Subota, 5. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Transparency international ističe: Korupcija je najveći problem Hrvatske!

Transparency International Hrvatska povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije ističe da je borba protiv korupcije najvažniji zadatak u izgradnji poštenog i pravednog društva.

„Danas je 9. prosinac – Međunarodni dan borbe protiv korupcije koji se obilježava od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske.

Danas na Međunarodni dan borbe protiv korupcije podsjećamo svakog hrvatskog građanina da je prevencija i borba protiv korupcije prioritet našeg svakodnevnog odgovornog djelovanja.

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

Stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati će društveno neprihvatljivo i izazvati će opću osudu cijelog društva, a ne samo hrabrih pojedinaca.

Obnašanje javnih dužnosti pretpostavlja veće obaveze, ali i veću odgovornost. Zato s pravom očekujemo da će politički akteri osvijestiti potrebu učinkovitog funkcioniranja institucija. Da će osigurati sustav međusobnog nadzora i kontrole, ali i dostatna novčana sredstava za rad institucija koje se bave prevencijom i represijom korupcije.

Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama. Na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.“ istaknula je dr Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

H.H.

Najnovije

32. obljetnica 5. gardijske brigade ‘Sokolova’

Foto: MORH/Arhiva   Povodom 32. obljetnice 5. gardijske brigade ministar Tomo Medved uputio je čestitku pripadnicima Sokolova: Poštovani pripadnici 5. gardijske brigade Sokolovi, dragi prijatelji, čestitam vam 32. obljetnicu...

Nepoznata političarka objavila kandidaturu za Pantovčak i hop – evo je u TV Dnevniku

Foto:Screenshot HRT   Branka Lozo, članica predsjedništva u subotu osnovane stranke Dom i Nacionalno okupljanje objavila je danas  kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske, izvijesto je HRT...

Više od 500 Livnjaka na završnom skupu HDZ-a 1990

Na završnom skupu HDZ-a 1990, u dvorani Narodnoga sveučilišta u Livnu, poslana je snažna poruka podrške promjenama u našem gradu i Mati Vukadinu, kandidatu...

Biblijska poruka 4. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Trajnost značenja i baštine svetoga Franje

Mt 11, 25-30    Reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče,...

U poplavama u dolini Neretve 14 stradalih

Situacija u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, vezana za noćašnje obilne padavine koje su izazvale, poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima...