Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

AKO NEŠTO ISTINSKI ŽELIŠ, CIJELI SVEMIR ĆE SE UROTITI DA TO OSTVARIŠ…

Jedna od najpoznatijih rečenica iz romana Alkemičar slavnog pisca Paula Coelha, a koja je završila i u naslovu ovoga teksta, na filozofski način progovara o tomu koliko su iskrena želja, htijenje i nastojanje za dosezanjem nekog cilja važni u našim životima.

Dakle, čovjek prije i iznad svega mora iskreno vjerovati u ostvarivost onoga što želi, ma kako se to ponekad činilo daleko, pa čak i nestvarno i nemoguće. Jer, ako to nije u stanju, on je unaprijed gubitnik, već je poražen.

Vjerujemo i čvrsto se nadamo da će naši Vatreni poraziti Engleze i zakoračiti na sam vrh Olimpa. Kvalitetu imaju, želje i motivacije im ne fali, uz njih smo dušom i tijelom – od Hrvatske i Herceg Bosne do dijaspore – a nadajmo se da će nam i Bog biti u pomoći.

Idemo!

Hrabro, otvorena i čista srca, bez straha i respekta prema onima koji su – ne bez razloga! – započeli pravi specijalni propagandni rat protiv nas od kad su saznali da u polufinalu imaju za protivnike hrvatsku reprezentaciju.

Bahati, arogantni i nadmeni Englezi koji ni onu titulu svjetskih prvaka od prije 52 godine (1966.) ne bi osvojili da se nisu kao domaćini služili sredstvima koja izlaze iz okvira sportskog nadmetanja, skloni su se odnositi potcjenjivački i s omalovažavanjem prema državama i narodima oko sebe i to je crta njihovog mentaliteta još od vremena kad su bili najjača kolonijalna sila u svijetu. Treba imati razumijevanja za taj njihov sindrom, ali ne dopustiti da to u bilo kojem smislu negativno utječe na nas.

Ja sam čak uvjeren da oni upće nisu svjesni kako je protiv Hrvata kontraproduktivno voditi negativnu kampanju, jer što je podmetanja, prljavština, objeda i izmišljotina više, mi smo jači; i da to znaju, zasigurno ne bi primjenjivali tako stupidnu i prozirnu strategiju.

No, nije to jedino što Englezi ne znaju.

U svojoj uskogrudosti i bahatosti (čast izuzecima kojih dakako ima), oni se baš i ne trude upoznati druge narode, pa su skloni sve nas iz jugoistočne Europe odreda svrstavati u nedovoljno civilizirane narode – iako, primjerice, kriminala, terorizma, silovanja i ubojstava u posljednjih godinu dana imaju više nego Hrvatska od uspostave samostalnosti do danas, dok im u čitavim kvartovima mnogih gradova već desetljećima vlada samovlašće kriminalaca i dilera i u njih ni policija ne smije zalaziti… Da ne nabrajam dalje.

O dvoličnom odnosima prema EU i mutnim aranžamanima u kojima se stavljaju u poziciju slugana SAD-a neću govoriti, jer ne možemo sve pa i nogomet gledati kroz prizmu političkih gibanja, ali, treba imati na umu da Englezi uvijek i u svakoj prilici nastupaju s pozicije nadmoći.

Taj kompleks superiornosti koji u njihovom slučaju već odavno nema nikakvoga realnog pokrića, iskazuje se na svakom polju pa i sportskom.

Uvjeren sam da su ovoga puta naišli na tvrd kamen i da će slomiti zube.

Ima čak dojam da je dio te kampanje uzrokovan strahom – jer jako dobro znaju kojom kvalitetom raspolažemo.

Dalić i naši dečki, naš stručni stožer, okrenuti su sebi. Mirni i pribrani spremno dočekuju sraz koji za njih kao i za sve nas mnogo znači. Svi smo s njima i uz njih i oni znaju to. Kao što i mi znamo da naša vrsta u Moskvi živi i diše za svoju Hrvatsku.

Uz Božiju pomoć i čvrstu vjeru u pobjedu čekamo ovu večer.

IGRAJ MOJA HRVATSKA…

 

Zlatko Pinter

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...