Utorak, 22. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

OČEKIVANO I EKSPRESNO Zbog duga od 72 milijuna kuna Fina podnijela prijedlog za stečajni postupak u 3. maju

Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj zbog neprekinute blokade od 120 dana u ukupnom iznosu od nešto više od 72 milijuna kuna…

Fina je prijedlog uputila 24. prosinca, a Trgovački sud ga je u petak zaprimio, vidljivo je iz obrasca objavljenog na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda.

U prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka navodi se da dužnik ima 1.001 djelatnika. Usporedbe radi, na kraju 2017. u 3. maju je radilo 1.367 djelatnika, a krajem rujna ove godine njihov broj je iznosio 1.192.

U ukupnom iznosu duga od 72,11 milijun kuna uračunate su kamate i naknada Fine za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima, navodi se između ostalog u prijedlogu.

Predsjednica Trgovačkog suda u Rijeci Ika Mohorović ranije danas potvrdila je da je Sud u petak zaprimo prijedlog Fine za pokretanje stečaja u Brodogradilištu 3. maju, a predmet je dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin.

Stečajna sutkinja u ponedjeljak će otvoriti prethodni stečajni postupak, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će zakazano ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u brodogradilištu 3. maj te da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe.

Horvat je kazao da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su oni nastupili u 3. maju, da teče rok od osam dana i u tih osam dana Fina će sigurno odreagirati.

Uljanik je prošli tjedan raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje. Ministar je pozvao zainteresirane ulagače na iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju.

Iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja uoči otvaranja stečaja isticali su da im pokretanje stečaja u brodogradilištu nije prihvatljivo te da za 3. maj treba iznaći zasebno i održivo rješenje. Smatraju da 3. maj nije kriv za nastalu situaciju, nego da je u probleme zapao zbog više od 523 milijuna pozajmica danih Uljaniku.

Komadina: Apsurdno da u stečaj ide tvrtka koja više potražuje nego duguje

U osvrtu na situaciju u brodogradilištu 3. maj, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u petak je rekao da je riječ o apsurdnoj situaciji, jer u stečaj ide tvrtka koja više potražuje više nego duguje, ustvrdivši da je to hrvatski nonsens.

“Dogodilo se štetno činjenje Uprave Uljanika, kao vlasnika 3. maja, i nečinjenje države, koja je aktivnijom pozicijom mogla smanjiti izloženost države i zaposliti kapacitete. Još se nadam da takav scenarij još postoji u Vladi, čak i kroz provedbu stečaja”, rekao je dodavši da to treba učiniti na vrijeme, dok u 3. maju ima ljudi i znanja.

Komadina je to izjavio na konferenciji za novinare, na kojoj je zajedno s načelnicom Omišlja Mirelom Ahmetović još jednom ocijenio da je projekt plutajućeg LNG terminala na krku ekonomski, ekološki i energetski neodrživ.H

D.K.

Najnovije

22. listopada 1995. govor dr. Franje Tuđmana u UN-u – ‘Hrvatska želi pravedan mir’

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.   Ujedinjeni narodi...

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

Danas se slavi spomendan svetog Ivana Pavla II. Njegov spomendan slavi se na dan kada je održao prvu misu kao Papa. 1.Bio je prvi papa...

Biblijska poruka 22. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Budni budite – molite

Lk 12,35-38      Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća...

Čestitka ekipi HVIDRA – e HVO – a HB na osvojenom prvom mjestu

Krešimir Tabak, direktor Uprave za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije uputio je čestitku članovima HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne u povodu...

Jonjić: Milanović može biti zadovoljan, HOS-ovo znakovlje u smeće bacaju njegovi birači

Kandidat za hrvatskog predsjednika Tomislav Jonjić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Nasrtaj na već oskvrnjeni spomenik''. Njegov tekst prenosimo u...