“Kada je riječ o rajčicama, u Hrvatskoj najraširenija je sorta ‘Volovsko srce’, a kada je riječ o sitnim sortama prevladava ‘cherry’ rajčica. Želimo i na ovaj način omogućiti kupcima da kušaju i slabije raširene vrste rajčica te na taj način spriječiti njihovo izumiranje. Radi se o iznimno kvalitetnim, starinskim vrstama koje su iznimno ukusne, slatke i slasne za razliku od hibridnih koje nemaju okus i kao da su ‘plastične’”, rekao je Mićo Brkanović, predsjednik Udruge “Breskorka” iz Tovarnika, koja je i organizator priredbe.
Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se konzumira tek mali broj vrsta rajčica, a starinske sorte gotov su izumrle. Predstavili smo rajčice koje su jako ukusne i mnogi su oduševljeni raznim vrstama ovog zdravog povrća. Preko 40 godina sakupljali smo sjeme iz cijeloga svijeta i sad ga ovdje kod nas uzgajamo. Ovo bi na kraju moglo biti i komercijalna proizvodnja ovog ukusnog i zdravog povrća kojim su svi posjetitelji bili oduševljeni. Mnogi od njih su rekli da im je mnogo draže doći tu i kupiti naše domaće nego one iz raznih Lidla i ostalih prodavaonica kojima se ne zna ni porijeklo a niti kako su tretirane. Za ove sigurno znamo da su odlične, oduševljeno su govorili svi koji su ih kušali. A imali su što i kušati od 60-ak vrsta ponuđenih rajčica.
Posjetitelji “Dana rajčica” imali su priliku kušati i kupiti svježe rajčice, ali i različite proizvode pripravljene od toga povrća. Svi su redom bili oduševljeni.