Subota, 28. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Politolog Milardović: ‘Pupovac je dvostruki igrač, a Bandić će postavljati nove zahtjeve’

“Čini se kako godinu, nakon brojnih trzavica, završavamo i “trajnim mirom” između Banskih dvora i Pantovčaka”, kazao je u razgovoru za Večernji list politolog Anđelko Milardović o tome kako će sadašnja događanja utjecati na politiku u idućoj 2019. godini.

Komentirao je i hrvatske političke prilike u godini na izmaku koju su u velikoj mjeri obilježili prelasci iz kluba u klub u Hrvatskom saboru, a koji su u ovom sazivu poprimili dosad neviđene razmjere.

Milardović je, između ostalog, upitao kako može funkcionirati demokracija u sustavu u kojem se, kako je rekao, mediji polako pretvaraju u propagandu, nameće se uloga, moć i slika samo jedne osobe, a u frakcijske borbe unutar vladajuće stranke uključuje se obavještajni sustav.

“To su već elementi jednog mekog, sofisticiranog autoritarnog sustava ili skretanja demokracije prema autoritarnom sustavu. I nitko ne diže glas zbog toga, to se registrira kao normalno stanje”, rekao je Milardović.

Milardović je za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, u čiji je stranački klub u Saboru u zadnje vrijeme prešlo više zastupnika rekao da smjera vlast, te da je to “prirodno stanje”.

“Mi možemo postaviti pitanje o tehnici i etici vlasti, ali kad on ima igrače u Saboru koje su građani birali u okviru jedne stranke ili liste, a oni pobjegnu njemu, a što bi on imao protiv?” rekao je Milardović.

Milardović je na pitanje očekuje li da će Bandić u jednom trenutku zatražiti ulazak svojih ministara u Vladu odgovorio kako pretpostavlja da hoće.

“Pupovac je dvostruki igrač”

Milardović je pak saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca nazvao dvostrukim igračem.

“Ne može jedan Milorad Pupovac – odmah ograda: nikakav hrvatski nacionalizam, antisrpsko raspoloženje, na te finte ja ne padam – ne može on igrati dvostruku ulogu. Igrati ulogu nekog kontrolora, biti u vlasti, a vikati da je vlast ustaška. Mislim, čovječe, shvati što radiš i što govoriš i da si postao s vremenom iritantna osoba. Moraš se opredijeliti hoćeš li biti kritičar vlasti i reći da je to ustaška vlast, a ti dokaži da je ustaška vlast, ili radi na tome da budeš konstruktivni dio te vlasti. Nemoj igrati na dvije karte jer je to iritantno za javnost – rekao je Milardović. Na komentar Večernjakove novinarke Ive Boban Valečić da nije primijetila da je Pupovac vlast nazvao ustaškom, Milardović je odgovorio da je riječ o ekipi oko njega te da se njegova dvostrukost provlači s vremenom. – On nije problem za većinu, on je problem za srpsku manjinu”, upozorio je Milardović.

Cijeli razgovor pogledajte na Večernjem listu.

D.K.

Najnovije

Gordan Malić razotkrio poznatog redatelja: ‘Filmove snima u ustašiziranoj Hrvatskoj’

"Ne znam koliko se puta u posljednje vrijeme Rajko Grlić opraštao od scene i od publike. Vjerujem da je u utrci s Pavarottijem koji...

Ristić: Možda narod ne zaslužuje elitu kakvu ima, ali elita ima narod kakav želi

Foto:Narod.hr   Jedna od stvari koja već duže vrijeme određuje političku kulturu na Zapadu, a koja uporno prolazi ispod radara, jest okolnost da se u politici...

Biblijska poruka 28. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Svi su mu se divili

Lk 9,43-45   Dok su se svi divili svemu što je Isus činio, reče on učenicima: »Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima...

Ustala hrvatska mladež protiv bahatog načelnika i župana

Foto:Ramski vjesnik   Ljubitelji duvanjske kulturne i prirodne baštine s novim su se tekstom ponovno obratili uredništvu portala Ramski Vjesnik, a njihov komentar na devastaciju katoličkog...

 Ivica Marijačić: Marko Jurič je osuđen na 10 mjeseci, a mene čega gora kazna

Foto:Podcast Velebit   Novinar, kolega i moj prijatelj, Marko Jurič, pravomoćno je osuđen je na 10 mjeseci zatvora i pozamšanu financijsku kaznu zato što je u...