Utorak, 1. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Plenković odbacio zahtjev GI Narod odlučuje da DIP kao neovisno tijelo provjeri potpise za referendum

Premijer Andrej Plenković komentirao je zahtjev Inicijative “Narod odlučuje” da njihove potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne nadležna ministarstva.

“Imam povjerenje u institucije hrvatske države i oni koji su dobili zadatak da to ispitaju to će i napraviti”, kratko je odgovorio Plenković.

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je dopis premijeru Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Ministar uprave, Lovro Kuščević, lažno je optužio Narod odlučuje za prijevaru u procesu prikupljanja potpisa, čime je teško narušio povjerenje birača da će njegovo ministarstvo nepristrano i vjerodostojno provjeriti broj potpisa.

“Sav je proces narušen i građani ne vjeruju da će Ministarstvo uspjeti neovisno i nepristrano provesti jedan takav kompleksan proces. DIP je to puno puta radio, nadzirao je sam proces izbora i predsjedničkih i lokalnih i državnih. Smatramo da su oni neovisno, kompetentno tijelo koje može to dobro napraviti”, rekla je Natalija Kanački iz GI Narod odlučuje za N1.

Povjerenje građana je dodatno narušeno time što su čelnici najviših državnih tijela napadali referendumsku inicijativu i iznosili neistine o referendumskim pitanjima: predsjednik Sabora, Gordana Jandroković, također je govorio protiv Narod odlučuje, a premijer Andrej Plenković vodio je kampanju protiv referendumskih pitanja i odlučivanja o izbornom sustavu na referendumu.

Preporuka je Venecijanske komisije iz Kodeksa dobre prakse o referendumima da se državni dužnosnici i administrativna tijela moraju suzdržati od izjašnjavanja o referendumskim pitanjima (p. I., čl. 3.1.a-b), a da referendumski postupak provodi nepristrano i neovisno tijelo (p. II., čl. 3.1.).

Zbog navedenih razloga, građanska inicijativa Narod odlučuje, kao zainteresirana strana u procesu raspisivanja referenduma, traži od Vlade da u skladu s preporukama Venecijanske komisije provjeru broja potpisa GI Narod odlučuje provodi Državno izborno povjerenstvo, donosi narod.hr.

Državna tijela, poput Ministarstva uprave i MUP-a, koja su se kompromitirala i izgubila povjerenje birača u svoju neutralnost, ne mogu nadzirati i biti odgovorna za tijek referendumskoga procesa.

DIP je kao nepristrano i neovisno tijelo jamac da će se referendumski proces provoditi bez uplitanja politike.

I.V.

Najnovije

Likvidacija vodećih ljudi HSP-a

Demokratske promjene u svijetu pa i u Europi krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća neminovno su se reflektirale i na području bivše...

Pored Trga hrvatskih branitelja u centru Petrinje gradit će se Pupovčev ‘Srpski kulturni centar’

Fotomontaža:Narod.hr   Grad Petrinja izdao je građevinsku dozvolu za gradnju Srpskog kulturnog centra (SKC) Petrinja u samom središtu grada. Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca podnijelo...

Pupovac za zločin u Varivodama optužio HV, Mišetić mu odgovorio: Dokaze dostavi DORH-u ili prestani obmanjivati javnost

Fotomontaža:Narod.hr   Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac vrlo često bez odgovarajućih dokaza u javnosti kleveće Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku. Posljednji takav slučaj dogodio se...

Izbori u Austriji: Desna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila najviše glasova

Foto:Pixabay   Desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta – Nacionalnog vijeća (Nationalrat),...