Četvrtak, 3. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SRAMOTNO: Kapetanu Draganu Vrhovni sud umanjio kaznu za ratni zločin!…Sve hrvatske žrtve su još jednom ponižene…

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika…

Vrhovni sud umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravomoćnoj presudi od 12. lipnja, koja je u petak objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda, stoji da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dvije točke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci.

U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. rujna prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tijekom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Hrvatske su žrtve ponovo ponižene

Po ovom umanjivanju kazne Vrhovnog suda ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću isti bi po svemu sudeći uskoro mogao na slobodu. Uhićen je prije 12 godina, a Vrhovni sud mu je smanjio kaznu zatvora s 15 na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora. Ovim umanjivanjem kazne Vrhovnog suda, dobrano se išlo na ruku ovom ratnom zločincu, jer bi isti lako moguće vrlo brzo mogao izići na slobodu, jer mu se u ozdržavanje kazne pribraja sve od dana uhićenja. Još jedna odluka Vrhovnog suda koja nije proslavila hrvatsko pravosuđe, već samo dokazuje da svi pred hrvatskim zakonom nisu svi jednaki.

U ovom slučaju su sve hrvatske žrtve još jednom ponižene

Kad je u pitanju ratni zločin nad Hrvatima koje je počinio ovaj ratni zločinac, kao i niz drugih srpskih ratnih zločinaca koji su u rijetkim slučajevima procesuirani na hrvatskim sudovima,hrvatski sudovi su bili jako blagi i nedorasli slučajevima, ili je nešto drugo u pitanju. U svakom slučaju, pravosuđe je ovdje palo na ispitu ili je to više suvišno pisati i govoriti, jer nije samo ova presuda u pitanju, u pitanju je ogroman proj kontraveznih sudskih egzibicija u Hrvatskoj…Dokle! H/B.P.

Najnovije

U BiH birača sve više, a stanovnika sve manje?!

Foto:Istina.media   Osim ogromnog broja glasova dijaspore, za koju postoji sumnja kako završe, poseban problem je i ažurnost biračkih spiskova kada je riječ o osobama koje...

HDZ Širokog čini Minhen bojna

U pjesmi Marka Perkovića Thompsona „Duh ratnika“ refren ide ovako: “Sve bih dao da je vidim Ponosnu i lijepu ko u snovima, Sve bih dao da je...

U Sarajevu proslavljen napad Irana na Izrael

Foto:Screenshot X   “Free free Palestine”, skandirali su prosvjednici preko puta gradske vijećnice te mahali zastavama Palestine i BiH. Plan im je bio da se okupe ispred...

Slavna pobjeda kod Čepikuća

    Zbor Narodne Garde se osnovao u  Dubrovniku početkom lipnja 1991. na Rašici. Ustrojene su dvije satnije i raspoređene u Čepikuće tijekom kolovoza iste godine....

Biblijska poruka 3. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Odašiljanje sedamdeset i dvojice – Žetva mira

Lk 10, 1-12    Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i...