Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ŽALI SE: Ratnom zločincu Kapetanu Draganu Vrhovni sud umanjio je kaznu: Očekujem da me puste…

U pravomoćnoj presudi od 12. lipnja, koja je u petak objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda, stoji da je djelomično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dvije točke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest mjeseci.

U ostalim dijelovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. rujna prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tijekom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

Ratni zločinac Vasiljković nakon smanjenja kazne očekuje puštanje na slobodu i najavljuje ustavnu tužbu

Odvjetnik Dragana Vasiljkovića, Tomislav Filaković, kazao je da bi nakon što je Vrhovni sud smanjio kaznu njegovu branjeniku na 13,5 godina, u što se računa i vrijeme provedeno u ekstradicijskom i istražnom zatvoru, on uskoro trebao biti pušten na slobodu, ali i da će nastaviti pravnu bitku pred višim sudovima kako bi dokazao svoju nevinost.

– Moj klijent neće biti zadovoljan. On će zahtijevati da se ide s ustavnom tužbom i nastavkom postupka pa i pred sudom u Strasbourgu, jer želi da se utvrdi – ako je kriv treba dobiti zasluženu kaznu, a ona ne može biti manja od 20 godina, a ako nije onda se netko treba ispričati za ovu blamažu koja se dogodila. Jer evidentno je da to nije primjerena kazna takvom zločincu kakvim je on prikazan – kazao je Filaković u izjavi Hini.

– U Hrvatskoj je u vrijeme pokretanja postupka bila politička klima da ga se treba osuditi, a onda se dogodilo da je Vasiljković izručen, a nitko se nije nadao da će se to dogoditi. Zapravo siguran sam da nitko nije očekivao da će ga Australija ikada izručiti. Kada se to dogodilo naš sud je bio zatečen i dogodila se ‘alibi’ presuda i mislim da ona ne odražava stanje postupka – dodao je Filaković.



Prisjetimo se;

Vasiljković, puno poznatiji kao kapetan Dragan za vrijeme Domovinskog rata, osuđen je zbog zlostavljanja zarobljenika u zatvoru na kninskoj tvrđavi, organiziranja napada na policijsku postaju u Glini te okolna naselje iz kojih je protjerano stanovništvo te ubijeni civili

Gotovo točno godinu dana nakon početka suđenja Draganu Vasiljkoviću (63), pred Županijskim sudom u Splitu donesena je (nepravomoćna) presuda: kapetan Dragan, jer pod tim nadimkom je puno poznatiji, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina!

Vasiljković je osuđen zbog zlostavljanja zarobljenih hrvatskih policajaca i civila u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i zbog organiziranja i sudjelovanja u napadu na policijsku postaju u Glini i prigradska naselja Jukinac te Gornji i Donji Viduševac. Zločini su se odigravali tijekom lipnja i srpnja 1991. godine, a kapetan Dragan je pak oslobođen točke optužnice koja ga je teretila za likvidaciju dva hrvatska vojnika u mjestu Bruška kod Benkovca 1993. godine.

Predsjednik vijeća za ratne zločine, sudac Damir Romac, u kraćem obrazloženju presude kazao je kako nije sporno da je kapetan Dragan kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene paravojnih postrojbi SAO Krajine imao autoritet te stvarnu moć, kao i formalno zapovjedništvo u zatvoru iznad Knina. Ne samo da nije reagirao i zaustavio zlostavljanja zarobljenika – psihički i fizički, guranju cijevi oružja u usta, udaranju kundacima, šakama, nogama,… – nego je dvojicu i sam udarao, uz riječi svojim podčinjenima “vidjet ćete kako se to radi”.

Napad na policijsku postaju u Glini je pak dogovorio sa zapovjednikom tenkovske jedinice iz sastava JNA, iako je znao da je tamo tek 30-ak lako naoružanih policajaca.

– Napad kodnog imena “žaoka” izveden je iz mitraljeza, topova, tenkova, bacača, iz sveg raspoloživog naoružanja, iako je bilo jasno da u selima nije bilo vojnih ciljeva. Takav intenzitet napada nije bio potreban, osim zbog zastrašivanja stanovništva i postizanja etnički čistog područja s kojeg će iseliti Hrvati. – kazao je između ostalog sudac Romac. U napadu je uništeno ili oštećeno 24 objekta (osnovna škola i crkva, između ostalih kuća i gospodarskih objekata), ubijena su dva civila te protjerano stanovništvo.

Razočaranje predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Turudića

Nije skrivao razočaranje presudom Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. “Manje od godine za svakog suborca koji su na moje oči poginuli…” – kazao je Turudić, koji je i sam bio žrtva kapetana Dragana u kninskom zatvoru. Zašto nije pozvan kao svjedok tužiteljstva, nije znao objasniti. Braniteljski par, odvjetnici Tomislav Filaković i Slađana Čanković, očekivano će se žaliti na presudu (nisu sretni ni na tužiteljstvu pa će Vrhovni sud odlučivati po žalbama obje strane), iako čekaju detaljnije obrazloženje u pismenom obliku. Čini se ipak kako će povući, ako se kapetan Dragan složi, potez i prije pravomoćne odluke – najvjerojatnije će zatražiti odlazak Vasiljkovića na izdržavanje kazne. Tako će mu uvjeti biti bolji nego u pritvoru, no dodatni “benefit” je da s izdržavanja kazne može zatražiti i prijevremeni otpust.

Ipak, oslobođen je optužbe za likvidaciju dvojice (nepoznatih) hrvatskih vojnika u veljači 1993. godine, jer ispitani ključni svjedok jednostavno “nije bio vjerodostojan”. Za osuđujući dio presude brojni su pak svjedoci govorili o strahotama koje su pretrpjeli, kako u zatvoru na kninskoj tvrđavi, tako i tijekom napada na PP Glina i prigradska naselja.

Dragan Vasiljković mirno je saslušao presudu, bez komentara ili grimasa, iako je u svojoj obrani prošlog tjedna rekao da “optužbe ne bi sastavilo dijete”… Nije počinio nikakav zločin, ponosi se svojim “knindžama”, ukradeno mu je 12 godina života, izjavio je između ostalog u četvrtak. Kapetan Dragan je uhićen još početkom 2006. godine u Perthu, gdje se skrivao kao instruktor golfa pod imenom Daniel Snedden. Kao državljanina Australije (i Srbije), postupak izručenja je potrajao te je gotovo cijelo vrijeme Vasiljković proveo iza rešetaka…Arhiva-Objavljeno: 26. rujan 2017

T.H.

Najnovije

Pored Trga hrvatskih branitelja u centru Petrinje gradit će se Pupovčev ‘Srpski kulturni centar’

Fotomontaža:Narod.hr   Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za gradnju Srpskog kulturnog centra (SKC) Petrinja u samom središtu grada. Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca podnijelo...

Pupovac za zločin u Varivodama optužio HV, Mišetić mu odgovorio: Dokaze dostavi DORH-u ili prestani obmanjivati javnost

Fotomontaža:Narod.hr   Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac vrlo često bez odgovarajućih dokaza u javnosti kleveće Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Posljednji takav slučaj dogodio se...

Izbori u Austriji: Desna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila najviše glasova

Foto:Pixabay   Desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta – Nacionalnog vijeća (Nationalrat),...

Biblijska poruka 30. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je najveći i prvi? Dijete!

Lk 9,46-50   U učenicima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se...

Jesu li mogući pravedni i pošteni izbori na Širokom Brijegu?

Nakon što je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ u petak, 27. rujna održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila rezultate...