 Meksika je legendarni Rafa Marquez , s 39 godina!

Meksiko je na zadnjih pet svjetskih prvenstava ispadao baš u ovoj fazi – osmini finala. Ali su na zadnjih sedam svjetskih ušli u nokaut fazu. Samo Brazilov niz je dulji (13).

A Brazil je protiv Srbije zabio svoj 226. pogodak na svjetskim prvenstvima čime se izjednačio na prvom mjestu vječne ljestvice s Njemačkom. Pogotkom Meksiku danas preuzeli bi vrh samostalno.

 

 

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...