Utorak, 22. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

U “ZLATNO DOBA” JUGOSLAVENSKOG SOCIJALIZMA ONI KOJI SU TRAŽILI PRAVDU ZAVRŠAVALI SU I U LUDNICAMA

U ožujku 1978. godine, dr. Franji Tuđmanu kojemu je kao političkom disidentu režima i “neprijateljskom elementu” bilo zabranjeno javno istupanje i djelovanje, najavio se novinar Vladimir Marković iz Beograda i zatražio razgovor s njim. Dr. Tuđman ga je primio (i po tvrdnjama samoga novinara bio “jako ljubazan i korektan”), a razgovarali su o stanju u tadašnjoj Jugoslaviji…

S kojim je nakanama Marković uopće došao u Zagreb ostalo je do danas nejasno. Je li bila u pitanju samo obična novinarska znatiželja, pokušaj da se dođe do senzacije koja bi se kasnije unovčila ili je sve bilo “napakirano” s namjerom daljnjeg kompromitiranja i progona dr. Tuđmana? Sam dr. Tuđman bio je uvjeren kako je Marković samo “odradio” ono što mu je bilo naloženo, a u prilog tomu govori i ponašanje samoga novinara. On je, naime, bez znanja svoga sugovornika, dva tjedna nakon razgovora isti “prepričao” u jednom svom tekstu koji je poslije završio u više emigrantskih listova. Nije, dakle, u pitanju nikakav “intervju” (kako se to obično navodi), nego naknadna interpretacija razgovora koji je vođen u četiri oka. Unatoč svemu tomu, pa i krajnje nekorektnom postupku Markovića, dr. Tuđman je potvrdio kao točne sve navode iz teksta – odnosno, nije negirao kako je izgovorio ono što je tamo bilo napisano.

Marković je u lipnju iste (1978.) godine tekst poslao na desetak adresa u svijetu, nakon čega mu se (navodno) javila redakcija časopisa RCDA (koji se bavio pitanjima religije u komunističkim zemljama), a čiji je nakladnik bio Istraživački centar za religiju i ljudska prava iz New Yorka.

Poslije objave u RCDA, članak su prenijeli list slovenske emigracije u Velikoj Britaniji Klic Triglava i hrvatski emigrantski list Hrvatska država.

Mjesec dana nakon što se tekst pojavio u Hrvatskoj državi, protiv Vladimira Markovića je u Beogradu pokrenut sudski proces, pri čemu u tužbi nije bilo spomena objava u RCDA i Klic Triglava, nego je kao jedini i glavni crimen navedeno tiskanje u ovom hrvatskom emigrantskom listu. Sam naziv “Hrvatska država” bio je sasvim dovoljan kao “krunski dokaz” o kakvom se “destruktivnom” djelovanju “ustaške emigracije” radi i argument za “spregu unutarnjeg i vanjskog neprijatelja”.

(Izvor za fotografiju: https://www.nacional.hr/nastavak-bitke-za-rehabilitaciju-novinara-koji-je-zbog-tudmana-zavrsio-na-psihijatriji/)

(Izvor za fotografiju: https://www.nacional.hr/nastavak-bitke-za-rehabilitaciju-novinara-koji-je-zbog-tudmana-zavrsio-na-psihijatriji/)

Rješenjem Drugog općinskog suda u Beogradu (broj 1901/78) novinaru je (iako je bio potpuno psihički zdrav) određena  “mjera sigurnosti, psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi”, a na slobodu je pušten nakon što je u zatvorskoj duševnoj bolnici proveo pune 3 godine – maksimalno razdoblje koje je bilo utvrđeno presudom.

U sudskom procesu protiv dr. Franje Tuđmana (1981.) koji je vođen zbog poznatog intervjua što ga je dao švedskoj televiziji (1977.), ova je inkriminacija također korištena kao otegotna okolnost i “dokaz” o “neprijateljskom djelovanju” i bila sadržana u točki 4. optužnice.

Što je ustvari pisalo u inkriminiranom tekstu oko kojega se u tadašnjoj Jugoslaviji diglo toliko buke?

Danas je nemoguće doći do bilo kakvog autentičnog izvora, pa nam preostaje poslužiti se posrednim.

Apelacioni sud u Beogradu u svome Rješenju iz 2013. godine (u postupku provedenom po zahtjevu za rehabilitaciju Vladimira Markovića), citira dio presude iz 1979. godine:

“…Prema činjeničnom stanju utvrđenom u prvostepenom postupku, pravosnažnim rešenjem Drugog opštinskog suda u Beogradu, K.br.1901/78 od 23.2.1979. godine, predlagač je oglašen krivim zbog toga što je u drugoj polovini marta meseca 1978. godine u Beogradu, prenosio lažno tvrđenje u nameri da izazove neraspoloženje i uznemirenje građana, na taj način što je napisao i umnožio cirkularno pismo, u kojem je naveo sledeće: ‘Po sigurnim i pouzdanim statistikama u svim logorima u Hrvatskoj je za vreme rata pogubljeno 60.000 ljudi, i to, kako Srba, tako i Hrvata, Jevreja, Cigana i drugih antifašista, a ne 600.000 samo u Jasenovcu, kako se to udesetostručuje, da bi se potencirala nekakva kolektivna i trajna krivica hrvatskog naroda.

(Izvor: https://www.nacional.hr/nastavak-bitke-za-rehabilitaciju-novinara-koji-je-zbog-tudmana-zavrsio-na-psihijatriji/; istaknuo: Z.P.)

Apsurdnost ovih blasfemičnih optužbi vezano za podatke što ih je iznio dr. Franjo Tuđman sastoji se u tomu što su brojke na koje se pozivao potjecale iz tadašnjih službenih izvora, ali su bile pod embargom kako se ne bi narušavali uvriježeni mitovi, prije svega onaj o ustaškom logoru Jasenovac.

Evo što se o tomu kaže u jednom znanstvenom radu:

“Koristeći se rezultatima popisa iz 1964. godine, Franjo Tuđman, u to doba na čelu Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske, izradio je 20. listopada 1965. elaborat koji je uputio Komisiji za historiju CK SKH, a koji je u sažetoj formi dospio do generala JNA i saveznog ministra obrane Ivana Gošnjaka i predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Prema podacima iz ‘Popisa žrtava rata 1941-1945’ koje je dobio od Republičkog zavoda za statistiku i koji su bili sumirani, a trebali su biti objavljeni u cjelini za SFRJ, ‘ukupne žrtve s teritorije SRH poginulih u NOB-u iznose 185.327 a od toga je stradalo u logorima zatvorima i deportacijama ukupno 59.639 (od toga u samim logorima 51.534)’. Nakon što su sistematizirani, rezultati toga popisa stavljeni su pod embargo, a Tuđmanu je tada, nakon što je objavio te podatke, odmjerena kazna u trajanju od tri godine, kako je navedeno ‘zbog krivičnog djela neprijateljske propagande.’ Tim je povodom Vjesnik objavio detalje o toj Tuđmanovoj inkriminaciji, navodeći kako je ‘u intervjuu s izvjesnim Vladimirom Markovićem koji je objavljen u ustaškom emigrantskom listu Hrvatska država u kolovozu 1978. Tuđman uz ostalo izjavio: ‘Po sigurnim i pouzdanim statistikama u svim logorima u Hrvatskoj za vrijeme rata pogubljeno je 59.639 ljudi, i to kako Srba tako i Hrvata, Jevreja, Cigana i drugih antifašista. To je ogroman i užasan broj i zločin; da je pobijeno šest ili šezdeset bilo bi ogromno i užasno. Ali ja sam protiv toga da se ovaj broj udesetorostručuje samo za Jasenovac na 600.000 ljudi’.”

(Izvor: https://hrcak.srce.hr/file/284521; stranica posjećena 26.6.2019.)

Dr. Tuđman je osuđen na 3 godine zatvora zbog “neprijateljskog djelovanja”, a novinar Vladimir Marković nastavio je borbu za vlastitu rehabilitaciju koja je trajala sve do listopada 2014. godine kada je postupak okončan a oštećenome ponuđena odšteta od 522.500 dinara (u to vrijeme oko 32.000 kuna).

U odluci Apelacionog suda u Beogradu (kojom je te 2014. godine poništeno osuđujuće rješenje iz 1979. godine i nakon toga donesena konačna presuda o rehabilitaciji), među ostalim se kaže:

“Prema činjeničnom stanju utvrđenom u prvostepenom postupku, pravosnažnim rešenjem Drugog opštinskog suda u Beogradu, K.br.1901/78 od 23.2.1979. godine, predlagač je oglašen krivim zbog toga što je u drugoj polovini marta meseca 1978. godine u Beogradu, prenosio lažno tvrđenje u nameri da izazove neraspoloženje i uznemirenje građana, na taj način što je napisao i umnožio cirkularno pismo, u kojem je naveo sledeće: ‘Po sigurnim i pouzdanim statistikama u svim logorima u Hrvatskoj je za vreme rata pogubljeno 60.000 ljudi, i to, kako Srba, tako i Hrvata, Jevreja, Cigana i drugih antifašista, a ne 600.000 samo u Jasenovcu, kako se to udesetostručuje, da bi se potencirala nekakva kolektivna i trajna krivica hrvatskog naroda.’ Ovaj sud, konačno, nakon toliko godina, u vezi Markovićevog zahteva za rehabilitaciju, konstatuje i sledeće: ‘…S obzirom na izloženo, osnovani su žalbeni navodi da je pobijeno rešenje, zbog pogrešne primene materijalnog prava navedenog u ovoj odluci, za sada zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, pa je iz tih razloga moralo biti ukinuto’.”

(Vidi: https://www.nacional.hr/nastavak-bitke-za-rehabilitaciju-novinara-koji-je-zbog-tudmana-zavrsio-na-psihijatriji/; dijelove teksta istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 26.6.2019.)

Tako je 35 godina poslije osude za pisanu riječ (prenošenje tuđeg iskaza – što ne predstavlja čak ni delikt mišljenja osuđenog!) novinar rehabilitiran, zahvaljujući odredbama Krivičnog zakonika Srbije iz 2006. godine.

Mada vrlo zanimljiv i znakovit, slučaj Vladimira Markovića bio je samo jedan u nizu – eksponiranih, zahvaljujući prije svega jednom od najvećih “državnih neprijatelja” dr. Franji Tuđmanu – brojnih protupravnih postupaka komunističkog režima koji je nepoćudne građane pored svih drugih mjera nadzora, šikaniranja i teroriziranja trpao i u duševne bolnice – iako su prema svim mjerilima psihijatrijske struke bili potpuno zdravi.

Prof. dr. Vlado Jukić, specijalist psihijatar i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče (Zagreb) 2013. godine je iznio podatak kako je pouzdano utvrđeno da je u razdoblju od 1968. do 1987. godine u ovoj bolnici bilo iz političkih razloga prisilno zatvoreno i “liječeno” 49 osoba. Koliko je politički nepodobnih građana strpano u duševne bolnice u razdoblju od 1945. do 1990. godine na području Jugoslavije nepoznato je, ali je sasvim izvjesno da je u pitanju više stotina prisilno “liječenih” koje se tako izoliralo iz društva i kažnjavalo zbog pasivnog otpora režimu i nemirenja s postojećim sustavom.

U svemu su pored komunističkih aparatčika iz državnih struktura sudjelovali i brojni specijalisti psihijatrijske struke, kršeći tako svoj profesionalni kodeks i liječničku etiku. Oni su bili ili primoravani na suradnju od ljudi iz establishmenta i tajnih službi, ili su na to pristajali iz oportunističkih razloga, a bilo je i onih koji su djelovali kao produžena ruka sustava uvjereni da rade društveno koristan posao i da je sve to u “višem interesu”.

Osim ubijanja, političkih osuda na dugogodišnje robije i javnog difamiranja (nakon čega je slijedila potpuna društvena izolacija), sve koji su se smatrali stvarnim ili potencijalnim protivnicima režima, moglo se među ostalim trpati i u duševne bolnice, neovisno o tomu što su prema svim kriterijima psihološke struke bili sasvim normalni i zdravi ljudi. Oni koji su jednom došli u nemilost režima, nikad se više nisu mogli vratiti uobičajenom životu. Bili su doživotno pod prismotrom tajnih službi i tisuća komunističkih doušnika koji su po zadatku pratili svaki njihov korak.

Kao i u svemu drugome, jugoslavenski komunistički vrh bio je sljedbenik sovjetskog modela, pa se i nakon 1948. godine i formalnog raskida sa Staljinom nastavio služiti staljinističkim metodama – pogotovu u obračunu s potencijalnim ili stvarnim političkim oponentima.

Budući da je komunistički (socijalistički) sustav u partijskim i državnim krugovima bio shvaćan kao a priori ispravan, racionalan, logičan i utemeljen na znanstvenim spoznajama, za režim su svi oni koji se nisu pridržavali nametnutih normi i čije je ponašanje odudaralo od uobičajene matrice bili “defektni”. To se naročito odnosilo na pojedince koji su uporno tražili pravdu, dolazili u sukob s autoritetima i pokazivali znakove “neprilagođenog” društvenog ponašanja.

Poznata je jedna izjava Nikite Hruščova od 24. svibnja 1959. godine u državnom listu Pravda u kojoj lider SSSR-a kaže kako oni koji se protive komunizmu nisu mentalno zdravi.

Amnesty International je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina oštro upozoravao na zloporabu psihijatrije u političke svrhe u tadašnjoj SFRJ, ali to je uglavnom ostajalo bez odjeka u svjetskoj javnosti.

U svakom slučaju, ovo je još jedna do sada nedovoljno istražena dimenzija monstruozne prakse zločinačkog komunističkog sustava koji nije ubijao samo tijelo, nego i ljudsku dušu, a sve u ime “Čovjeka kao najvećeg bogatstva” i “svijetle budućnosti ljudskog roda”.

Autor / Zlatko Pinter

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala** 

Najnovije

Branitelji protiv ploče vojniku JNA u Splitu: Neprihvatljive i povijesno netočne insinuacije

Branitelji se protive postavljanju spomen-ploče Sašku Gešovskom, piše Dalmatinski portal, a objasnili su zašto: Takva ploča bi unijela neprihvatljive i povijesno netočne insinuacije o...

Kako je podcast ‘Evanđelje dana iz Međugorja’ postao duhovna tema br. 1 u Hrvatskoj?

Piše: Alen Fućak, Dijalog.hr    Na katoličkoj sceni u Hrvatskoj nikad nije dosadno. Dok se afera s podrškom katoličkih profesora Rodnim studijima i izjavom nadbiskupa...

22. listopada 1995. govor dr. Franje Tuđmana u UN-u – ‘Hrvatska želi pravedan mir’

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.   Ujedinjeni narodi...

Devet zanimljivosti o svetom Ivanu Pavlu II. koje vjerojatno niste znali

Danas se slavi spomendan svetog Ivana Pavla II. Njegov spomendan slavi se na dan kada je održao prvu misu kao Papa. 1.Bio je prvi papa...

Biblijska poruka 22. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Budni budite – molite

Lk 12,35-38      Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća...