Utorak, 7. siječnja 2025.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Patlidžan kao zamjena za meso: Imamo 10 jako dobrih razloga zašto ga jesti…

Patlidžan nije baš popularna namirnica, no ovo povrće koje je blisko srodno s rajčicama, paprikama i krumpirom – zaslužuje biti među omiljenim našim povrćem…

Patlidžan, poznat još i kao balancana, pripada porodici biljaka noćne sjene, a ima gorkasti okus i spužvastu teksturu. Najpopularniji je duguljasti patlidžan kojeg možemo prepoznati po izrazitoj ljubičastoj boji. U Indiji, otkuda i potječe, konzumira se već 3000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Europu, u 14. stoljeću.

  1. Patlidžan je najbolje konzumirati između kolovoza i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina, donosi ordinacija.
  2. Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, no u svijetu se razlikuje veliki broj sorta koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke…
  3. Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1KCfolne kiseline.
  4. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
  5. U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krumpira i rajčici, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, no smatra se da doza od 200 mg može izazvati otrovanje. Kada se on neutralizira u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utječe na ublažavanje grčeva u želudcu i sličnih probavnih tegoba.
  6. Kako bi se solanin u potpunosti eliminirao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, pirjanje ili prženje, odnosno pohanje.
  7. Patlidžan ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a klorogenična kiselina, koja također ima antioksidativno djelovanje, pomaže i sniziti razinu lošeg kolesterola.
  8. Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.
  9. Gorki okus patlidžana možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.
  10. Patlidžan se može kombinirati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

Tjestenina s patlidžanom, rajčicom i mozzarellom

Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

  • tjestenina
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1 patlidžan
  • 250 grama cherry rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • slatke paprike
  • crni papar
  • sol
  • 250 grama mozzarelle
  • svježi listići mente

Priprema:

Tjesteninu skuhajte kao i obično, a prije nego što ju iscijedite, izlijte 250 ml vode u čašu. U tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte narezani patlidžan i držite ga na vatri dok dok ne dobije zlatnu boju (8 do 10 minuta). Dodajte prepolovljene cherry rajčice, češnjeve češnjaka, začinite sa soli, slatkom paprikom i crnim paprom. Kuhajte dok rajčice ne omekšaju, odnosno 2 do 3 minute. Dodajte povrće u tjesteninu te vodu od tjestenine i mozzarellu, promiješajte! Tanjur ukusne tjestenine s patlidžanom možete ukrasiti s par svježih listića mente.

Dobar tek!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Najnovije

Višnja Škreblin, ‘superbaka’ koja vrijeđa molitelje, prezire Hrvate iz BiH i hodočasti u Kumrovec

Najstarija prosvjednica protiv javne molitve krunice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu je Višnja Škreblin (78). Njezinom pojavom i vulgarnošću oduševljeni su brojni mediji....

Biblijska poruka 7. 1. 2025. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Započinje nova povijest čovječanstva

Mt 4,12-17.23-25   Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more,...

Pupovac o ideji osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve: To ne može biti prihvaćeno

Čelnik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac komentirao je najave Domovinskog pokreta o osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve, rekavši kako...

“Politička krmača” pojela bisere, pa svoja govna baca na sve oko sebe!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto napada sve oko sebe, i lijeve i desne. I Milanovića i Primorca, i Selak i Jonjića pa...

Političke afere ljevice mediji ne potenciraju?! Jasno je i zašto

Ukoliko kontekst nije negativan, prostor mainstream medija nerijetko je zatrpan političkim figurama s lijevo-liberalnog spektra. Posebice za vrijeme izbora ili nekog važnog političkog događanja....