Srijeda, 25. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NAKON ŠTO GENERALSKI ZBOR NIJE PODRŽAO PROSVJED U VUKOVARU, ŽELJKO SAČIĆ IH NAPUSTIO!

Sačić je neopozivu ostavku dao dan nakon što je čelnik HGZ-a Pavao Miljavac, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, rekao kako je stav HGZ-a da neće ići na prosvjed u Vukovar…

Željko Sačić, jedan od istaknutijih članova Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), dao je neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru te udruge. – “Ne mogu tako, nema ovo smisla, dajem neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru HGZ-a. Okrenuli ste leđa hrvatskoj žrtvi”, napisao je Sačić na Facebooku.

Sačić je potvrdio svoj odlazak, ali kaže da odluka nije bila nimalo lagana jer su u Generalskom zboru njegovi kolege i ratni drugovi. – Za mene je to životni potez.

Cijelu noć sam o tome razmišljao, nisam mogao izracionalizirati stav kolega koji su odlučili dati podršku Andreju Plenkoviću i Vladi umjesto žrtvama i narodu koji zahtjeva procesuiranje ratnih zločina u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj -rekao je Sačić.

Sačić je rekao da se u utorak održao sastanak Upravnog odbora HGZ-a, te da je već očekivao da će Andrej Plenković od Miljavca zatražiti lojalnost oko prosvjeda u Vukovaru.

‘Upozorio sam sve članove da to ne prihvate, navodeći da ćemo si zbog toga stvoriti probleme i povećati jaz između generala i branitelja, kazao sam da smatram da trebamo donijeti razumnu odluku da podržimo prosvjed za procesuiranje ratnih zločina. To sam i argumentirao rekavši da mislim da premijeru treba reći da je pogriješio, da nije pokazao političku mudrost, da je to mogao iskoristiti za svoju političku opciju’, rekao je Sačić za N1 i dodao da njegovi argumenti nisu prihvaćeni te da ga je podrđao manji broj članova Zbora.

‘Ja sam izabrao stranu, ne pada mi na pamet ostati u takvoj organizaciji koja je postala mala podružnica HDZ-a, to je dugoročno štetno za generale i organizaciju’, dodao je Sačić za N1 i najavio da će pomoći u organizaciji autobusa koji će 13. listopada ići u Vukovar.

Podsjetimo;

Čelnik Generalskog zbora Pavao Miljavac nakon sastanka s premijerom Plenkovićem izišao je pred novinare i blijed kao krpa, djelujući prestrašeno, poručio da generalski zbor ne podržava prosvjede u Vukovaru te da neće ići na mirni prosvjed u Vukovar i da to nije način, iako se oni zalažu za procesuiranje ratnih zločina. Potom je izgledajući jako zbunjeno i preplašeno pridodao kako oni koji žele ići, mogu. Ali je on kao predstavnik generalskog zbora dao javnosti do znanja da zbor ne podržava prosvjed. Pa tko je tu častan a tko nečastan? Kakva je to uopće izjava jednog generala? Zašto je Miljavac izgledao kao da je ispao iz perilice rublja koja ga je upravo izbacila centrifugiranog? Čemu sva ta predstava? Zna li Miljavac da ih kao takove hrvatski branitelji i hrvatski narod više niti ne doživljavaju ozbiljno? Zašto se čestiti generali koji će ići na prosvjed javno ne očituju? Što ih to sputava? Sve su ovo pitanja koja se nameću sama po sebi.

Svojom izjavom Miljavac baš i nije iznenadio hrvatske branitelje, ali i jedan dio čestitih hrvatskih generala, koji su na jednom sastanku prije istupanja Miljavca u javnost bili za odlazak u Vukovar i samim tim se priključili demokratskom činu prosvjeda, koji će od hrvatskih institucija tražiti da se procesuiraju ratni zločinci tj srpski agresori na Hrvatsku, a koji su Vukovar u brutalnoj agresiji sravnili sa zemljom te u gradu heroju uradili neviđene masakre nad hrvatskim braniteljima, ranjenicima, civilima, djeci i starcima. Ovakav istup Miljavca koji predstavlja generalski zbor, samo je dokaz koliko je taj zbor (čast iznimkama) u službi vladajućih, a u javnosti se već spominju mnoge pogodnosti koje ovakovi kao Miljavac i njemu slični će dobiti zauzvrat, što se dalo pročitati u nekim medijima i po društvenim mrežama.

Zašto hrvatski generali pognute glave stoje pred vladajućima kad je u pitanju najdemokratskiji čin jednog naroda da iskaže svoje nezadovoljstvo prosvjedima o neučinkovitosti hrvatskih institucija, posebice pravosudnih, jer se mnoga imena srpskih ratnih zločinaca već odavno nalaze u ladicama DORH-a i  hrvatskih sigurnosnih službi? Nisu li se i Hrvatski generali borili za neovisnu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku?

Na to bi pitanje trebao odgovoriti i sam general Miljavac, ali i nekolicina hrvatskih generala koji obnašaju ministarske funkcije. Zar njima nije stalo do tog da se napokon počme sa rješavanjima najbolnijih, još uvijek svježih rana iz obrambenog Domovinskog rata? Pa to bi pitanje upravo hrvatski generali, koji su zajedno sa hrvatskim branitelima , predvodeći ih (neki od njih)u obrani Domovine od srpskog i jugofašističkog JNA agresora, trebali ne samo podržati, već još davno su to morali  staviti na dnevni red svih dosadašnjih vlada pa i ove sad, pred kojom su Hrvatski generali sagnuli glave iz “samo njima znanih razloga”. Nije li to nečastan odnos prema svojoj vojsci koju su (neki od njih) predvodili? Nije li to jedinstven slučaj u svijetu da ratni generali idu na nekakve sastanke sa predsjednikom Vlade RH na zatvoren sastanak za javnost i onako preplašeno kao Miljavac, daju izjavu koja je prenerazila sve one koji se osjećaju Hrvatima, a posebice obitelji koje još uvijek traže svoje najmilije koje su srpski agresori likvidirali i pobacali po hrvatskim prostranim poljima i livadama u masovne grobnice od Vukovara, Voćina, Baćina, Škabrnje, Oklaja itd, gdje su srpski koljači likvidirali i klali nevine ljude, samo zato što su branili svoju zemlju i zato što su bili Hrvati.

Poruka tim i takvim generalima;

Gdje je nestao moral?

To nije niti malo Hrvatski, nije domoljubno, nije generalski i nije časno ni moralno.To je sramotno gospodo generali, jako sramotno od vas! Ali, prosvjed će se održati i bez vas koji ste sagnuli glave iz vaših osobnih razloga. U to budite sigurni. A sutra će te se možda imati morala pojaviti u tužnoj koloni sjećanja da vas se vidi, a možda će u toj koloni sjećanja uz vas biti netko tko još uvijek traži svoje najdraže. Kako ćete im pogledati u oči? To ne ide tako. Treba vas biti sram svoje vojske i svog naroda, i svih onih obitelji koje i dan danas nemaju gdje upaliti svijeće svojim najmilijima. Posebice vas treba biti sram onih za čije se kosti ni dan danas ne zna, upravo zbog takvih koji saginju glave pred raznim političkim uhljebima koji su vas zavezali u svoj vašoj častohlepnosti.

M.M.Viribus Unitis

 

Najnovije

Presuda novinaru! Marko Jurič osuđen na 10 mjeseci zatvora

Foto:Podcast Velebit   Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je presudu Općinskog sudu u Zagrebu kojom je Marko Jurič osuđen je na kaznu zatvora 10 mjeseci, uz...

Kakvoga predsjednika žele branitelji?

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatski branitelji, kao ključni akteri Domovinskog rata, često imaju specifična očekivanja od predsjednika Hrvatske, oblikovana iskustvima iz rata i poslijeratne...

Nakon Like, Slavonije i Herceg Bosne, Hrvati napuštaju i Primorje!

Nekada vrlo popularno malo ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u mirnoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže te krajolik submediteranske šume...

Širokobriježani masovno bojkotiraju predizborne skupove HDZ-a

Kako se približava dan lokalnih izbora u BiH( 6.listopad 2024.godine), tako se i zahuktava i i predizborna kampanja političkih stranaka u Širokom Brijegu.   Vodeća, najjača...