Četvrtak, 19. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO: Intervju-Dr.sc. Ljiljana Zmijanović Hrvatska ratnica, a danas znanstvenica bez posla: Snajper s desnog boka je imao bolju poziciju i neprestano nas tražio. Zbog intenziteta borbe ostala sam bez municije…

Nakon što se u medijima počelo opširnije pisati o natječaju za ravnatelja Nacionalnog parka Krka u javnost je isplivalo dosta nepravilnosti prilikom suspektnog odabira ne/kompetentne osobe za to mjesto. Među kandidatima je bila i hrvatska braniteljica dr.sc.Ljiljana Zmijanović koja je za to mjesto imala najbolje reference, ali “nekim slučajem”, a što u Hrvatskoj više i nije neka novost, na to je mjesto primljena osoba na osnovu dojma kojeg je ostavila na resornog Ministra Ćorića,koji ni jednom riječju na upite novinara u svojim javnim istupima nije demantirao da je Nella Slavica koja je primljena na taj posao, dobila posao na temelju plagirane koncepcije iz 2011.’godine, što je dr.sc. Zmijanović izrekla u javnosti, a šlagfort svega je i da Nella Slavica u svom prepisanom radu nije ispravila čak ni stari naziv Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, ili još preciznije rečeno, loše je prepisla, govori Ljiljana Zmijanović…Međutim se o tom prepisivanju ili plagiranju nije očitovao ministar Tomislav Ćorić iako je nekoliko puta javno upitan.Nije se očitovao niti predsjednik Vlade Andrej Plenković koji zasigurno zna sve o ovom slučaju, ali je u cijeloj priči ostao suzdržan i prebacio sve na ministra Ćorića. Međutim i sam ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je slanjem papira potpore braniteljici Zmijanović, prozivajući se na članak 101 i 102 novog Zakona o hrvatskom braniteljima i prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja,koje je u ovom slučaju ostalo samo mrtvo slovo na papiru i po svemu sudeći samo formalna potpora sa unaprijed znanim rezultatom natječaja, mogao i drugačije stati u obranu Zakona i hrvatske Braniteljice.

-‘Nella Slavica dobila je posao na temelju plagirane koncepcije iz 2011.’…

“Mogao je ministar Medved i na sjednocama hrvatske Vlade zatražiti riječ i upitati predsjednika Vlade i ministra Ćorića, zašto je tomu tako i zašto se ne poštiva zakon o hrvatskim braniteljima, a o plagiranju da i ne govorimo”.A nije.

O plagiranjima smo se naslušali po medijima , ali samo u slučajevima kod političkih obračuna i neistomišljenika, međutim ovo plagiranje, kako tvrdi Zmijanović, izgleda nikoga ne zanima iako je to osoba koja već sjedi u jednom od vrlo važnih Nacionalnih parkova u Hrvatskoj kojima ministar Ćorić, u intervjuu za N1- ne zna točan broj.

SKANDALOZNA ODLUKA MINISTRA ĆORIĆA! FOTO: EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Zašto ministar Tomislav Ćorić ne iznese Plenkoviću pravu istinu o izboru Nelle Slavice za ravnateljicu NP Krka?…Ovako su ponizili hrvatsku braniteljicu znanstvenicu i struku-dr. sc. Ljiljanu Zmijanović

Podobnost, a ne stručnost

Da se javio netko tko ima bolje referencije od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam ipak odlučila, prvi put, pozvati se na Zakon o prednosti hrvatskih branitelja pri zapošljavanju- ali nije dobila posao-Foto-osobna arhiva
-FOTO: PONIŽENA HRVATSKA BRANITELJICA: Ni doktorat ni braniteljski status Ljiljane Zmijanović nisu impresionirali ministra Ćorića…

Stoga je  hrvatska braniteljica dr.sc. Zmijanović podnijela Upravnom sudu u Splitu tužbu kojom traži poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju Nelle Slavice, pa je tek iz drugog pokušaja na kućnu adresu dobila i dio Slavičine natječajne dokumentacije, na što ima zakonsko pravo. Proučavajući Koncepciju rada i razvoja NP Krka, koju je Slavica kao i ostali kandidati morala priložiti, ostala je neugodno iznenađena svojim otkrićima…SKANDALOZNO: “Nova ravnateljica NP Krka Nella Slavica nije magistra ekonomije”…

Prelazeći riječicu našli su se u minskom polju-Ljiljana je svoje suborce poslije ove gadne situacije izvela iz minskog polja iako je ovdje na fotografiji ona zapela za potezni najlon ali je na sreću stala na vrijeme. Na poziv svoga suborca zastala je i to joj je spasilo život a poslije ona ekipu izvodi iz minskog polja. Četnici su u riječicu potopili potez i bila je na korak od smrti. Na sreću sve se dobro završilo.Branitelj koji je bio zadužen za foto je u  tom opasnom trenutku zabilježio ovu fotografju.
-(FOTO-VIDEO)Preostala mu samo ostavka!? ŠTO će na ovo reći “vjerodostojni”HDZ-ov ministar Ćorić?… Dr. sc. Ljiljana Zmijanović otkrila da je nova ravnateljica NP Krka, Nella Slavica prepisala program iz starih akata!…

Obzirom da su, što je uobičajena prljava praksa onih koji su se u ovom slučaju osjetili jako i javno prozvanim te počeli tumarati i propitkivati se po terenu o ratnom putu hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović koja se dragovoljno kao mlada djevojka prijavila i odlučila braniti svoju napadnutu Domovinu, ne bi li joj oni nešto iskopali i perfidnim igrama je pokušali difamirati ili tko zna na koji način nečasno javno postupiti sa istom.

Stoga smo s  junakinjom ove priče uradili intervju i uvjerili se kako ona jako skromno i samozatajno, ne želeći se uzdizati iznad svojih suboraca, skrušeno govori o strahotama koje je prošla u obrambenom Domovinskom ratu, ponajprije na jako teškom i opasnom Ličkom ratištu a poslije kao brigadni izvidnik 113 brigade…Da za neke ne bi bilo nekih nepoznanica i one stare, njima dobro poznate “psi laju a karavane prolaze”…

Intervju u nastavku;

M.M.-Zbog natječaja za mjesto ravnatelja NP Krka u fokus javnosti ste dospjeli kao hrvatska braniteljica s 482 dana borbenog sektora. Možete li reći nešto više o vašem ratnom putu?

Prije nego sam se priključila borbenim postrojbama, zajedno sa svojim bratom bila sam volonter Caritasa. Jedna od važnijih akcija bila je doprema pomoći Južnoj topničkoj bitnici ‘Ruža Hrvatska’ na otoku Žirje. U borbeni sektor uključila sam se koncem 1991. godine, a kako sam studirala u Opatiji bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnik interventnog voda HOS-a. U proljeće 1992. sam prešla na šibensko ratište kao brigadni izvidnik 113.brigade, do konca lipnja 1993.

dr.sc. Ljiljana Zmijanović hrvatska braniteljica foto-osobna arhiva-slika sa ‘pumparicom’ je šibenska bojišnica, dubinsko izviđanje, Garin kuk (rijećica Guduća) 93.

M.M.-U kojem dijelu ličke bojišnice ste bili, tko vam je vodio obuku, a tko bio zapovjednik?  

U početku sam bila na Ličkom Ribniku na poznatom položaju ‘Hotel granata’, a kasnije sam prešla u interventni vod na Dukovac, na položaj ‘Grobnica’. Za obuku je generalno bio zadužen gospodin Stevo Pražić, a naš legendarni zapovjednik HOS-a je bio Damir Kranjčec – Dida.

Legendarni zapovjednik-Damir Kranjčec -Dida–Foto-privatna arhiva

M.M.- Kako ste podnosili ličku zimu, koji Vam je bio najteži položaj?

Ta zima u Lici je bila nešto strašno. Nemalo puta su moji suborci imali upalu pluća i u takvom stanju bili na položaju. Česte su bile ozebline, a najteže je bilo ostati budan. Najteži mi je bio položaj zvan ‘Grobnica’ na Dukovcu, nedvojbeno. Vrlo isturena otporna točka od tvrde linije obrane Ličkog Ribnika. Tamo nismo smjeli ložili vatru u kući zbog neposredne opasnosti.

Stevo Pražić (s topom, lička bojišnica)foto-privatna arhiva

M.M.- Koliko vas je bilo na Dukovcu?

Jedan nepotpun vod, nas 13. Diverzanti bi nas ponekad posjetili i njihov zapovjednik Crni.

M.M.-Bili ste u pogibeljnim situacijama, možete li izdvojiti neki događaj?

Od mnogih događaja, a gotovo svaki je upečatljiv na svoj način, jedan je bio osobito stresan. Imala sam zadatak osigurati minere ispred položaja na Dukovcu. Minirali su na potoku, gdje nam je neprijatelj neprestano prilazio. Odjednom smo se našli pod unakrsnom snajperskom vatrom. Jedan iz neposredne udaljenosti je prikovao ovu dvojicu suboraca na minama u potok.

Nastojala sam bočnim kretanjem približiti se snajperistu i paljbom iz FALa omogućiti izvlačenje suboraca. Snajper s desnog boka je imao bolju poziciju i neprestano nas tražio. Zbog intenziteta borbe ostala sam bez municije. Jedina mogućnost je bila da pretrčim čistinu po dubokom snijegu do rezervnog položaja na kojem se nalazila strojnica na lafetima, na tom položaju zbog manjka ljudi nikoga nije bilo. Iz strojnice nikada nisam pucala. Zgrabila sam oružje i nasumce počela pucati po položaju bližeg snajpera. Morali su pretrčavati,  jedan je bio lakše ranjen, dao mi je svoju pušku i nastavili smo uspješno izvlačenje.

M.M.-Na fotografijama ste s različitim oružjem, kojim ste sve rukovali? 

Najdojmljivija mi je bila automatska jurišna puška FAL (7.62×51), ali sam koristila snajper, karabin, ‘ciganku’, shotgun, M51 i drugo oružje. Posebnu obuku sam prošla za rukovanje RPG 7, koju je vodio gospodin Stevo Pražić. Kao i mnogi suborci duboko sam mu zahvalna na svemu što nas je naučio.

Foto-privatna arhiva-dr.sc.Ljiljana Zmijanović

M.M.- U proljeće 92 prelazite u 113 brigadu kao brigadni izvidnik, koji zadaci?

Izviđanje neprijateljskih položaja, ucrtavanje otpornih točaka, strateških vojnih objekata, brojno stanje neprijateljske žive sile, utvrđivanje pravilnosti i ciklusa smjena, označavanje minskih polja, navođenje artiljerijske vatre i drugi zadaci.

M.M.- Vidim Vašu dozvolu za kretanje, vožnju i nošenje osobnog naoružanja u civilnoj i vojnoj odori u svim zonama i objektima pod kontrolom HV-a od 27. studenog 1992., i da je osim toga vezana za Vašu vojnu iskaznicu. O čemu se tu zapravo radi?

Narav mojih zadaća je bila takva da sam često i pod različitim okolnostima morala biti angažirana na različitim bojišnicama i na područjima operativnih odgovornosti različitih postrojbi, a ova je dozvola omogućavala, kao što se i kaže, neometano kretanje i djelovanje.

Ljiljana na osiguranju-sa suborcem-Foto-privatna arhiva

M.M.- Jesu li brigadni izvidnici 113 brigade sudjelovali u akciji Maslenica?

Na Maslenici smo bili raspoređeni u više taktičkih izvidničkih grupa. Maslenicu pamtim kao akciju koja je sa strane 113. brigade bila izvrsno pripremljena u svim segmentima. Osobito su me impresionirali pripadnici 4. gardijske brigade, taktičko kretanje, stega…sve.

Garin kuk (rijećica Guduća) 93.-na istom području su i brigadni izvidnici 113, Šube i Ćuni (s teleskopom)-foto-privatna arhiva

M.M.- Čuo sam i za jednu lijepu dogodovštinu s Maslenice…

Da, sjećam se, akcija Jole i Majka. Naše prve taktičke izvidničke grupe nakon obavljenih zadataka, ali za vrijeme trajanja borbenih akcija, pokreta jedinica, borbi…su nas na naše iznenađenje dočekali izvrsno pripremljenom pečenom patkom i šampanjcem.

Osjeća se ponos kada pričate o izvidničkom vodu 113. brigade?

Itekako, brigadni izvidnici ‘Breze’ su uistinu bili ponos brigade! Naše operativne taktičke izvidničke grupe ustrojene po tri vojnika, imale su dobru zapovjednu i međusobnu komunikaciju i izvrsnu informatičku potporu, uz korištenje suvremenih informacijskih tehnologija i izrađenim šifrarnicima.

Foto-Privatna arhiva dr.sc. Ljiljana Zmijanović

M.M.- Do kada ste sudjelovali u postrojbama HV-a?

Do konca lipnja 1993., i to veličanstvenom akcijom uništenja neprijateljskog VBR-a, ‘OGNJA’. Naime, brigadnim izvidnicima 113. brigade je dodijeljen taj težak zadatak. Zahtijevao je dubinsko izviđanje. Dugo vremena smo pokušavali locirati neprijateljski VBR, a kada smo u tome uspjeli, na položaju su bile spremne  naše tri taktičke grupe. U odnosu na Jolinu grupu s desnog boka, moja taktička grupa je bila najbolje pozicionirana, te je preuzela navođenje artiljerijske paljbe našega VBR-a orkana, čuvenog ‘Genšera’, i to na neprijateljski ‘Oganj’. Veselje kolege Markija i susret sa suborcima bio je neopisiv. Time je otklonjena neposredna opasnost od ovog teškog ubojitog oružja koje je ugrožavalo cijelo područje. Ta akcija  je pohvaljena osobno od zapovjednika glavnog stožera generala Janka Bobetka.

M.M.Viribus unitis /Braniteljski portal

 

 

Najnovije

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća pred tenkove’ koji kreću napasti Vukovar

Foto:Screenshot   Na današnji dan, 19. rujna 1991, dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije...

Menadžer otkrio: Olmo je nazvao Mamića kad je potpisao za Barcelonu, Zdravko je počeo plakati

Foto:Screenshot   Dani Olmo sjetio se Zdravka Mamića nakon što je potpisao za Barcelonu, otkrio je to njegov menadžer Andy Bara. Bara je otkrio detalje odnosa...

Vatikan dao zeleno svijetlo Međugorju

Dokument Dikasterija za nauk vjere koji je odobrio papa Franjo ne govori o nadnaravnosti, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira...

Šarić: Izvršni direktor poduzeća SNV d.d. Milorad Pupovac opet je tužnog i ugroženog lica

Foto:Screenshot   Najuspješniji etnobiznismen u Hrvatskoj, kako ga je nazvao bivši Titov gardist Ivo Josipović, Milorad Pupovac svake godine nekoliko puta za potrebe svog poslovanja saziva...

PREŠUĆENA, KRVAVA AKCIJA ‘UNA 95’:Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Foto:Crodex   U subotu, 18. rujna u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 29. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija  Una odvijala se...