Utorak, 1. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

JEDNOM GROM, ZAUVIJEK GROM-Dana 15. svibnja 1991. godine u vojarni ”Trstenik” kraj Dugog Sela osnovana je 2. gardijska brigada ZNG RH Gromovi

JEDNOM GROM, ZAUVIJEK GROM

Dana 15. svibnja 1991. godine u vojarni ”Trstenik” kraj Dugog Sela osnovana je 2. gardijska brigada ZNG RH Gromovi, zapovjedništvo brigade te 1. pješačka bojna 2. brigade legendarne ”Crne Mambe”, od pripadnika MUP-a RH za posebne namjene iz baza Kumrovec, Vinica i Rakitje. 2. pješačka bojna ”Banijska oluja” osnovana je u Sisku 3. lipnja, a 3. pj. bojna ”Banska legija” 21. lipnja 1991. u Dugoj Resi. Ratnu zastavu 2. brigada ZNG primila je od predsjednika Tuđmana 28. svibnja 1991. na prvom postrojavanju ZNG-a na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

U obrani Hrvatske od velikosrpske agresije i agresije JNA, kao i oslobađanju Hrvatske od srpske okupacije, 2. brigada ZNG dala je ogroman doprinos. 

Godine 1991. pripadnici 2. brigade sudjeluju u Zagrebu u blokadi vojarne Maršalke, bore se na ličkoj bojišnici, Baniji, u obrani Petrinje, Gline, Topuskog, Viduševca, Pokupskog, Nebojana, Mokrica… zatim u obrani Sunje, Komareva, Siska, Pounja…Osobito značajnu ulogu ima 1. bojna Crne Mambe u obrani Novog Farkašića, velikoj hrvatskoj pobjedi nad srpskim pobunjenicima i agresorima i njihovim tenkovima. Gromovi se bore i na karlovačko-dugoreškom bojištu i daju značajan doprinos u obrani Karlovca. Do siječnja 1992. Gromovi razbijaju neprijatelja i oslobađaju više petrinjskih naselja na prostoru Nebojane – Glinska Poljana.

Tijekom 1992. godine 2. brigada sudjeluje u deblokadi Dubrovnika u operaciji Tigar, zajedno s ostalim snagama HV, i oslobađanju južnog bojišta od srpsko-četničke okupacije, u Bosanskoj Posavini, i u obrani Livna od srpskog-JNA agresora gdje opet veliki doprinos daju Crne mambe. Godine 1993. pripadnici 2. gardijske brigade sudjeluju u operaciji Maslenica u obrani Novigrada od srpskog protunapada. Na banovinskoj bojišnici brigada je više puta intervenirala i borbeno djelovala radi sprječavanja ugroze stanovništva od srpskog agresora.

Godina 1995. je godina konačne pobjede

U 1994. godini provodi se obuka, popuna i priprema za konačno oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske. Dijelovi 2. brigade HV intervenirali su na ličkom bojištu, krajem godine i na Banovini, a manji dio oklopa je na karlovačkom bojištu.
Godina 1995. je godina konačne pobjede Hrvatske vojske nad velikosrpskim agresorom i okupatorom, i tzv. Republikom Srpskom Krajinom, okupatorskom paradržavnom tvorevinom na tlu Hrvatske. 

Do Uskrsa 1995. dijelovi 2. gardijske brigade HV Gromovi su na Banovini, a početkom svibnja sudjeluju u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji. Gromovi predvode i jedan od glavnih smjerova napada u operaciji Oluja te uz ostale snage Zbornog područja Zagreb razbijaju srpsko-četničkog neprijatelja i oslobađaju grad Petrinju, blokiraju Glinu, presjecaju glavni smjer povlačenja neprijatelja ka Dvoru te tako stvaraju uvjete za predaju 21. korpusa vojske pobunjenih Srba, tzv. Srpske vojske Krajine. Daljnjim napredovanjem uspijeva se spojiti sa snagama 5. korpusa Armije BiH i izbiti na međunarodno priznate granice RH na širem području Dvora. U rujnu 1995. brigada sudjeluje u operaciji Una 95, u teškoj i zahtjevnoj borbenoj zadaći a trpi i velike ljudske gubitke. Od rujna 1995. do sredine 1996. pripadnici 2. brigade su na banovinskoj bojišnici, u Pounju.

Svim poginulim, umrlim i nestalim pripadnicima 2. gardijske brigade pobjedničke Hrvatske vojske neka je vječna slava i hvala.

 

Iskrene čestitke legendarnim Crnim mambama povodom 28. obljetnice osnutka…

[Izvor: www.udruga2gbr-gromovi.hr, Povjesnica 2. brigade Gromova]

Najnovije

Tko je bio Ivan Stier, djed Davora Ive Stiera i kakva njegova bila uloga u doba NDH govori on sam u snimci iz 1989....

Foto:Crodex   Hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier na čelu je delegacije EP-a za odnose sa BiH i Kosovom što nije dobro dočekano među bošnjačkim nacionalistima koji...

1. listopada 1991. Dubrovnik – početak velikosrpske opsade Grada

Opsada Dubrovnika i okolice započela je 1. listopada 1991. Grad je doveden u okruženje, a sva hrvatska mjesta u okolici spaljena su i uništena....

Biblijska poruka 1. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji i koji duh nama vlada?

Lk 9,51-56   Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i...

Likvidacija vodećih ljudi HSP-a

Demokratske promjene u svijetu pa i u Europi krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća neminovno su se reflektirale i na području bivše...