Subota, 28. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Pavković: Zbog čega nitko od srba nije odgovarao zbog otuđenog blaga Hrvatima?…Je li to ta „kulturna suradnja“?

Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek sastala se sa srbijanskim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem koji je u  Zagrebu na poziv Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća (sic!)  sudjelovao na  Svetosavskoj akademiji…

Mediji izvještavaju da se  razgovaralo o kulturnoj suradnji, ali i o povratu kulturnih dobara u Hrvatsku. Nigdje naravno ne piše da je riječ o ukradenim kulturnim i inim predmetima od strane  Srba u svetom hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Hrvati su „sretni“ što su, kako je rekla hrvatska ministrica, nakon dugogodišnjih procesa  povratka umjetnina iz Srbije oko ovog pitanja pri samom kraju.

Iz  Srbije je u Hrvatsku od 2001. do 2018. vraćeno 26.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive.

Nu, koliko je još otuđenih predmeta kod bivših agresora nije poznato, ali se zna da dosad nisu vratili kulturno blago iz manastira Krka i Šibenika.

Nakon ovog  kulturnog i kriminalnog zlodjela, skandala nad skandalima, kako je moguće da se tek  tako prelazi preko toga? Kao prvo, nas zanima, jesu li predmeti vraćeni cijeli ili oštećeni,  tko ih je ukrao i zašto, i je li netko odgovarao ili će odgovarati zbog ovog lopovluka?

Srbi, na čelu sa Srpskim narodnim vijećem, čitavo vrijeme pričaju da nije bilo agresije na Republiku Hrvatsku!? Pa, ako nije bilo, tko je otuđio sve to blago?

I zašto bi mi sad morali i trebali biti sretni što nam je nakon toliko godina tek jedan dio vraćen bez ikakvih obeštećenja i  sankcija?

Drugo, što znači „nastavak dobre kulturne suradnje“? I to još na poticaj Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća? Nema tome dugo, Pupovac nam je u Zagreb doveo srbijanskog književnika, političara i zločinca Vuka Draškovića, koji je promovirao jednu svoju sramnu knjigu.

-JE LI I DOVOĐENJE ZLOTVORA VUKA DRAŠKOVIĆA U ZAGREB “OD STRATEŠKOG INTERESA” ZA HRVATSKU!?…

Je li to ta „kulturna suradnja“?

Još nismo čuli ni čitali da je neki poznati i priznati hrvatskih književnika održao neku svoju promociju povijesnog djela usred Beograda!

Kako, zašto? A tako „dobro“ surađujemo.

Zbog čega Srbima, kao agresorima, sve opraštamo, a oni nas kontinuirano pljuju i blate, od NDH, Jasenovca do Domovinskoga rata?

Dakle, ne možemo ići dalje, dok se ne ustvrdi tko je opljačkao kulturno blago Hrvatske, i kada će zbog toga odgovarati?

Mladen Pavković

Najnovije

Ristić: Možda narod ne zaslužuje elitu kakvu ima, ali elita ima narod kakav želi

Foto:Narod.hr   Jedna od stvari koja već duže vrijeme određuje političku kulturu na Zapadu, a koja uporno prolazi ispod radara, jest okolnost da se u politici...

Biblijska poruka 28. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Svi su mu se divili

Lk 9,43-45   Dok su se svi divili svemu što je Isus činio, reče on učenicima: »Uzmite k srcu ove riječi: Sin Čovječji doista ima...

Ustala hrvatska mladež protiv bahatog načelnika i župana

Foto:Ramski vjesnik   Ljubitelji duvanjske kulturne i prirodne baštine s novim su se tekstom ponovno obratili uredništvu portala Ramski Vjesnik, a njihov komentar na devastaciju katoličkog...

 Ivica Marijačić: Marko Jurič je osuđen na 10 mjeseci, a mene čega gora kazna

Foto:Podcast Velebit   Novinar, kolega i moj prijatelj, Marko Jurič, pravomoćno je osuđen je na 10 mjeseci zatvora i pozamšanu financijsku kaznu zato što je u...

Hitrec: Ode rujan, a bijaše svakakav

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Ode rujan, a bijaše svakakav, temperaturni skakavci začudili narod, nije znao bi li hodao gol i bos ili u...