Nedjelja, 22. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) UHBL-PTSP SOLIN: Smještaj oboljelih od PTSP-a na bolničko liječenje je traumatično!Fizijatrica nas pita-kako se sad osjećate dok šetate u tim nacističkim majicama!

UHBL-PTSP SOLIN-oglasila se pismom – koje Braniteljski portal prenosi u cijelosti…

-VIDEO: Pisali smo ministru Medvedu i Nevenki Benić-nitko ništa! Branitelj koji je dva puta ranjen i nema pola glave skuplja boce i željezo da bi preživio…To je tragedija!…

Poštovani

Evo da Vam se obratim u povodu Vašeg teksta koji je Vaš portal objavio prije par dana a sve u svezi pobola i smrtnosti Hrvatskih branitelja .

-POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

Tijekom 12 mj. Na području Splita , Sinja i Solina održano je podosta tematskih tribina posvećenih Hrvatskim braniteljima , jedna od njih je bila i ta tema o pobolu i smrtnosti hrvatskih branitelja u organizaciji HVIDR-a Split i MHB područni ured Split .

Tematika sama po sebi jako bolna ali održna i to bez onih standarnih upita iz publike , što samo po sebi čini jako upitnom svrhu te održane tribine , ali ajmo dalje .

STATISTIKA

Statistika su suhoparni brojevi koji vjerojatno ne dočaravaju stvarnost , jer u te brojke vjerojatno nisu uvedena ruralna područja .

Sumnje u to čine nam naš rad na terenu i rad među populacijom Hrvatskih branitelja.

POBOL

Svi smo svjesni da 90% pobola braniteljske populacije čini STRES a kod nas ta tematika itekako se krije i o njoj se ne govori niti raspravlja od 1991 pa sve do evo ima godinu dana .

Stres (PTSP) nastao je kod braniteljske populacije kao posljedica kako psihičke tako i vojne nepripremljenosti Hrvatskih branitelja na traumatične posljedice koje su nas čekali na terenu . Iako mladi , hrabri i odlučni stavili smo sve svoje vrijedno na raspolaganje Domovini , mnogi od nas su svoje živote ugradili u temelje ove nam Domovine danas , drugi su uspjeli ostaviti svoje dijelove tijela a ostali svo svoje zdravlje koje su imali .

Invalidi i preživjeli su uz sve ostalo i dobili taj PTSP kao uzročno posljedično stanje .

Tada od 1991 do 1995 su nas tapšali po ramenima , slavili su nas kao heroje , molilo se Bogu za nas…. sve to dok su nas trebali .

Danas suprotno od toga , svi nas napadaju , takmičenje tko će nas više izvrijeđati i omalovažiti .

MHB ništa , ali ništa ne poduzima da se to spriječi a po potrebi i kazni , te samim tim svojim nedjelovanjem produbljuje nervozu i narušavaju ionako dobrano narušenu psihu tih branitelja .

Nije lako tada bilo ležati u rovovima , na kiši i suncu , goloruk braniti što se braniti da , gledat puste masakre srpsko četničko komunističkih snaga , držat poginule prijatelje u rukama , gledati silovane žene , osakaćene suborce , ali i dalje hrabro se boriti, jer si svjestan ako posustaneš ili se prepadneš da si slijedeći ti ili tvoji najmiliji .

Kad se napokon rat završio vlast smo predali političarima , koji vidi čuda, odjednom se okreće ploča .

Svi oni koji su od 1991 do 1995 bili u tzv “Minhenskoj bojni” i po podrumima sada su preuzeli vlast i nas polako, ali sigurno, uz pomoć medija i projugoslavenske populacije zatiru i dalje nam produbljuju stres .

Posljedice svega su suicidi , kao i nemile scene onog dijela branitelja koje bih ja nazvao neupućenima .

Mediji to koriste i potpaljuju dodatnu situaciju člancima tipa :

  • Branitelj oboljeli od PTSP-a ubio …….
  • Poludjeli branitelj zapalio kuću ……
  • ITD , ITD

To su udarni naslovi uz kvalifikacije da smo paraziti , povlašteni , da smo na državnoj sisi , itd . Kad neki branitelj učini neko dobro djelo , tipa Branitelj oboljeli od PTSP-a vratio torbu punu novaca ; Braniteljska udruga organizira humanitarnu akciju …… , itd , to već nisu udarne vijesti, ne samo za njih već niti za MHB -koji bi morali promptno na takve stvari reagirati i osvrnuti se na te sramotne natpise i naslove .No po svemu sudeći, hrvatske se branitelje u medijima ne smije prikazivati u pozitivnom svjetlu već samo kao negativce. A toliko je pozitivnih akcija i hrvatskih branitelja u našoj državi hrvatskoj.

KOJA JE STVARNA SLIKA STANJA BRANITELJSKE POPULACIJE

Velika većina braniteljske populacije dijeli sudbinu svog napaćenog naroda . Pod ovrhama su , izbacuju ih iz stanova  , nezaposleni su, niti mogu biti zaposleni , itd …Problemi se samo produbljuju i nagomilavaju.

Dio braniteljske populacije kao što su visoki časnici , te dio uhljebljenih podobnika imaju poprilično dobra primanja i poprilična skrb se vodi oko njih .

Vodstvo velikog dijela Braniteljskih Udruga sluganski služe toj istoj zbrinutoj populaciji . Međutim tu krivim članstvo tih i takvih Udruga , ti članovi sami trebaju uvidjeti što im vodstva tih Udruga radi , kako troše te novce namijenjene svim članovima te kako ih se prezentira u javnosti .

Sami cilj tih udruga bi TREBAO I MORAO biti borba za branitelje , pomoći im savjetodavno oko stjecanja svojih prava , te Ministarstvu ali i Vladi i Predsjednicima Republike Hrvatske- UKAZIVATI na probleme koje imaju ti isti branitelji .

Međutim sve se svodi na samodopadnost , skupljanje jeftinih politički bodova te pogodavanjem trenutnim vlastima ma koje boje oni bili .

LIJEČENJE

Radom naše Udruge na terenu sa samom populacijom Hrvatskih branitelja , poglavito oboljelih od PTSP-a , svjedoci smo različitosti rada liječničkih timova s njima .

Ima onih doktora/ica koji su svjesni situacije i iskreno i od srca žele pomoći tim osobama , ali ima i onih koji ne da nežele pomoć nego čak rade na tom kako i odnemoći tim istim braniteljima .

Sve ovo o čemu do sada pišem su naš rad na terenu SPLITSKO DALMATINSKE ŽUPANIJE , ali siguran sam da se itekako može poistovjetiti sa cijelom Državom .

-Što uraditi kad ti jedna od „specijalistica za PTSP“ u KBC Split kaže branitelju od oko 1.700 dana borbenog sektora da mu ona ništa ne bi dala jer nije zaslužio ;

-Kad ti na ZOSI-u u Splitu radi doktor koji je uhićen i optužen za primanje mita i ostalih koruptivnih radnji ;

-Kad ti ta institucija i pored mišljenja specijalista i Doktorice medicine rada , koja konstatira totalnu radnu nezaposlivost napišu da nisi za umirovljenje ali da nesmiješ raditi poslove za koje si se školovao ;

-Što reći kad branitelju koji je 2 puta ranjavan sa svom medicinskom dokumentacijom drugostupanjska komisija na Trešnjevci kažu , citiram , : – Pa kaj , bum napisal da si se rodio sa gelerom u nozi , kraj citata ( da nebiste mislili da je ta spodoba purger, ne nije, nego je naturalizirani purger iz Dalmacije );

-Što kazati kad ti bivši ministar MHB-a kaže , citiram : – Hodaj unazad pa ćeš dobiti mirovinu.

-Što reći kad dođeš u Veteransku bolnicu na fizikalnu terapiju a njihova djelatica fizijatrica vas upita , valjda izritirana majicom HOS-a IX bojne Rafael Vitez Boban , citiram : – Kako se sad osjećate dok šetate u tim nacističkim majicama ;

Kako reagirati kad te na jugu Hrvatske u bolnici netko nazove pogrdnim imenima ;

Kako reagirati da ti kao Udruga čekaš više od 2 mjeseca odgovor od KBC Split za razgovor ;

Kako reagirati da nakon 5 mjeseci čekanja na odgovor na upit MHB-u da vas kao Udrugu Ministar primi na razgovor a on ti na to odgovori da nemože nego da može nas primiti samo njegova Tajnica , uz dužno poštovanje tajnici mislim da 400 km puta i troška u jednom smjeru a da unaprijed znaš da nema koristi, nama je neprihvatljiva solucija.

Sam smještaj oboljelih od PTSP-a na bolničko liječenje je traumatično , imamo situacije kad se branitelja dovede na psihijatriju i veže ga se iako on nije nasilan , do uvjeta kad je branitelj OK , ali boluje od PTSP-a koji je zaradio na ratištu spremi u sobu sa narkomanima , alkoholičarima i osobama koji su sa psihosomatskim oboljenjima , da li ste svjesni dame i gospodo NEGATIVNOG UTJECAJA NA TAKVE BRANITELJE  , koji su mi rekli da ubuduće samo ih se mrtve mogu odvesti na liječenje ,

Same bolnice su legla narko dilera , koja nebrojeno puta sami branitelji tjeraju , a i interijer i smještaj u bolnicama nije se od austrougarske promijenio , a o takvim stanjima imamo informacije i u Zadru gdje ima branitelja na liječenju ali u odvratnim uvjetima .

SMRTNOST

Sama smrtnost kao i što je navedena u Vašim tekstovima ali i na tribinama, uzroci su PTSP , rak, razni tumori, moždani i srčani udari i suicid .

Sve što se navodi su posljedice smrti ali nigdje nitko ne naglašava uzroke te smrtnosti.

Da li je to ratna trauma , dali je to famozna paučina , dali je to municija sa osiromašenim uranom …… svi mi znamo da je, ali nigdje i nitko to ne spominje , zašto , mi možemo nagađati a oni ne/razumljivo šute .

NEPRAVDA!

Sortiranje Branitelja na podobne i nepodobne je ono što najviše boli ,adijeljenje na gardijske i pričuvne ubija . Zar vi stvarno mislite da metak ili bomba ili granata nije imala imena i pričuvnih branitelja a ne samo Gardista?

Zar i mi nismo ginuli , zar su samo profesionalne postrojbe vodili borbe a mi ostali ležali doma , gdje smo mi bili za vrijeme Domovinskog oslobodilačkog rata?

Zašto se danas Udruge dijele na velike i male , zašto se i danas , ako ne i još gore , branitelji dijele?

Do kada će to tako biti i zašto se uopće to radi i za čiji račun ??????????

ZAKLJUČAK

Trenutna situacija u odnosima Hrvatskih branitelja i dijela Hrvatskog naroda je nepovratno poremećena …

Dio braniteljske populacije , cca 70-80% , je zapostavljeno , ignorirano i stavljeno na marginu društva u nemogućnosti da se sami zbrinu.

Određeni broj Braniteljskih Udruga , 80% njih , djeluju u skladu sa politikom tj. ciljano drže braniteljsku populaciju „pod vodom“ a sve u svoju korist , tj u korist određenog kruga ljudi koji koriste situaciju te financijska sredstva koja se dobiju troše se nerazumno i nesvrsihodno, što dodatno koristi svađi  i prijeporu između osiromašenog naroda i Branitelja .

Vladajuče strukture ne riješavaju problematiku branitelja , niti ne žele jer im trenutno služe kao glasački aparat , čime potiču na ogorčenost hrvatskih branitelja te povećavaju suicidalnost istih .

MHB čini jako male ali i usporene korake prema rješavanju bitnih problema , jedino što su unaprijed riješili , bar za sada , 20.000 novih stijegova uz kojih ide i 60.000 ćoraka za počasni plotun .

Narod je dobrano zatrovan idejom o parazitnosti Hrvatskih Branitelja , kao i o ideji povlaštenih kasta čime najviše po mom mišljenju pridonosi HVIDR-a i Generalski zbor sa svojim ponašanjima kao i samoj svojoj prezentaciji u javnosti .

-VIDEO Pukovnik Željko Petko: HVIDR-a i Generalski zbor su braniteljske tampon udruge…

Na kraju da naglasimo SVE OVO NIJE NAMJENJENO NIKAKVIM SMJENAMA JER MI SMO KAKO APOLITIČNI TAKO I LEGALISTI , za nas volja naroda je poštivanje , ali mi imamo i obavezu ukazivanja na nepravilnosti koje se događaju Hrvatskim Braniteljima , te se i dalje nadamo da će mo uspjeti bar malo pokrenuti situacije u pozitivnim smjerovima , te dalje da će se i ostali probuditi i napokon raditi ono za što smo i predviđeni -HRVATSKI BRANITELJI NA PRVO MISTO JER ONI SU TO I ZASLUŽILI .

I da završim sa svojim osvrtom ; sve ovo gore NE UMANJUJE DIO KRIVICE I SAMIH BRANITELJA , kako zbog letargije , nečinjenja , inertnosti ali i neinformiranosti te pozivamo lokalne urede MHB da izađu na terene i da pogledaju branitelje po ruralnim sredinama , kako žive i u kakvim uvjetima se sami snalaze .

Hvala Vam na ukazanom medijskom prostoru .

Lp

 TAJNIK UHBLPTSP SOLIN

Željko Baričević


Vezane vijesti;       

-VIDEO: Pisali smo ministru Medvedu i Nevenki Benić-nitko ništa! Branitelj koji je dva puta ranjen i nema pola glave skuplja boce i željezo da bi preživio…To je tragedija!…
-POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

                     

Najnovije

Biblijska poruka 22. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nove mjere i mjerila

Mk 9,30-37   Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im:...

Fra Jozo Zovko: Gospa treba tvoju svetost!

Međugorje se ne može svesti na neku temu u razgovoru ili u raspravi. Međugorska istina ne ovisi o ljudima, ne ovisi o svećeniku, ne ovisi...

265. Evanđelje dana iz Međugorja: Pripremiti se za velike promjene koje dolaze!

https://www.youtube.com/watch?v=mUAvvNvl4OE&t=3957s

Tomislav Jonjić gostovao u emisiji Pleter i otkrio razloge svoje kandidature za predsjednika RH

Foto:Boris Šćitar   Odvjetnik, diplomat, publicist, povjesničar i političar Tomislav Jonjić i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske gostovao je u emisiji Pleter u kojoj je na...

Washington i Kapitol: Masonska vizija države

Washington D.C., sjedište vlasti Sjedinjenih Američkih Država, odražava snažan utjecaj masonerije, tajnog društva kojem su pripadali mnogi osnivači SAD-a, uključujući prvog predsjednika, Georgea Washingtona....