Srijeda, 25. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

KNIN Veliko arheološko otkriće: Katedrala sv. Bartolomeja napravljena je 1203. godine…Na Kapitulu pronađen bedem dug 100 i visok 9 metara

Na Kapitulu je za vrijeme hrvatskih kraljeva, točnije u 11. stoljeću bio benediktinski samostan sv. Bartolomeja koji je osim vjerskog predstavljao obrazovno i kulturno središte ne samo Knina nego i tadašnjeg kraljevstva. Koliko je taj samostan bio bitan govori podatak da je njegov poglavar Marko postao prvim hrvatskim biskupom. Hrvatski biskup imao je sjedište u današnjoj Biskupiji.

Katedrala sv. Bartolomeja napravljena je 1203. godine i to upravo na temeljima ranijeg samostana istoga naziva. Osim sv. Bartolomeju katedrala je posvećena i sv. Mariji i sv. Petru, a bila je u funkciji do 1522. godine kada su Knin okupirali Turci.

Na ovom iznimno značajnom arheološkom lokalitetu udaljenom samo dva kilometra od kninske tvrđave otkriven je i bedem dugačak oko 100 i mjestimično visok i do devet metara koji je u srednjem vijeku okruživao katedralu.

Osim vidljivih ostataka, veliki dio bedema je prekriven zemljom. Također, na žalost, veliki dio je i oštećen ili uništen kroz stoljeća.

Bedem je iznikao nakon što je, na inicijativu dr. sc. Ante Jurčevića iz Muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, prokrčeno područje s desne strane pruge prema Splitu, neposredno prije mosta preko rijeke Kosovčice.

Jurčević je skupa s kolegicom iz MHAS-a dr. sc. Majom Petrinec i uz pomoć dr. sc. Marka Sinobada prije sedam godina započeo s čišćenjem i istraživanjem lokaliteta koje je rezultiralo ovim velikim i značajnim otkrićem zidova katedrale, donosi kninski portal huknet.

Pronađeni bedem je napravljen kada i katedrala, kaže  Jurčević.

– Sudeći prema najnovijim rezultatima cijeli je fortifikacijski kompleks s bazilikom i klaustrom projektiran kao jedna cjelina i zidan istovremeno – potvrdio je ovaj splitski arheolog.

Jurčević je objasnio značaj i položaj srednjovjekovnog Kapitula kod Knina objasnivši odnos Kapitula i Knina kao odnos Gradeca i Kaptola pri čemu je bila riječ o zasebnim i odvojenim gradovima koji su imali svoje bedeme, svoje kuće za stanovanje kmetova i ostale posade te svoju gospodarsku osnovu.

Na Kapitulu je za vrijeme hrvatskih kraljeva, točnije u 11. stoljeću bio benediktinski samostan sv. Bartolomeja koji je osim vjerskog predstavljao obrazovno i kulturno središte ne samo Knina nego i tadašnjeg kraljevstva. Koliko je taj samostan bio bitan govori podatak da je njegov poglavar Marko postao prvim hrvatskim biskupom. Hrvatski biskup imao je sjedište u današnjoj Biskupiji.

Katedrala sv. Bartolomeja napravljena je 1203. godine i to upravo na temeljima ranijeg samostana istoga naziva. Osim sv. Bartolomeju katedrala je posvećena i sv. Mariji i sv. Petru, a bila je u funkciji do 1522. godine kada su Knin okupirali Turci.Više o svemuizvor-OVDJE

G.S.

 

Najnovije

Biblijska poruka 25. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Navješćujući liječiti – liječeći navješćivati

Lk 9,1-6   Sazva Isus dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i...

Presuda novinaru! Marko Jurič osuđen na 10 mjeseci zatvora

Foto:Podcast Velebit   Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je presudu Općinskog sudu u Zagrebu kojom je Marko Jurič osuđen je na kaznu zatvora 10 mjeseci, uz...

Kakvoga predsjednika žele branitelji?

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatski branitelji, kao ključni akteri Domovinskog rata, često imaju specifična očekivanja od predsjednika Hrvatske, oblikovana iskustvima iz rata i poslijeratne...

Nakon Like, Slavonije i Herceg Bosne, Hrvati napuštaju i Primorje!

Nekada vrlo popularno malo ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u mirnoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže te krajolik submediteranske šume...