Subota, 5. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

PROSVJED U VUKOVARU I STAV BRANITELJA…MOGU LI BRANITELJI POMOĆI PENAVI U ORGANIZACIJI PROSVJEDA?

Da je trenutnoj vlasti, u kojoj sjede i predstavnici branitelja, iznimno važno da se prosvjed u Vukovaru ne dogodi potvrđuju sve aktivnosti koje se provode u zadnje vrijeme sa razine vladajućih uključujući i Pupovca, kao koalicijskog partnera, koji ga ocjenjuje kao napad na demokratski izabranu vlast, iako  je svima jasan razlog njegovog stava o prosvjedu. Dio desnog krila vladajuće stranke ne gleda negativno na isti, izjavljujući da se ne treba bojati prosvjeda i branitelja čime izazivaju buru, podmetanja i bitku u samoj stranci.

U žrvnju te politike, htjeli ili ne, našli su se i branitelji na čiji se stav gleda sa izuzetnom pozornošću.  Dio braniteljskih udruga i pojedinaca svojim javnim istupom podržao je prosvjed , a među njima Vukovarski branitelji i Koordinacija udruga SD županije, te veterani 4.gbr, poznatiji kao PAUCI, koji su izdali i proglas u cilju potpore prosvjeda, ne samo u Vukovaru, već na nacionalnoj razini. Suprotno tome, vodstvo HVIDR-e je sumnjičavo u namjere gradonačelnika Penave predbacujući mu da je ciljano odabrao datum prosvjeda kako bi iskoristio nazočnost oko 1200 invalida koji u tom vremenu imaju sportske igre invalida u Vukovaru. Sve u svemu se cijeli događaj vrti oko branitelja i njihovih udruga, jer je svima jasno da branitelji mogu doprinijeti uspjehu prosvjeda ili svojim nedolaskom umanjiti značaj Penavine inicijative da se napokon krene u procesuiranje ratnih zločina velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Iako je normalno da mediji objavljuju vijesti o radu pojedinih ministarstava, u oči upada, upravo u ovom trenutku, vijest u jednom dnevniku o mogućoj malverzaciji u Ministarstvu branitelja  dodjelom privremenog smještaja u Zagrebu, pukovniku HV-a za kojeg nisu sigurni je li pukovnik i ima li uopće status branitelja. Vijest je stara više od godinu dana, ali je izvađena, vjerojatno u nedostatku novijih vijesti koje bi optužile Ministarstvo branitelja i samog Medveda za nepravilnosti u radu, kao i vijest da je Ministarstno kupilo harmoniku  sinu poginulog branitelja.

Nakon dugo vremena, jedan portal iscrpno objavljuje koliko državu koštaju veterani, sa pozicija mirovina, Ministarstva branitelja te drugih izvora financiranja. U tiskovinama nas, ponovo nakon nekog vremena, nazivaju povlaštena braniteljska kasta, a Branimir Glavaš nas naziva SUBNOR-om iz njemu znanih razloga, iako je po njegovim riječima upravo on bio žrtva institucija koje su radile po nalogu politike. Odakle takva promjena Glavaša znade samo on ili i institucije koje se bave s njim.

Iako je moguće da je sve samo puka slučajnost ipak mi je puno bliža procjena da u politici ništa nije slučajno, pa ni ovi članci po medijima. Je li to upozorba braniteljima ili nije teško je reći, ali je indikativno vrijeme objave.

Za organizaciju prosvjeda potrebna je ogromna logistika, od prijevoza, hrane i pića, pa i smještaja za teže invalide što najbolje znaju oni koji su organizirali prosvjede u Savskoj, a danas sjede po ministarstvima ili javnim poduzećima i ustanovama. Teško je vjerovati, da bez potpore logistički jačih subjekata Penava može organizirati prosvjed koji bi prešao granice Vukovara i time polučio rezultate, te potaknuo institucije da rade svoj posao. Odbijenicu od HVIDR-e i Đakića je već dobio, koji su mogli puno pomoći kao i u vrijeme prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, ali još uvijek ostaju županijske i gradske organizacije koje bi mogle dati svoj obol u organizaciji.

Teško je i zamisliti da netko tko je prolazio ratni put i znade što je osjećaj gubitka oca, majke, sina, kćeri, prijatelja može, u trenutku kad se za njih traži pravda, svoj nedolazak pravdati tajmingom prosvjeda prikljanjajući se tako trenutnoj vlasti kojoj prosvjed ne odgovara zbog koalicijskog partnera koji bi se mogao naći uvrijeđen, kao što je isto teško zamisliti da branitelji i invalidi neće dati potporu obiteljima vukovarskih žrtava koji su za vrijeme trajanja prosvjeda u Savskoj svakodnevno dolazili i bili uz branitelje kada su tražili svoja prava.  Tu ne smije biti opravdanje tajming prosvjeda kao što nije bio ni za prosvjed u Savskoj, već istinska borba da krivci dođu pred lice pravde a žrtve dobiju zasluženi pijetet.

Prosvjed u Vukovaru, ako se dogodi, će sigurno biti prekretnica u odnosu branitelja i udruga prema vladajućoj politici bez obzira sa koje strane dolazila, bilo sada ili u budućnosti, jer po prvi puta neće imati jedinstveni stav što ide na ruku protivnicima prosvjeda, ali i produbljuje razlike uvjetovane političkom ovisnošću braniteljskih udruga.

Jozo Ribičić, Brigadir u miru

 

Najnovije

32. obljetnica 5. gardijske brigade ‘Sokolova’

Foto: MORH/Arhiva   Povodom 32. obljetnice 5. gardijske brigade ministar Tomo Medved uputio je čestitku pripadnicima Sokolova: Poštovani pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi, dragi prijatelji, čestitam vam 32. obljetnicu...

Nepoznata političarka objavila kandidaturu za Pantovčak i hop – evo je u TV Dnevniku

Foto:Screenshot HRT   Branka Lozo, članica predsjedništva u subotu osnovane stranke Dom i Nacionalno okupljanje objavila je danas  kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske, izvijesto je HRT...

Više od 500 Livnjaka na završnom skupu HDZ-a 1990

Na završnom skupu HDZ-a 1990, u dvorani Narodnoga sveučilišta u Livnu, poslana je snažna poruka podrške promjenama u našem gradu i Mati Vukadinu, kandidatu...

Biblijska poruka 4. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Trajnost značenja i baštine svetoga Franje

Mt 11, 25-30    Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče,...

U poplavama u dolini Neretve 14 stradalih

Situacija u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, vezana za noćašnje obilne padavine koje su izazvale, poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima...