Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

2. prosinca 1991. godine -selo Omanovac: Od četničkih rafala ginu dva pripadnika 104.brigade, Josip Crnčec i Ivan Kurtek, a ranjeno je njih šestorica!

Dogodilo se na današnji dan
02. prosinca 1991. godine -selo Omanovac, baza 1. satnije 1. bojne 104. brigade ZNGHV Varaždin 
Položaji koje drže pod kontrolom, kota 225 – kota 264 šuma Zukva na komunikaciji Daruvar – Pakrac,
u 14,30 sati
Smjenu vojnika na položajima kote 225 vrši zapovjednik voda Vilko Adamić nakon toga sa 11 vojnika nastavljaju prevozeći se kamionom prema koti 264 u šumi Zukvi gdje upadaju u četničku zasjedu.
Od četničkih rafala ginu dva pripadnika brigade, Josip Crnčec i Ivan Kurtek, a ranjeno je njih šestorica: vozač kamiona Stjepan Brlek, Radivoje Deban, Milivoj Benčić, Josip Vitez, Damir Horvat i Zvonko Glavica.

Četnici su koristeći pancirnu municiju izrešetali kamion, ranili vozača Brlek Stjepana koji je unatoč ranjavanju uspio zadržati kamion na cesti. U tim trenucima na mjesto zasjede iz pravca sela Stari Majur nailaze pripadnici ludbreške satnije Mladen Bačani i Stanko Hižak, koji preuzimaju nekolicinu ranjenih a Krunoslav Križnjak uskače u kamion kojeg izvlači sa mrtvima i ranjenima van te zone u selo Stari Majur.

Preživjeli vojnici su iskočili sa kamiona i ostali na mjestu događaja ležati u kanalu uz cestu. Prilikom samog napada, 50 metara dalje, vojska kojoj je trebala biti izvršena smjena povlači se dublje u šumu i sklanja se u iskopani rov, u tom trenutku četnici usmjeruju svoje rafale i prema njima te lakše ranjavaju još jednog vojnika.

15,20 sati

Nakon dojave o tom događaju, na mjesto zasjede dolaze samo Vladimir Leskovar i Bešenić Branko, nalaze vojsku koja leži uz cestu. Između ostalih i Kostanjevac Marijana, koji je ispričao što se dogodilo.

Leskovar i Bešenić kreću u izviđanje područja u šumi Zukvi. Tom prilikom pronađeno je mjesto odakle su četnici pucali, pronađene su čahure od pancirne municije cal. 7,62 mm i utvrdilo da od četničke strane više nije prijetila nikakva opasnost.
Četnici su izvršili svoju namjeru i pobjegli prema selu Male Dereze.

16,20 sati

Ponovno je uspostavljena direktna veza sa zapovjedništvom satnije i vrši se smjena kompletne vojske koja se nalazila na tim položajima.

Na taj način situacija je stavljena pod kontrolu, položaji na koti 264 u šumi Zukvi su sačuvani i pod kontrolom pripadnika 104. brigade.
Navedeni položaji i cestovna komunikacija bili su do kraja studenog 1991. godine pod kontrolom četnika, koji su baš na mjestu kote 264 minirali cestu i postavili barikadu od golemih kamenih gromada nasred ceste.

Na taj način presjekli su komunikaciju između Pakraca i Daruvara, sa namjerom da drže grad pod okruženjem do konačne predaje pakračkih branitelja.
Jedina komunikacija Pakraca sa ostalim svijetom u to vrijeme bila je cesta od Prekopakre – Batinjani – Gornja Obriježi –Daruvar i tamo su često iz zasjeda ubijali sve koji su htjeli izaći iz okruženja.

20,30 sati, kota 264

Vojska koja je došla na smjenu u popodnevnim satima, tijekom noći napušta navedene položaje, radi topničkih i pješačkih napada na njihove položaje.
Usred noći povlače se prema koti 225 i s. Omanovac.
Crnčec Josip poginuo je na licu mjesta, iza sebe ostavio je dva sinčića i suprugu, stariji dvije godine i mlađeg kojem je bilo tek osam mjeseci života.
Kurtek Ivan poginuo na licu mjesta, neoženjen iza sebe ostavio roditelje.

M.M.


Vezane vijesti; 

-(VIDEO) PLENKOVIĆ JAVNO IZJAVIO ŠTO MISLI O DOMOVINSKOM RATU NAZVAVŠI GA “NEKIM SUKOBOM OD PRIJE 25 GODINA”

 

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...