Petak, 11. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

SUVERENIZAM ILI TOTALNI GLOBALIZAM…

Pred Europom je ponovno povijesna prekretnica u smislu daljnjeg funkcioniranja naroda i država koje se nalaze na njenom teritoriju…

Jedna ideja zajedničkog tržišta kroz uniju europskih država polagano se pretvara u jednu meganacionalnu državu koja gubi svoj stoljetni identitet,što pod pritiskom lijevo liberalnih struja što pod strahovitim priljevom novog stanovništa poglavito islamske vjeroispovijesti.

Vjerovatno da se provede sveobuhvatni referendum na području cijele EU to ne bi bio izbor domicilnog stanovništva, posebice onog koje živi već godinama u asimilacionim zonama pomiješano sa imigrantima.

No ne bih htio da netko doživi ovaj tekst kao šovinistički, prije svega smatram da svaki čovjek mora imati mogućnosti života dostojnih čovjeku u svojoj domicilnoj zemlji, sa svim specifičnostima koje ta zemlja nosi.

Nažalost globalna politika već dugo ne pušta te narode da žive u miru i na svoj način nego im konstantno a uglavnom zbog vlastitih interesa (čitaj nafte)stvara situacije koje uglavnom završavaju krvavim ratovima nakon kojih te zemlje ostaje očerupane i u ruševinama a narod u beznađu.

Sa te strane nekakva i moralna odgovornost je da im se pomogne,no to bi prije svega trebali uraditi oni koji tu globalnu politiku i provode a ne tovariti tu odgovornost, između ostalog i narodima poput našeg koji je tek izašao iz rata i koji i sam tek treba posložiti svoju državu.

Suverenizam i globalizam su dvije ideje koje se sudaraju trenutno u Europi a i šire, i kod nas su na malom uzorku vidljive.

Pitanje koje se meni nameće je samo, da li suverenističke stranke ili pokreti nude riješenje za kompletnu sliku Europe ili samo po pitanju migracija?

Posve je jasno da Europi treba jedan veliki reset jer ovakvo stanje vodi samo u daljnje sukobe koji mogu tko zna kako završiti,povijest nas uči da su oba rata nastala na njenom teritoriju nakon dugih tenzija uzrokovana jednim jedinim činom.

Dakle kad govorimo o suverenizmu kojeg ja načelno podržavam,moramo imati na umu da on mora donijeti kompletan odgovor na sva pitanja koja stoje pred Europom a ne samo na jedno.

Populizam nije riješenje,bar ne dugotrajno,i bez posljedica koje nekad znaju biti gore od uzroka.

Naravno ovo je tek obično bacanje misli na papir jer Hrvatska će ionako u svemu tome postupiti kako Bruxelles kaže.

Svako vam dobro!

Autor / Luka Krkoč

 

Najnovije

Premala je ova Hrvatska brvno…

Foto:Katolički tjednik   Skrušeno, na granici isprike, Milanović je u Tivtu kazao kako on nije sudjelovao u spuštanju rampe na crnogorsko-hrvatskoj međi četvorici-petorici četničkih vojvoda i...

Miro Bulj bijesan zbog Vučićeva dolaska u Dubrovnik: “Da sam danas ondje…”

Foto:Maxportal   Predsjednički kandidat Miro Bulj na Facebooku se osvrnuo na dolazak Aleksandra Vučića u Dubrovnik i podsjetio što je učinio kada je predsjednik Srbije 2018....

Teme queer festivala u Rijeci: Od LGBTIQ obrazovanja djece do ‘štetnosti’ religije

Foto:Screenshot   Od 10. do 12. listopada centrom Rijeke će se vijoriti zastave duginih boja jer se održava već tradicionalni Festival queer i feminističke kulture Smoqua....

Biblijska poruka 10. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Daj nam duha svoga, Gospodine

Lk 11, 5-13   Reče Isus svojim učenicima: »Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ‘Prijatelju, posudi mi...

Krešić za Kompas: Schmidt ide u Strasbourg zaustaviti Hrvate da naprave treći entitet

Foto:RTV Herceg-Bosne   „Mostar je bio pogođen slabom izlaznošću. Prvi razlog su katastrofalne poplave, odroni i smrt velikog broja ljudi, a drugi razlog je vjerojatno da...