Srijeda, 25. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“U ČIZMAMA” – KOLUMNA TRPIMIRA JURIĆA: NEKA NAS ČUVA KRALJICA HRVATA

Ljudi svoj dolazak na svijet, porodom, gdje god i kako god se zbio, obilježavaju priželjkivanim plačem kao znakom da su živi, a da su prije toga po prvi put od dolaska na svijet, udahnuli ovozemaljski zrak. Taj prvi plač, osim fiziološkog i refleksnog objašnjenja, može dobiti i druga obilježja. To može biti strah od odvajanja od majke rodilje, poziv u pomoć i želja da ga majka primi u svoje naručje, zaštiti i podoji. Sigurnost majčina zagrljaja, toplina koju ona pruža, sve su to potrebe koje nam ostaju za cijeli život,piše Trpimir Jurič za dalmacijadanas…

Koje bogatstvo imati dvije majke Prvo udvajanje glasova najčešće bivaju ma-ma, ta-ta. Ma-ma, mama, majko, majko moja, kako rekoh ostat će nam do kraja života, često ili najčešće kao zazivanje, traženje, naposljetku moljenje, molitvu. Najpoznatija majka na svijetu nosi ime Marija ili Maryam, Mariam, Maryam. Poznaju je katolici, pravoslavci, muslimani, mormoni. Ta, jedna te ista žena u svim navedenim religijama ima posebno, najčešće sveto mjesto.

Nama Hrvatima, katolicima, ona je Isusova majka, posredno majka sviju katolika. Hrvati je zovu svojom kraljicom i fidelissima Advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata). Kojeg li bogatstva imati dvije majke, gdje jedna drugu ne isključuje, već nadopunjuje!? Niti je jedna od njih nije maćeha ili surogat majka. Da, to je već po sebi blagoslov, veliki blagoslov. U životu vjernika katolika i van redovne molitve, u situacijama zatečenosti bolom, gubitkom ili zahvalom za nešto dobro, zazivamo ili zahvaljujemo Gospi. Ne ljuti se Ona što ju više zazivam o nego joj zahvaljujemo, tek bi se mi trebali osvijestiti i gajiti kult zahvalnosti, jer ništa, ama baš ništa nije podrazumijevajuće.

Slava majci Božjoj Slava Svetoj Mariji majci Božjoj odaje se od najstarijih kršćanskih vremena, pa tako i kod Hrvata nalazimo spomenik u Biskupiji kod Knina koji datira iz oko 1050. godine. Danas, 14. kolovoza, mnogi Hrvati kreću na hodnju, pješačenje ili preciznije hodočašće Velikoj Gospi. Niti nesnosne vrućine, kiša ili neka druga vremenska nepogoda, neće spriječiti kolone hodočasnika u Hrvatskoj, Europi i Južnoj Americi, gdje se najviše štuje Gospa. Bose noge, mladih, zrelih i odraslih, koračat će nekada i po cijele noći prema svetištima, bilo da se radi o Aljmašu, Krasnu, Mariji Bistrici, Sinju, Trsatu ili Svetoj Majci Slobode u Zagrebu.

Procesija u Sinju na blagdan Velike Gospe

Svih 28 nacionalnih svetišta u Hrvatskoj su mjesta gdje se iskazuje zahvalnost, daju novi zavjeti, upućuju molitve. Usudim se reći nigdje tako iskrene i duboke zahvalnosti i nigdje takve molitve za nama najteže stvari i situacije koje nas more.

Kome se tako čovjek može otvoriti kao majci?

Nešto što u samom životu svakog vjernika ima posebno mjesto, istina u tom traženju posebnosti znamo i pretjerati s nešto neukusa je Gospina krunica. Najbolje je i najprikladnije kada nam je u ruci. Stišćemo ju, kruničamo i molimo.

Meni posebno je upečatljiv dio na kraju molitve krunice:

Zdravo, Djevo, svih milosti puna…

Zdravo Kraljice, Majko milosrđa, živote,

slasti i ufanje naše, zdravo!

K tebi vapimo prognani sinovi Evini.

K tebi uzdišemo tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini.

Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas, te nam poslije ovoga progonstva pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje.

O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo!

Prisjetimo ili još bolje, poslušate je u izvedbi neponovljive Josipe Lisac, u izvornom obliku na latinskom jeziku. Kako u kulturi čestitanja Velike Gospe nema posebne čestitke, ovaj tekst ću završiti sa svima poznatoj izvorno hrvatskoj pjesmi Majki Mariji:

Prisjetimo ili još bolje, poslušate je u izvedbi neponovljive Josipe Lisac, u izvornom obliku na latinskom jeziku. Kako u kulturi čestitanja Velike Gospe nema posebne čestitke, ovaj tekst ću završiti sa svima poznatoj izvorno hrvatskoj pjesmi Majki Mariji:

Zdravo, Djevo, svih milosti puna…

Meni posebno je upečatljiv dio na kraju molitve krunice:

Zdravo, Djevo, svih milosti puna,

vječnog sunca ogrnu te sjaj.

Oko čela zvjezdana ti kruna,

ispod nogu stenje pakla zmaj.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,

naša Majko, naša zoro zlata,

odanih ti srca primi dar,

primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,

zmijin dah ne okuži ti grud!

Zvijezda sreće i nama da blista,

noći grijeha mrak rasprši hud!

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,

naša Majko, naša zoro zlata, odanih ti srca primi dar,

primi čiste ljubavi nam žar.

AUTOR / TRPIMIR  JURIĆ

Tomislav Ivcic – Rajska djevo kraljice Hrvata

 

Najnovije

Kakvoga predsjednika žele branitelji?

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatski branitelji, kao ključni akteri Domovinskog rata, često imaju specifična očekivanja od predsjednika Hrvatske, oblikovana iskustvima iz rata i poslijeratne...

Nakon Like, Slavonije i Herceg Bosne, Hrvati napuštaju i Primorje!

Nekada vrlo popularno malo ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u mirnoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže te krajolik submediteranske šume...

Širokobriježani masovno bojkotiraju predizborne skupove HDZ-a

Kako se približava dan lokalnih izbora u BiH( 6.listopad 2024.godine), tako se i zahuktava i i predizborna kampanja političkih stranaka u Širokom Brijegu.   Vodeća, najjača...

Biblijska poruka 24. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko je Isusova rodbina?

Lk 8,19-21   Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje...