Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Prvi službeni rezultati izbora: “Dodik, Komšić i Džaferović u Predsjedništvu BiH”

Središnja izborna komisija BiH (CIK) objavila je prve nepotpune službene rezultate za člana Predsjedništva BiH nakon obrađenih 43,42 posto glasačkih mjesta.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema podacima CIK-a najviše glasova je osvojio kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,97 posto glasova. Na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33,40 posto, dok je na trećem mjestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 12,35 posto glasova.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 posto glasova, Senad Šepić 6,13 posto te Amer Jerlagić 1,59 posto.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić i to 49,47 posto, dok je Dragan Čović osvojio 38,66 posto. Kandidatkinja HDZ-a 1990 Diana Zelenika osvojila je 6,92 posto glasova, dok je kandidat Naše stranke Boriša Falatar osvojio 3,23 posto,a Jerko Ivanković Lijanović 1,72 posto.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH najveći broj glasova osvojio je Milorad Dodik (SNSD) 55,15 posto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 posto glasova.

Ostali potpuni rezultati i za Predsjedništvo BiH i za ostale nivoe će biti dostupni ujutro između 8 i 9 sati na stranici CIK-a, javlja KLIX.

Glasalo je nešto više od 50 posto birača

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine zatvorena su do 20 sati a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić.

Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinstvo održanoj u 21 sat kazao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. “Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni”, ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izvan prosjeka, odnosno iznosio je oko 60 posto.

 329 “kritičnih situacija”

Iz koalicije nevladinih udruga “Pod lupom” koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača nakon njihova zatvaranja su objavili kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 “kritičnih situacija” koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima.

Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

“To je napredak u odnosu na prošle izbore no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore (2016)”, kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.H

G.S.

Najnovije

GENERAL ANTE ROSO: Već sedam godina borim se s rakom pluća. Bez Božje pomoći ne bi me bilo

Foto:Preslik VL   Ante Roso, prvi general Zbora Hrvatske vojske i svojedobni zapovjednik HVO u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govori o brojnim detaljima iz svoje...

Lokalni izbori u BiH: Kako su prošle najjače nacionalne stranke?

Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u BiH najveće nacionalne političke stranke u toj zemlji uspjele su sačuvati kontrolu nad većinom općina i gradova...

Tomislav Jonjić o Milanovićevim manipulacijama prema hrvatskim braniteljima

Foto:Maxportal   Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić oglasio se na svom facebook profilu gdje govori o tome na koji način  Milanoviće manipulira  hrvatskim braniteljima. Tekst prenosimo...

Biblijska poruka 7. 10. 2024. (Gospa od Krunice) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Krunica – sažetak Evanđelja

Lk 10, 25-37   Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U...

DP-ov ministar: Ante Tomić zaslužio kantu izmeta na glavu

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (Domovinski pokret) u današnjoj se objavi na Facebooku žestoko obrušio na medije, novinare i pogotovo kolumnista Jutarnjeg lista...