Utorak, 8. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) Propao posao s Izraelcima za nabavku F-16! Krstičević: ‘Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a’…to je bila isključiva odgovornost države Izrael!

Po završetku sastanka u Ministarstvu obrane s izraelskim izaslanstvom ministar je potvrdio kako propada dogovor…VIDEO

Po završetku sastanka u Ministarstvu obrane s izraelskim izaslanstvom na čelu s generalnim direktorom Ministarstva obrane Izraela Udijem Adamom, ministar Krstičević je kazao kako je i službeno propao dogovor oko kupnje izraelskih vojnih zrakoplova F-16.

“Država Izrael ne može osigrati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar. VIDEO

“Dakle, propao je posao oko F-16 Barak.. Naime, ministar obrane i potpredsjednik Vlade, Damir Krstičević na konferenciji za medije izjavio je kako ništa nema od dogovora. Izraelsko izaslanstvo kazalo je da ne mogu od SAD-a ishoditi dodatno odobrenje za prodaju američkih zrakoplova s izraelskom modifikacijom Hrvatskoj.

Naravno, pitanje je sada što dalje?

Ministar Krstičević je kazao kako će o tome izvijestiti Vladu i naložiti da se poduzmu daljni koraci. Premijer Plenković je prije nekoliko dana rekao ukoliko odgovor bude negativan, Hrvatska poništava natječaj. Hoće li se ići u novi, teško je u ovom trernutku reći. Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović je jučer u Čakovcu istaknula kako Hrvatska nema puno vremena, u ovom trenutku hrvatsko nebo čuvaju samo tri miga”.

Krstičević: ‘Nema nikakve financijske štete za Hrvatsku’

“S obzirom na tu činjenicu Ministarstvo obrane predložit će Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor između Hrvatske i Izraela nije potpisan i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku. Hrvatska je ovaj proces vodila odgovorno i službeno, vodeći se hrvatskim nacionalnim interesima. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane niti je Hrvatska na nju mogla utjecati. Ministarstvo obrane je i dalje otvoreno za suradnju s partnerskom državom Izrael”, kazao je Krstičević i dodao:

“Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države.”

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Nakon razgovora s izraelskim kolegama “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije.Moje odgovornosti tu nema, kazao je.

“Obzirom na tu činjenicu ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka”, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Hrvatsku.

Krstičević je u obraćanju medijima zaključio kako je Hrvatska “sve napravila ispravno” i da za “ovu neočekivanu komplikaciju” nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je smo mogli utjecati na nju.

“Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva”, kazao je i dodao kako je Hrvatska taj “složen” proces od “početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima”.

Istaknuo je kako je hrvatsko ministarstvo i dalje otvoreno za suradnju i razvoj odnosa s ministarstvom obrane “partnerske Države Izrael”, kao i da Hrvatska i dalje ima političku volju održavanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata.

Adam: ‘Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna’

Generalni direktor Ministarstva obrane Izraela Udi Adam rekao je:

“Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bli u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa”, poručio je i dodao:

“Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna za njega. Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje”, rekao je Adam.

Generalni direktor izraelskog ministarstva koji je predvodio izaslanstvo te države Zagrebu, na konferenciji za novinare je rekao kako su Hrvatska i Izrael “kroz čitav projekt bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu”.

Kazao je kako je Hrvatska pokazala profesionalizam i “ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa” i kako “nije mogla utjecati na ovaj ishod”, zbog čega ne može biti odgovorna za njega.  – VIDEO.

D.K.

Najnovije

Bulj objavio kandidaturu za Pantovčak

Foto:Arhiva   Saborski zastupnik Miro Bulj (Most) u Saboru je objavio da će se kandidirati za predsjednika države. - Na današnji dan Hrvatskog Sabora, kao zastupnik biran...

Petrov protiv slanja HV-a u Ukrajinu: Sutra će biti Wiesbaden, pa Krakow i onda Harkiv

Foto:Facebook   Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je kako je ta stranka “oštro protiv slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu”. Protivi se i tome da se na...

Tomašević za Lončara dao grobno mjesto za značajne osobe: Evo tko je to predložio

Fotomontaža:Narod.hr   Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodijelio je obitelji Lončar grobno mjesto na zagrebačkom groblju Mirogoj za ukop nedavno preminulog Budimira Lončara, jugoslavenskog diplomata i nekadašnjeg...

Biblijska poruka 8. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Marija i Marta – Isus u gostima

Lk 10,38-42   Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do...

GENERAL ANTE ROSO: Već sedam godina borim se s rakom pluća. Bez Božje pomoći ne bi me bilo

Foto:Preslik VL   Ante Roso, prvi general Zbora Hrvatske vojske i svojedobni zapovjednik HVO u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govori o brojnim detaljima iz svoje...