Ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO) Pavković: Udbaši su progonili ljude i za dvije konzerve…Čekali radnika u kukuruzu dok nije došao po konzerve!

Zajedno s Josipom Perkovićem i Zdravkom Mustačom, nekadašnjim pripadnicima tajne jugoslavenske policije, odnosno Udbe, u Njemačku je u „paketu“ trebao biti izručen i njihov tadašnji šef – Pavle Gaži, jer ako je tko što znao o ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, onda je to bio on. To se nažalost nije dogodilo, pa danas ovaj čovjek mirno provodi svoje umirovljeničke dane u Koprivnici, gradu u kojem je godinama bio na čelu Podravke, koju je stvorio, a osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su ga ni krivog ni dužnog, 1982., postavili za sekretara unutrašnjih poslova SR Hrvatske, naprosto ju je želio „sravnati sa zemljom“. Prije toga bio je zaposlen na visokoj funkciji u Centralnom komitetu Saveza komunista u Beogradu, gdje je kažu bio „potrčkalo“ Stenetu  Dolancu.

Kad je odlazio iz Podravke u Beograd bio je čvrsto uvjeren da će iz sjene i dalje vladati ovim prehrambenim gigantom, ali ljudi koji su ga zamijenili, a s kojima je godinama radio i koji njemu moraju biti zahvalni za to što su kasnije postali, jednostavno su ga „nogirali“, kao da su jedva čekali da se makne.

Preko toga nije mogao prijeći, tim prije jer je on ipak stvorio Podravku. Čim je postao „prvi hrvatski milicajac“ odlučio se među ostalim obračunati i s tadašnjim najvišim poslovnim kadrovima u Podravki, pa ih je dao zatvoriti, pod optužbom za kriminal, što se poslije pokazalo kao bezobzirna osveta i laž, jer od toga na kraju nije bilo ništa – pojeo vuk magare, kako se kaže.

Nakon tog fijaska Gaži se nikada nije oporavio.

Njemu su sve do današnjih dana „zatvorena vrata“ u Podravku. Jedini koji ga je tu i tamo zvao bio je Zvonimir Mršić, komunistički kadar, čovjek koji je navodno završio sve vojne škole, pa i onu u Bileći,  koji je odlično ispekao zanat i kod Milana Bandića, a potom navodno i kod većine Udbaša iz nekadašnje zagrebačke „kockice“. Prije nego je otišao iz Podravke na novu dužnost, (menagera u propali Agrokor), na zgražanje rijetkih,  prodao je Podravkinu tvornicu Studenac u Lipiku, bez „ispaljenog metka“. Naime, nitko se ni od radnika ove tvornice, čak ni nitko od tri sindikata koliko djeluju u ovoj firmi, pa ni građana Koprivnice, ni HDZ, nije javno i žešće  pobunio, takav je strah vladao kad je on bio na mjestu „druga Gažija“.

Kad je zločinačka JNA u studenome 1991., u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata napadala Vukovar i Vukovarce, Gaži, koji je do današnjih dana ostao na liniji „Druže Tito mi ti se kunemo“, na jednom boračkom sastanku tzv. antifašista u Koprivnici uz ostalo je rekao – Ne dirajte JNA, JNA zna što radi!

Da je Gaži udbaš od formata, potvrdio nam je i mr. Julio Kuruc, nekadašnji dugogodišnji sekretar Općinskog komiteta SK, a odmah nakon toga šef Podravske banke od 1989. pa do kraja prošle godine.

Međutim, „kopajući“ po arhivi OK SK Koprivnice nema tome dugo naišli smo i na dokument, odnosno službeni dopis  od 3.9. 1958. u kojem se Gaži, kao tadašnji direktor Podravke, obraća Sekretarijatu unutrašnjih poslova Koprivnice, da povede istragu tko je 25. 8. 1958. sakrio, a poslije i otuđio na nogometnom igralištu „Slavena“ slovom i brojkom dvije (2) mesne konzerve, čija je vrijednost tada iznosila jadnih, nikakvih 280 yugo-dinara.

Ilustracija

Gaži, kao direktor, obavještava  miliciju da je Podravkin“ noćni čuvar primijetio da je netko sakrio te konzerve između bačvi, pa se sakrio u kukuruz i čekao da vidi tko će po njih doći. Nije prošlo dugo i po njih je došao jedan koprivnički brijački pomoćnik te ih uzeo i stavio u džep i uputio se svojoj kući. Ali kako udba nikad ne spava iz kukuruza je izašao noćni čuvar, zaustavio gladnog i jadnog čovjeka i naredio mu da vrati konzerve što je ovaj i učinio.

Ovime bi priča bila gotova, ali vraga, Gaži ne prašta, jer kako je pisao „cijeli slučaj je dosta sumnjivog karaktera, odnosno može se pretpostaviti da je na taj način pokušavana organizirana (!) krađa!“,što bi se danas „prevelo“ kao „borba protiv korupcije i organiziranog kriminala“.

Tadašnji komandir Narodne Milicije u Koprivnici Jovan Šiljak je po čl. 144. Zakonu o krivičnom postupku,  obavijestio da je istraga o ovom „teškom djelu“ provedena i da je sad na Kotarskom javnom tužilaštvu da odbaci ili pokrene postupak.

Od toga naravno nikada nije bilo ništa, ali ostalo je zapisano na koji je način tada veliki i moćni Gaži počeo svoj udbaški put, od dvije konzerve do pok. Đurekovića, i pokušaja „sahranjivanja“ Podravke, uz drugarski pozdrav – Smrt fašizmu-sloboda narodu!

Autor / MLADEN PAVKOVIĆ   

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Biblijska poruka 23. 9. 2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Vi ste svjetlo svijeta

Lk 8,16-18     Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni...

Tomislava Jonjića u utrci za Pantovčak podupire 230 poznatih osoba. Evo popisa

Kandidat za hrvatskog predsjednika, dr. Tomislav Jonjić, objavio je popis na kojem se nalazi 230 poznatih osoba koje su mu dale potporu u kandidaturi...

Mogu li plodovi Međugorja biti bez ukazanja, odnosno mogu li ukazanja biti bez plodova?

Nakon što je Vatikan objavio odluku “nihil obstat” (hrv. nema zapreke ili ništa ne priječi), kojom se Međugorju priznaju plodovi odnosno darovi kojima to...

IN MEMORIAM – Ante Paradžik: Pucanj u Paradžika bio je ujedno i pucanj u Hrvatsku

    Ante Paradžik, hrvatski domoljub, antikomunist, predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971., politički zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji, gdje je više puta zatvaran...