Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi slatkovodne ribe, fiš paprikaša. Na 14. po redu “Ravnokotarskoj fišijadi Benkovac 2019.”, slavonskobaranjski fišpaprikaš majstori pokupili su sve tri nagrade.
Natjecalo se čak 39 fiš paprikaš ekipe, a šampioni su članovi ekipe Bećari, trojica mladih fišpaprikaš majstora iz Slavonskog Broda – Ivan Špoljarić, Deni Kovačić i Igor Štimac – koji već pet godina žive i rade u Zadru.
Kuhanje fiša učio od oca
– Ovo nam je peto po redu sudjelovanje na fišijadi u Benkovcu, dva puta smo bili četvrti i jednom drugi. Za pobjedu na fišijadi potrebno je iskustvo i pravi recept. Učio sam od oca i stjecao iskustvo, a recept, treba staviti začina da se ne izgubi okus ribe koja ne smije biti prekuhana. Važno je i koja je paprika, u jednom će dahu Ivan Špoljarić koji je s ekipom znao proslaviti šampionsku titulu, dpnosi zadarskilist.
Drugo i treće mjesto su osvojili Belišćani. Romeo je bio drugoplasirani, dok su trećeplasirani bili Trpimir Novaković, porijeklom iz Posedarja, i već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.
Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su kotlićima, a šampion i peharom. Nagrade su uručivali Vanja Čvrljak, direktor benkovačkog TZ-a, Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika, i Boris Erceg, predsjednik Gradskog vijeća.
– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta obojana dalmatinskim štihom zadarskog zaobalja. Kako ljetujem u Pakoštanima i iduće godine ću doći na Fišijadu, rekao je Trpimir Novaković, čiji je otac poslije 2. svjetskog rata tzv. “vlakom bez voznog reda” otišao iz Posedarja u Baranju.
Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom.
– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Sve je teže i teže izabrati najbolje, bilo je više odličnih fiš paprikaša. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci su sve bolji i bolji u kuhanju fiša. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.
Fiš tajne Josipe Rubelj
Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotara i Bukovice, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica Ravni kotari i Grad Benkovac.
– Nema oko fiša puno filozofije. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je hrana u pitanju, naglasio je Apad Šipec.
Neki od trikova su da se riba ne miješa jer bi se riba mogla raspasti pa je potrebno samo povremeno protresti kotlić.
– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, uvjerljiva je Josipa Rubelj iz benkovačke Mali koraci.
Pored fišpaprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca, predsjednika Ante Šute, pripremili su srdele na roštilju koje su se dijelile besplatno.