Srijeda, 25. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Znate li što znači ”Bajram šerif mubarek olsun”?…Muslimani obilježavaju Kurban-bajram…

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju najveći praznik – Bajram.

Uredništvo Braniteljskog portala čestita Bajram svim vjernicima muslimanima, a posebice muslimanima koji su branili napadnutu Hrvatsku od srpskog agresora u Domovinskom ratu- uz želje da blagdan provedu u miru i sreći sa svojim obiteljima – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram.

Znate šta znači?

Riječ Šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit. Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.

Blagoslovljen znači riječ Mubarek na turskom, riječ je inače arapskog porijekla.

Olsun na turskom znači ‘neka bude’.

To znači da čestitka: Bajram Šerif Mubarek Olsun zapravo znači:

“Neka ti je blagoslovljen čestit praznik“.

Kada odgovorite “Allah razi olsun”, znači da ste rekli „neka Allah bude zadovoljan tobom“.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Bajram se kod muslimana čestita riječima ”Bajram šerif mubarek olsun” što u prijevodu na znači ”Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”.

Odgovor je: Allah razi olsun (Neka je Allah zadovoljan tobom).

Tijekom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju se i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, susjedima i prijateljima. Posjeti bližnjima su obvezani dio bajramskih blagdana muslimana.

Čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, muftiji Azizu Hasanoviću uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

‘U povodu ovogodišnje proslave Kurban bajrama izvolite, poštovani muftija Hasanoviću, primite iskrene blagdanske čestitke sa željom da slavlje Bajrama donese Vama, Vašim suradnicima i vjernicima obilje radosti, mira, uzajamne dobrote i zajedništva’, stoji u čestitci predsjednika HBK nadbiskupa Puljića.

Uredništvo Braniteljskog portala čestita Bajram svim vjernicima muslimanima, a posebice muslimanima koji su branili napadnutu Hrvatsku od srpskog agresora u Domovinskom ratu- uz želje da blagdan provedu u miru i sreći sa svojim obiteljima – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

L.K.

Najnovije

Kakvoga predsjednika žele branitelji?

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatski branitelji, kao ključni akteri Domovinskog rata, često imaju specifična očekivanja od predsjednika Hrvatske, oblikovana iskustvima iz rata i poslijeratne...

Nakon Like, Slavonije i Herceg Bosne, Hrvati napuštaju i Primorje!

Nekada vrlo popularno malo ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u mirnoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže te krajolik submediteranske šume...

Širokobriježani masovno bojkotiraju predizborne skupove HDZ-a

Kako se približava dan lokalnih izbora u BiH( 6.listopad 2024.godine), tako se i zahuktava i i predizborna kampanja političkih stranaka u Širokom Brijegu.   Vodeća, najjača...

Biblijska poruka 24. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je Isusova rodbina?

Lk 8,19-21   Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje...