Četvrtak, 17. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

RAVNOKOTARSKA FIŠIJADA Manifestacija koja je napunila Benkovac dok si rek’o – fiš

Natjecalo se čak 39 fiš paprikaš ekipe, a šampioni su članovi ekipe Bećari, trojica mladih fišpaprikaš majstora iz Slavonskog Broda – Ivan Špoljarić, Deni Kovačić i Igor Štimac – koji već pet godina žive i rade u Zadru…

 

Slavonci i Baranjci ostaju kraljevi kad je riječ o pripremi  slatkovodne ribe, fiš paprikaša. Na 14. po redu “Ravnokotarskoj fišijadi  Benkovac 2019.”, slavonskobaranjski fišpaprikaš majstori pokupili su sve  tri nagrade.

Natjecalo se čak 39 fiš paprikaš ekipe, a šampioni su članovi ekipe  Bećari, trojica mladih fišpaprikaš majstora iz Slavonskog Broda – Ivan  Špoljarić, Deni Kovačić i Igor Štimac – koji već pet godina žive i rade u  Zadru.

Kuhanje fiša učio od oca

– Ovo nam je peto po redu sudjelovanje na fišijadi u Benkovcu, dva puta smo bili četvrti i jednom drugi. Za pobjedu na fišijadi potrebno je iskustvo i pravi recept. Učio sam od oca i stjecao iskustvo, a recept, treba  staviti začina da se ne izgubi okus ribe koja ne smije biti prekuhana.  Važno je i koja je paprika, u jednom će dahu Ivan Špoljarić koji je s ekipom znao proslaviti šampionsku titulu, dpnosi zadarskilist.

Drugo i treće mjesto su osvojili Belišćani. Romeo je bio drugoplasirani,  dok su trećeplasirani bili Trpimir Novaković, porijeklom iz Posedarja, i  već legendarni Marin Vuksanić iz NK Bališće.

Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su kotlićima, a šampion i peharom.  Nagrade su uručivali Vanja Čvrljak, direktor benkovačkog TZ-a, Tomislav  Klarica, zamjenik gradonačelnika, i Boris Erceg, predsjednik Gradskog  vijeća.

– Prije svega ovo je druženje, razmjena iskustava nas koji kuhamo, dobra zabava, prava ribarska fešta obojana dalmatinskim štihom zadarskog zaobalja. Kako ljetujem u Pakoštanima i iduće godine ću doći na  Fišijadu, rekao je Trpimir Novaković, čiji je otac poslije 2. svjetskog rata  tzv. “vlakom bez voznog reda” otišao iz Posedarja u Baranju.

Degustatori su i ove godine pred očima javnosti bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom.

– Ocjenjivali smo okus, boju, gustoću i kompoziciju namirnica. Sve je  teže i teže izabrati najbolje, bilo je više odličnih fiš paprikaša. Sve u svemu, više smo nego zadovoljni jer Dalmatinci su sve bolji i bolji u kuhanju  fiša. Čestitke svim kuharima, rekao je Šipec.

Fiš tajne Josipe Rubelj

Prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu grada na vratima Ravnih kotara i Bukovice,  duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom Trgu Domovinske  zahvalnosti organiziraju Turistička zajednica Ravni kotari i Grad Benkovac.

– Nema oko fiša puno filozofije. No, varijacija je bezbroj, kao i uvijek  kad je hrana u pitanju, naglasio je Apad Šipec.

Neki od trikova su da se riba ne miješa jer bi se riba mogla raspasti pa  je potrebno samo povremeno protresti kotlić.

– Šaran, som i štuka, luk, crvena slatka i ljuta paprika, temeljac i ostali  začini koji su tajna, sve to treba za dobar fiš paprikaš, uvjerljiva je Josipa  Rubelj iz benkovačke Mali koraci.

Pored fišpaprikaš ekipe vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca,  predsjednika Ante Šute, pripremili su srdele na roštilju koje su se dijelile  besplatno.

Autor-V.B.

Najnovije

Dr. Markić i Bekavac pozvali građane na Hod za život u Rijeci: ‘Ne postoji dijete koje nekome nije važno’

Povodom Hoda za život, obitelj i Hrvatsku, koji će se u subotu 19. listopada 2024. održati u Rijeci, u srijedu 16. listopada u emisiji...

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja...

Biblijska poruka 17. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zatvaranje ključu spoznaje i mudrosti

Lk 11,47-54   Reče Gospodin: »Jao vama! Podižete spomenike prorocima, a vaši ih oci ubiše. Zato ste svjedoci i sumišljenici djela svojih otaca: oni ih...

Medijska haranga „na desnici“ razara hrvatsku državu

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Potaknut pozivima branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, koji iskazuju veliko nezadovoljstvo „medijskim besprizornim ratom“, koji je medijsko dno dna, do...

 Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju 'Kovačević', tj. ne može opstati takva kakva je...