Petak, 27. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

NOVO – ZBOG RATNOG ZLOČINA NEKOLIKO UHIĆENIH U VUKOVARU U policijskoj akciji pao i djelatnik gradske uprave…

Vukovarska policija jutros je uhitila nekoliko osoba koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1991. godine. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je, neslužbeno se doznaje, pet osoba…

 

Zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara koji su u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedeni na obavijesne razgovore, javlja Jutarnji list.

Vijest o uhićenjima veoma se brzo proširila među Vukovarcima pa se tako i saznalo o kojim se ljudima radi. Jedan od uhićenih je iz Borova naselja…

Vijest o uhićenjima veoma se brzo proširila među Vukovarcima pa se tako i saznalo o kojim se ljudima radi. Jedan od uhićenih je iz Borova naselja, član Zajedničkog vijeća općina koji je prije 15-tak godina bio i član Gradskog vijeća grada Vukovara ispred SDSS-a. Njegovo ime se spominje među imenima onih koji su za vrijeme rata u okupiranom Vukovaru nosili uniformu srpske paravojske, prokazivali Hrvate i činili zlodjela.

Navodno ga se tereti i za silovanje. Prvi puta je njegovo ime izašlo u javnost kada je član gradskog vijeća Vukovara Pilip Karaula na sjednici vijeća pokazao fotografiju iz rata na kojoj su bila dvojica četnika, a na fotografiji je bio i tadašnji gradski vijećnik…

Drugi uhićeni je dugogodišnji zaposlenik Grada Vukovara kojega jedna Vukovarka već godinama tereti za silovanje počinjeno za vrijeme rata. Ona je bila zarobljena i višestruko silovana o čemu je i dala iskaz u policiji u nekoliko navrata navodeći točna imena svih kojih su je silovali a koje je prepoznala.

Kada ga je jednom prilikom srela na ulici i kada ju je on pogledao, istukla ga je kišobranom.

Za silovanje ga tereti još jedna žena koja je u svom iskazu navela kako je nju silovao, a njenog sina krvnički tukao. Ove su dvije žene znale da on radi u poglavarstvu Grada i više su puta tijekom godina tražile i inzistirale da ga se procesuira.

Među troje ljudi koji se nalaze na obavijesnom razgovoru je još jedan djelatnik poglavarstva Grada Vukovara. On je za vrijeme rata bio zamjenik Vojnog tužitelja SAO Krajine, a od mirne reintegracije radi u Vukovaru kao pravnik. Upravo on je osudio Tomislava Josića, Savjetnika vukovarskog gradonačelnika za branitelje, na višegodišnji zatvor jer je, kako je navedeno u srbijanskoj optužnici, ubio troje hrvatskih branitelja koji su bili Srbi,donosi 24 sata.hr.

Na ova uhićenja Tomislav Josić je rekao: “Sad još nemam komentara, ali kada bude došlo vrijeme, pričat ću!”

Iz Ravnateljstva policije potvrdili su da je kriminalističko istraživanje u tijeku te da ga provode službenici radne skupine Ravnateljstva policije osnovane zbog istraga ratnih zločina. Prema našim informacijama dvije osobe terete se baš za počinjenje ratnog zločina, dok su ostala trojica privedeni jer policija sumnja da imaju informacije koje bi im imogle biti od koristi za ovu istragu.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od uhićenih zaposlenik Gradske uprave u Vukovaru, a drugi Zajedničkog vijeća općina. Policija ih je nakon uhićenja prevezla u Osijek, budući da će istragu nad njima voditi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Neslužbeno se doznaje kako je kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno pet osoba od kojih su dvije uhićene, a tri privedene na obavijesne razgovore.

Povodom ovih uhićenja oglasili su se i lokalni srbi SDSS te ZVO, koji su istaknuli da “„način hapšenja Srba dodatno stvara atmosferu netolerancije.“”

Božinović potvrdio uhićenja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je nekoliko osoba uhićeno zbog ratnih zločina na području Vukovara, ali da s detaljima nije upoznat.

“Kao ministar ne znam niti mogu znati detalje, ali ono što mogu potvrditi jest da je nekoliko osoba danas uhićeno zbog ratnih zločina i u ovom trenutku se provode kriminilistička istraživanja i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome reći”, rekao je Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

Ministar Božinović je istaknuo kako želi podsjetiti da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine “prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara, koja je do sada podnijela tri kaznene prijave te za zločine na Ovčari za četiri kaznena djela”.

“Riječ je o skupini koja radi vrlo ozbiljno, vrlo temeljito. Kao što znate kriminalistička istraživanja ratniz zločina pogotovo nakon 27 godina nisu jednostavna. Ona su vrlo kompleksna i bilo bi puno bolje da su s tim istragama krenulo ranije. Ova Vlada i ovaj sastav ministarstva unutarnjih poslova to je počeo raditi od trenutka kada je dobio mandat za vođenje ministarstva, rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem”, rekao je ministar Božinović. (Hina)

T.H.

 

Najnovije

 Ivica Marijačić: Marko Jurič je osuđen na 10 mjeseci, a mene čega gora kazna

Foto:Podcast Velebit   Novinar, kolega i moj prijatelj, Marko Jurič, pravomoćno je osuđen je na 10 mjeseci zatvora i pozamšanu financijsku kaznu zato što je u...

Hitrec: Ode rujan, a bijaše svakakav

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Ode rujan, a bijaše svakakav, temperaturni skakavci začudili narod, nije znao bi li hodao gol i bos ili u...

Moćan govor argentinskog predsjednika: Pogledajte kako je Javier Milei ‘oprao’ UN

Foto:UN   Argentinski predsjednik Javier Milei održao je snažan govor na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Milei je oštro kritizirao put na kojemu se trenutno nalazi...

Biblijska poruka 27. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je taj Isus?

Lk 9,18-22   Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni...

Nova Radićeva stranka zove se kao LGBT udruga: “Počašćeni smo”

Foto:Screenshot/N1/Arhiva   Nakon  izlaska iz Domovinskog pokreta u kojem je pobjedu odnio Ivan Penava, Mario Radić i bivši članovi DP-a osnovali su novu stranku pod imenom...