Nedjelja, 6. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) 31. kolovoza 1991. Zagreb – tko je izdao Antuna Kikaša koji je dovozio 19 tona oružja golorukim braniteljima?

Na današnji dan 31. kolovoza 1991. godine, JNA je migovima presrela avion i oduzela na aerodromu Pleso u Zagrebu 19 tona oružja koje je pokušao gotovo golorukim braniteljima zrakoplovom ugandske kompanije dovesti hrvatski poduzetnik iz Kanade i domoljub Anton Kikaš…

Velika drama oko aviona punog oružja, koje je poslala hrvatska dijaspora, toliko potrebnog Hrvatskoj palo je u ruke JNA. Prema Kikaševim riječima u javnosti, on je izdan od ljudi iz Hrvatske bliskih tadašnjim vrhovima vlasti.

Važno je napomenuti da pripadnici hrvatskih snaga, ZNG i policija, su u to vrijeme bili toliko slabo naoružani da se i na „opasne terene“ išlo čak bez naoružanja, pa bi bojovnici izmjenjivali oružje prilikom zamjena položaja i straža. U takvoj bezizlaznoj situaciji, kada je neprijatelj raspolagao tisućama tenkova, topova, VBR-a, oklopnih vozila, aviona jedan hrabri čovjek i domoljub iz hrvatske dijaspore pokušao je pomoći svom narodu koji se našao pred strašnom agresijom i prijetećim nestankom.

JNA je migovima presrela zrakoplov ugandske kompanije i prisilila da sleti, a Antona Kikaša uhitila, pretukla, polomila rebra, te odvela u zatvor. Istovremeno, ta ista JNA je (uz pjesmu, slavlje i pucnjavu po srpskim selima) već od 1990. naoružavala srpsko civilno stanovništvo u Hrvatskoj i pripremilo ga za oružanu pobunu.Antun Kikaš je hrvatski domoljub, danas zaboravljen, kao i svi Hrvati iz dijaspore, i od HDZ-a i od svih hrvatskih vlasti.

Anton Kikaš je kasnije sa još 26 Hrvata razmijenjen za zarobljenog generala Aksentijevića (u Gospiću) i još nekolicinu ‘oficira JNA’.

Tko je iz Hrvatske izdao Antuna Kikaša – hoće li HDZ provesti istragu?

U Bujici 2016. godine Kikaš se prisjetio dramatičnih događaja od prije 25 godina, o kojima je sada snimljen i film:

“Sve je počelo u Torontu, kada sam saznao da hrvatski policajci moraju kupovati municiju na crno, za dvije marke po metku, da bi mogli ići u akcije. Odlučio sam nešto poduzeti. Hrvatska zajednica Toronta je već ranije poslala financijsku pomoć, ali sada je bio važno nabaviti i oružje. Odmah sam nazvao Janka Heraka, predsjednika Nacionalnog fonda i Marijana Petrovića, predsjednika HDZ-a, predočio sam im svoj prijedlog, a oni su ga odmah prihvatili. Riječ je o poklonu Hrvatskoj, točnije MUP-u i ZNG-u. U Zagreb sam krenuo u nedjelju, 04. kolovoza 1991. Odmah sa aerodroma sam otišao u MUP, gdje sam se sastao s tadašnjim zamjenikom ministra Slavkom Degoricijom. Nakon sat vremena otišli smo na Gornji grad, gdje nas je čekao predsjednik Vlade Franjo Gregurić i blagoslovio naš plan. Tu je bio i tadašnji glavni čovjek službi – Josip Manolić... Cijelu akciju je sa mnom u ime MUP-a koordinirao Jan Gabrić. Dogovorio sam let za Budimpeštu, gdje su me čekali trgovci oružjem i tako je sve počelo…”

Na upit voditelja, je li zrakoplov s oružjem pao u ruke JNA, zato jer je za sve znao Manolić, Kikaš je odgovorio:

“Prošlo je dosta vremena i sada možemo zaokružiti cijelu priču. Jugoslavenska služba KOS je znala za avion s oružjem, znali su da dolazimo! Očito da je procurilo iz krugova s kojima sam surađivao u Hrvatskoj, a to su krugovi u MUP-u. Znali jesu da dolazim, ali nisu znali 100 posto – kada dolazim. Taj let se odgađao čak nekoliko puta i do zadnjeg trenutka ni sam nisam znao hoćemo li poletjeti. Kada smo već bili nadomak odredišta, a odredište je bila Ljubljana, temeljem dogovora našeg MUP-a i Slovenaca, došlo je do problema. Bili smo nadomak jadranskog koridora, pilotu se javila kontrola letenja iz Beograda i pitala ga gdje leti i što ima u avionu. On je na to odgovorio da leti u Ljubljanu, a trebao je reći da ide u Trst. Let je, naime, bio prijavljen za Trst, a kod Rijeke smo trebali odglumiti da nam je potrebno „emergency slijetanje“ u Ljubljanu. Nakon 24 godine, pilot iz Ugande nam je napokon priznao da je on pogriješio i da je umjesto Trsta, kontroli leta iz Beograda rekao da ide za Ljubljanu!”

Pomirio se sa smrću – Bog mi je dao snagu!

Kikaš se već prilikom uhićenja pomirio sa smrću:

“Nisam se bojao umrijeti! Kada smo sletjeli na Pleso, velika grupa jugo-vojnika je opkolila zrakoplov, uperili su duge cijevi prema nama… Sjedio sam iza pilota i čuo dvojicu vojnika kako se raspravljaju o tome tko će nas „ukokati“. U tom trenutku shvatio sam da je sve gotovo i pomirio sam se sa smrću. Bio sam spreman umrijeti i u takvim trenucima čovjek dobije neku nadnaravnu snagu… Moja vjera u Boga dobila je tada jedan poseban sjaj. Sve torture koje su uslijedile lakše sam podnio zato što sam se unaprijed pomirio sa smrću.

Naša garda je pokušala doći do mene i osloboditi i mene i zaplijenjeno oružje. Došlo je do pucnjave, na sreću nitko nije poginuo”, prisjeća se Kikaš i nastavlja:

“Svezali su me lisicama i kao vreću ubacili u helikopter. Prebacili su me do Bihaća, nakon čega su me vojnim avionom odbacili na Batajnicu. Tamo je bila ogromna zgrada KOS-a, ispitivali su me dva dana i cijelu noć, tukli su me, mučili, maltretirali i vršili strašnu torturu… Nakon svega sam završio u vojnom zatvoru u Beogradu, gdje sam proveo tri mjeseca, do razmjene.”

Kikaša u Kanadi pratio udbaš “Merđo” – Manolićev čovjek

U Bujici je ekskluzivno objavljen dossier Antona Kikaša iz beogradske, savezne Udbe. Dossier sadrži ukupno 8 stranica, a u Bujici su puštene dvije „informacije“ s kraja 80-ih godina, koje je protiv hrvatskog političkog emigranta sastavio agent „Merđo“. „Merđo“ optužuje Kikaša za financiranje hrvatskih akcija u inozemstvu, napada ga zato što je bio dobar s „popovima“ i čudi se kako još nije „uhapšen“ te sugerira šefovima u Beogradu da ga se obavezno prati kada dođe u Jugoslaviju. Kikašev broj za praćenje bio je 6277, a agent Udbe „Merđo“ navodi da ga je izdaleka pokušao vrbovati, no bezuspješno. U Bujici je Anton Kikaš potvrdio da zna tko je „Merđo“:

“Znam sve o njemu. Znam mu ime i prezime. Znam gdje se rodio i kada se rodio. Znam kada je službeno pristupio Udbi i tko ga je preporučio.”

Na upit voditelja je li agent Udbe kodnog imena „Merđo“ bio Manolićev čovjek, Kikaš je odgovorio:

“Jest! On je bio Manolićev čovjek.!”

Hoće li Hrvatska konačno povesti istragu o slučaju Kikaš koji je izdaja ne samo ovog izuzetnog domoljuba, već i cijele Domovine? Tek se trebaju rasplesti slučajevi brojnih nepravdi počinjenih i hrvatskim domoljubima i hrvatskoj domovini…

A.K.

Najnovije

 Je li Hrvatima nužno „mučeništvo strpljivosti“?

Foto:Katolički tjednik   Do presedana da se o Stepinčevoj kanonizaciji razmišlja i nakon što je ispunjen glavni preduvjet – čudesno ozdravljenje, došlo je nakon što je...

Tomislav Jonjić: Samo ja mogu pobijediti Milanovića!

Foto:Boris Šćitar   Koga smatrate glavnim konkurentom na predstojećim predsjedničkim izborima? Moj glavni protivnik na predstojećim izborima je Zoran Milanović, čovjek koji svoju taštinu stavlja iznad...

Ispovijest vozača kamiona koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala

Foto:Screenshot/Bljesak.info   Jedan od onih koji su imali sreću i koji su se uspjeli izvući iz ove katastrofe je i vozač Matko čiji je kamion odron...

Biblijska poruka 5. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Biti djeca pred zajedničkim ocem

Lk 10,17-24   Vratiše se sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje...

VIDEO: Pogledajte kako jutros izgleda Donja Jablanica

Foto:Dnevni avaz   Razorne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu su napravile ogromnu štetu, a odnijele su na desetine života, dok se za mnogima još...