Srijeda, 2. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Hrvatski domoljub i branitelj Miro Barešić 31.07.1991. – 31.07.2019….

Na današnji dan 1991. godine u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu poginuo je hrvatski domoljub Miro Barešić. Još kao mladić napustio je kao politički emigrant Jugoslaviju i otišao u Švedsku gdje 1971. sudjeluje u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je tom prigodom smrtno stradao.

Osuđen je na doživotni zatvor no nakon što je skupina Hrvata otela švedski zrakoplov tražeći puštanje osuđenih za ubojstvo Rolovića, prebačen je u Španjolsku. Nakon nekog vremena ondje je pomilovan te odlazi u Južnu Ameriku gdje započinje novi život. Ipak, 1980. njegov identitet je otkriven te je izručen Švedskoj gdje započinje svoju borbu za slobodu štrajkom glađu jer mu je prijetilo i izručenje Jugoslaviji odnosno smrt.

Napokon 1987. protjeran je iz Švedske u Paragvaj iz kojeg se početkom Domovinskog rata vraća u domovinu. Odmah se stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. U borbi za slobodu Hrvatske kojoj je posvetio cijeli svoj život poginuo je u zasjedi prilikom diverzantske akcije kod Miranja nedaleko Benkovca, a u istoj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić. Kako su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji ne čudi da je njegova pogibija i danas predmet brojnih rasprava.

Jedan od preživjelih u toj akciji Tvrtko Pašalić jednom se prilikom osvrnuo na crni 31. srpnja 1991. idućim riječima: „Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana.“ Danas njegovo tijelo počiva u Aleji poginulih branitelja na zagrebačkom Mirogoju.

U povodu 25. obljetnice pogibije, u Dragama je svečano otkriven spomenik hrvatskom branitelju i istinskom domoljubu Miru Barešiću autora akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Na svom facebooku na ovaj događaj osvrnuo se i Josip Deur koji se kao dijete prisjeća tog kobnog dana…

Hrvatski sokol
Miro Barešić
31.07.1991. – 31.07.2019.

Bila ti laka Hrvatska gruda Hrvatski sokole za koju si toliko patio, propatio i na koncu svoj mladi život položio!
Prestrašno je gledat izdajice ove zemlje, ovog svetog Hrvatskog tla koji pojedoše djecu svoju, djecu koja su istinski, domoljubno i vjerski disala te se pokazali i dokazali svojim hrabrim djelima.

Nema te riječi kojom se može opisat tvoj životni put, tvoja žrtva koju si godinama prije domovinsko obrambenog rata podnio za svoju zemlju i za svoj narod, koliko su propatili tvoji najbliži tvoja supruga i prekrasna djeca a isti ni dan danas ne doživiše minimum pravde da se sazna prava istina o tvojoj pogibiji.

Žalosno se mora konstatirati da su izdajice i mrzitelji ove zemlje postali tkz ugledne ličnosti i političari koji primaju razno-razne nagrade dok istinska djeca tvoja bivaju ugnjetavana, potlačena i šikanirana!
Ljut sam i žalostan te bi u ovoj ljutnji mogao svašta napisat međutim kao istinski kršćanin i domoljub trudit ću se upravo poput tebe Miro ostat ponizan i dosljedan te vojnički izrazit tvojoj obitelji riječ utjehe ali i riječ poticaja da nikada ne smijemo odustat od traženja ISTINE kako i na koji način si skončao te napustio ovozemaljski svijet!

Sestre moje Andrea Jelena Barešić i Vera-Viktorija Barešić neka je laka Hrvatska gruda vašem ocu Miri Barešiću koju je toliko volio i za koju je život dao, nek počiva u miru Božjemu koji je istinski zaslužio a nas svojim životnim djelima zadužio da očistimo ovo sveto Hrvatsko tlo od antikrista, komunista, masona te svega onog što mrzi i prezire kako Hrvatski narod tako i kršćansku vjeru Amen!….napisao je Josip Deur.

G.S.

Najnovije

 Pomak- zločinačka partijska organizacija zatvara škole, otvara džamije

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Doktor političkih znanosti, politički prevarant, kako se danas u narodu popularno kaže, dr. Vukadin, izučio je dobro zanat na svome...

Izrael sprema veliku odmazdu? Iran prijeti još većim napadom

Foto: X   U utorak je Iran ispalio gotovo 200 projektila na Izrael, a Benjamin Netanyahu prijeti da će Iran ‘platiti za napad’. Iran je u utorak...

Na današnji dan: Početak agresije na BiH, predsjednik Alija viče: ”Ovo nije naš rat”

Foto:Crodex   Iako mnogi, prvenstveno muslimanski političari i analitičari,su tvrdili i tvrde da ovo nema veze sa BiH, činjenica je da su stradali građani te zemlje. Ali...

Biblijska poruka 2. 10. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Spomendan svetih Anđela čuvara

Mt 18,1-5.10   Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?« On dozove dijete, postavi ga posred njih i reče: »Zaista,...

Đapić: Anušić je jednom rečenicom o svom i Milanovićem školovanju ‘uništio’ Milanovića!

Foto:Običan.info   Zoran Milanović napadom na ministra obrane Ivana Anušića učinio je gaf koji je čak i za njega potpuno neočekivan! Naime, pokušavajući diskreditirati Ivana Anušića “s...