Subota, 5. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Obilježena 27. obljetnica Glavnog stožera Hrvatske vojske

Svečana akademija povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) održana je u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u petak, 28. rujna 2018. godine.

Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog Stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u RH brigadir Robert Mathers, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici Glavnog stožera OSRH stožerni general Anton Tus i admiral Davor Domazet – Lošo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je 27. obljetnicu Glavnog stožera, istaknuvši kako je Hrvatska vojska izgrađena u Domovinskom ratu, a danas je izrasla u modernu vojsku koja je na ponos građanima: „Hrvatska vojska izgrađena je u teškim ratnim vremenima na najteži mogući način i u završnim operacijama Domovinskog rata pokazala kako Republika Hrvatska posjeduje respektabilnu vojnu silu, a danas smo članica NATO saveza, hrvatski vojnici sudjeluju u operacijama i misijama diljem svijeta i doprinose globalnoj sigurnosti.“

Ministar obrane RH Damir KrstičevićMinistar je naglasio kako  Hrvatska vojska danas kontinuirano razvija nove sposobnosti uz poboljšanje standarda života i rada hrvatskih vojnika. „Izmjenama i dopunama Zakona o službi vratili smo dio oduzetih materijalnih prava. Sustavno moderniziramo sve grane Hrvatske vojske. Odlukom o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju je donijela ova Vlada zadržali smo borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a ustrojavanjem satnije mornaričkog pješaštva razvijamo sposobnosti Hrvatske ratne mornarice,“ istaknuo je ministar Krstičević, navodeći kako je Hrvatska vojska danas jamac sigurnosti i opstojnosti Republike Hrvatske.

„Novim ustrojem Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na kojem intenzivno radimo želimo ojačati i unaprijediti Hrvatsku vojsku. Nastavljamo s povratkom Hrvatske vojske u gradove. Vratili smo vojsku u Sinj, u Grad Heroj – Vukovar i u Ploče, a postrojbe se vraćaju i u Varaždin i Pulu,“ kazao je ministar navodeći predstojeće projekte i aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: „Pred Hrvatskom vojskom je novo razdoblje razvoja i modernizacije, a u svim projektima značajna je uloga Glavnog stožera. Zato vas pozivam da nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske kao što su to činili i vaši prethodnici.“

načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko ŠundovNačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u obraćanju je istaknuo: “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske. Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta.”
General Šundov zahvalio je svima prisutnima, kao i onima koji više nisu s nama, na vodstvu, vizionarstvu i ustrajnosti u radu za dobrobit Hrvatske vojske. „Pred nama su novi izazovi, a kao i do sada vjerujem da ćemo izazovima suprotstaviti vještine, znanje, profesionalnost i predanost vojnom pozivu. Naša je zadaća u budućnosti nastaviti razvojni smjer izgradnje novih sposobnosti, imajući u vidu nove izazove i prijetnje, osiguravajući uvijek najbolje za naše građane, kako smo to radili i u prošlosti,“ poručio je Šudnov.

izaslanik i savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado GalićU ime Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH čestitke je uputio njezin izaslanik i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić. U svom obraćanju posebno se prisjetio svih poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje domovine, kao i prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja hrvatske države i hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana.
„Vaša znanja i iskustva, a isto tako i ugled i poštovanje koje uživate u narodu od nemjerljive su vrijednosti. Raspoloživi intelektualni kapital i životna iskustva, kao i ona iz Domovinskog rata moraju se koristiti pri stvaranju novih doktrinarnih dokumenta“, zaključio je Galić.

Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja i ukazi o promaknućima te  pohvale i nagrade pripadnicima OSRH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 138 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga. Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 153 dočasnica i dočasnika, a povodom Dana Glavnog stožera OSRH i Dana neovisnosti pohvaljeno je 39 i nagrađeno 39 pripadnika i pripadnica OSRH.

U sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

izaslanstvo MORH-a i OSRH-a povodom Dana OSRH na MirogojuPovodom obilježavanja 27. obljetnice GS OSRH u četvrtak, 27. rujna 2018. izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo je vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku. Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OSRH, stožernih generala Martina Špegelja, Zvonimira Červenka i Petra Stipetića te generala zbora Imre Agotića.

Također, tim je povodom služena misa u kapelici „Sv. Ivana Pavla II“ u sjedištu MORH-a i GSOS-a, koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan, objavio je MORH.

M.M.

Najnovije

32. obljetnica 5. gardijske brigade ‘Sokolova’

Foto: MORH/Arhiva   Povodom 32. obljetnice 5. gardijske brigade ministar Tomo Medved uputio je čestitku pripadnicima Sokolova: Poštovani pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi, dragi prijatelji, čestitam vam 32. obljetnicu...

Nepoznata političarka objavila kandidaturu za Pantovčak i hop – evo je u TV Dnevniku

Foto:Screenshot HRT   Branka Lozo, članica predsjedništva u subotu osnovane stranke Dom i Nacionalno okupljanje objavila je danas  kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske, izvijesto je HRT...

Više od 500 Livnjaka na završnom skupu HDZ-a 1990

Na završnom skupu HDZ-a 1990, u dvorani Narodnoga sveučilišta u Livnu, poslana je snažna poruka podrške promjenama u našem gradu i Mati Vukadinu, kandidatu...

Biblijska poruka 4. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Trajnost značenja i baštine svetoga Franje

Mt 11, 25-30    Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče,...

U poplavama u dolini Neretve 14 stradalih

Situacija u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, vezana za noćašnje obilne padavine koje su izazvale, poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima...