Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Smislena zavjera ili obrazac ponašanja? Ovo je popis ‘stranih novinara’ koji blate Hrvatsku!

Na društvenoj mreži Facebook, pojedini korisnici objavili su popis stranih novinara koji blate Hrvatsku, odnosno koji u posljednje vrijeme pišu pretenciozne tekstove o dočeku nogometaša u Zagrebu, prilikom kojeg je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson.

Facebook

Strani mediji, domaći autori

Podsjetimo, neki portali i novine, počeli su prenositi dijelove tekstova iz stranih medija koji pišu negativno o događajima u Zagrebu, koristeći pritom stare, pomalo izlizane priče. Na taj način, čitatelje se pokušava uvjeriti da je proslava na Trgu bana Josipa Jelačića, umanjila ili čak poništila,  pozitivnu promociju Hrvatske zbog osvajanja svjetskog srebra u nogometu. Iako se nije čuo pozdrav „ZDS“, nekima smeta i povik „u boj, u boj, za narod svoj“, niti je bilo ijednog narušavanja reda i mira pa se postavlja pitanje, što razdragano mnoštvo smije vikati, a da to neki pojedinci, ne proglase ustaškim i fašističkim divljanjem? Zanimljivo, portali i mediji koji prenose tobože strane tekstove, ne navode njihove autore, već samo medijske kuće za koje su tekstovi napisani.

Navedena činjenica, ponukala je novinara i istarskog političara Ninoslava Mogorovića,  da objavi popis imena autora spornih tekstova u stranim medijima. Nakon što je Mogorović objavio popis, podijelili su ga i drugi korisnici. Mogorović je u svom statusu naveo sljedeće podatke i napisao:

 I onda pročitaš imena tih novinara stranih medija koji gnoje: 
Za DW Deutsche WellE – Jovan Vukosavljević
Za Algemeine Zeitung – Stevo Krivokuća
Za Le Monde – Nikola Vukobratović
Za Liberation – Sandi Blagonić
Za The Guardian – Aleksandar Holiga
Za Switzerland News – Željko Peratović-Dildo
Za Associated Press – Dušan Stojanović
Za El Pais – Svetlana Milosavljević
Za BBC – Srboljub Životinjović
Za CNN – Petar Stefanic
Za Politiku – Vojislav Maccozzo
Za New York Times – Dejan Jović 
Za TV France – Ivo Goldstein
Za Washington Post – Žarko Puhovski 
Za RTS – Imotska Dektiva (pod pseudonimom) 
Za Corriere della Sera – Slavenka Drakulić „

Iz popisa je vidljivo da se tu ne radi samo o profesionalnim novinarima, nego i diplomatima, znanstvenicima i sveučilišnim profesorima.

Najbolju preporuku daje Republika Hrvatska

Neki od navedenih, uživali su vrlo lukrativna i značajna mjesta u vanjskoj i unutarnjoj politici. Ne treba pretjerivati i tvrditi da se radi o dogovorenoj i smislenoj zavjeri. U pitanju je predvidljiv i očekivan obrazac ponašanja i reakcija,  na veliki uspjeh hrvatskih nogometaša. Također, krajnja odgovornost za ovakve tekstove, ipak pripada uredništvu stranih medija, koje je odlučilo angažirati dopisnike i suradnike koji će negativno pisati o Hrvatskoj. Ima tu još nešto. Notorni Sandi Blagonić, prima plaću iz državnog proračuna i radi za HAZU-u. Žarko Puhovski desetljećima radi kao sveučilišni profesor, i jedan je od najčešćih gostiju na HRT-u. Dejan Jović, bio je savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Među navedenima, samo je Peratović doživio sudbinu šikaniranog i proganjanog novinara, ali ne toliko zbog svojih političkih stavova, koliko zbog istraživačkog novinarstva. Dakle, na papiru, u pitanju su ugledni članovi društva i vodeći „opinion makeri“ u Hrvatskoj. Strani mediji su ih možda pozvali da za njih pišu, ali hrvatska država je ta koja ih je preporučila, donosi dnevno.hr.

Ako misle da će mene sada zaustaviti ili uplašiti, varaju se. Ja se ne predajem. Nikada nisam ! Oni se više plaše naroda ( Marko Perković Thompson za Hrvatski tjednik)

Oni se, ne više već isključivo plaše naroda. Sve ostalo je još uvijek koliko toliko pod kontrolom …

I.V.

 

Najnovije

Oporba i formalno ostala bez jedne ruke. Sabor od jučer nema 151, nego 150 zastupnika

Foto:Wikipedija   Prvo glasovanje ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja Sabora potvrdilo je da raskol u Domovinskom pokretu nije utjecao na stabilnost parlamentarne većine i samim tim Vlade Andreja...

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...