Petak, 18. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ALARMANTNO! ZAR SE ZATO RATOVALO?! ‘Strancima smo predali Baranju bez ispaljenog metka!’

Priopćenje HSP-a koje potpisuje njihov predsjednik Karlo Starčević, a odnosi se na rokove za prodaju zemlje strancima koji nam nastupaju 1. 7. 2020. godine, više je nego alarmantno:

“Zemlja je najveće prirodno bogatstvo svake države i uz vodu svakako najvredniji prirodni potencijal koji posjeduje. Svaka uređena država osobitu pažnju posvećuje privođenju zemlje svrsi, da se njome gospodari na najbolji mogući način i da bude što je moguće bolje i racionalnije iskorištena u nacionalnom interesu te države. Kako se država Hrvatska odnosi i kako i koliko se ponaša prema ovom najvrednijem prirodnom potencijalu.

Velike površine zemlje su neobrađene, zapuštene, zarasle u korov zbog nebrige samoga hrvatskog čovjeka, kao i svih dosadašnjih vlada, pa i ove. Zbog loših politika u Hrvatsku je je postalo jeftinije uvoziti nego proizvoditi. Hrvatska, uz rijetke izuzetke, nema bitnih poljoprivrednih proizvoda iz vlastite proizvodnje. Dužnost HSP-a je ukazati na sve anomalije, pa ćemo tako i na ovu koja je embrio razaranja hrvatske državnosti i ukazati na jedan ogroman problem koji nas čeka iduće godine. Nema države bez zemlje i nema opstanka narodu na prostorima koji nije njihov.

Republika Hrvatska je tijekom pretpristupnih pregovora o ulasku u Europsku uniju ispregovarala sedmogodišnji embargo na prodaju zemlje strancima. Nelegalnim referendumom iz siječnja 2013. godine Hrvatska je u Europsku uniju ušla s 1. srpnja 2013. godine i embargo na prodaju zemlje istječe 1. srpnja 2020. godine.

Što će se dogoditi iza 1. srpnja 2020. godine?

To ponajprije ovisi o tomu kako će se hrvatske vlasti postaviti prema ovome nepremostivom problemu. Ako se postave kao sve dosadašnje vlade, ne piše nam se dobro. Ako se napravi veliki zaokret u zemljišnoj politici, možda imamo nekakve šanse za spas i oporavak poljoprivredne proizvodnje.

Ako znamo da je zemlja po hektaru površine gotovo 4/5 (četiri petine) jeftinija u Hrvatskoj u odnosu na Nizozemsku, Dansku, Njemačku, Francusku… možemo samo očekivati da će velike korporacije krenuti u “shoping” jeftine zemlje u planski ispražnjenoj Slavoniji, koja je još pogodna za eko uzgoj.

Baranja je preko koncesija ranije danih Agrokoru već u stranim rukama. Ako imamo najave da će ruske banke tijekom ove godine prodati udjele u Agrokoru, legitimno je pitanje tko će biti budući većinski koncesionar zemlje, pogotovo u Baranji. Hoće li to biti neka mađarska korporacija? Ako se to dogodi, možemo slobodno reći da su Mađari došli na Dravu u predgrađe Osijeka bez ispaljenog metka. Danas je sve više vidljivo da nas političko vodstvo vodi u tom pravcu.

Kada je u pitanju rok koji istječe 1. 7. 2020. godine za slobodnu kupovinu zemlje, držimo da Vlada Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske moraju iskoristiti sve dopuštene mogućnosti i taj rok produžiti za još tri godine, što je Ugovorom o pristupanju Hrvatske u EU ostavljeno kao mogućnost.

Slična prijelazna razdoblja bila su odobrena i drugim članicama iz istočne i srednje Europe koje su se EU-u priključile 2004. godine. Poljska je, primjerice, dobila čak 12 godina počeka. Uoči isteka tog roka, Poljska je donijela zakon kojim se i dalje značajno otežava i ograničava stjecanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem.

Postupanje Poljske najbolji je primjer kako se treba ponašati i kako se ponaša jedna suverena država. HSP odlučno traži i zahtijeva isto postupanje od Vlade i Sabora Republike Hrvatske kada je u pitanju prodaja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Ako bude potrebno, treba promijeniti i Ustav kako bi se prodaja ograničila.

Zemlju moramo sačuvati za Hrvate, jer kada uredimo Hrvatsku kao poštenu, uspješnu i perspektivnu državu, vratit će se i velika većina iseljenih Hrvata koji su se iselili iz Hrvatske najviše zbog loših politika svih vlada od osamostaljenja do danas.”

Karlo Starčević, predsjednik HSP-a

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...