Četvrtak, 3. listopada 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Home AKTUALNO HRVATSKA RAPSODIJA U VELIČANSTVENOJ ATMOSFERI Modrić i Petković briljirali i potopili Mađarsku, Perišić promašio penal, Mađari dobili lekciju iz nogometa!

HRVATSKA RAPSODIJA U VELIČANSTVENOJ ATMOSFERI Modrić i Petković briljirali i potopili Mađarsku, Perišić promašio penal, Mađari dobili lekciju iz nogometa!

HRVATSKA RAPSODIJA U VELIČANSTVENOJ ATMOSFERI Modrić i Petković briljirali i potopili Mađarsku, Perišić promašio penal, Mađari dobili lekciju iz nogometa!

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras je na Poljudu odigrala jedan od presudnih kvalifikacijskih susreta za plasman na Europsko prvenstvo sljedećeg ljeta. Vatreni su protiv Mađarske slavili s velikih 3:0, a strijelci su bili Luka Modrić i dvaput Bruno Petković. Slovaci su s Walesom u Trnavi odigrali remi, konačan je rezultat bio 1:1. Hrvatska je u grupi E prva s 13 bodova, Slovačka je druga s tri boda manje, Mađarska je treća s devet, Wales četvrti sa sedam bodova, a Azerbajdžan posljednji s jednim bodom…

HRVATSKA – MAĐARSKA 3:0 (Modrić 5′, Petković 24′, 42′)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Modrić (od 67. Kovačić), Brozović, Rakitić (od 74. Vlašić) – Perišić (od 60. Brekalo), Petković, Rebić

IZBORNIK: Zlatko Dalić

MAĐARSKA (4-2-3-1): Gulacsi – Lovrencsics, Korhut, Orban, Kadar (od 46. Lang) – Kleinheisler, Vida – Dzsudzsak (od 60. Nagy), Holman, Sallai od (76. Varga) – Szalai

IZBORNIK: Marco Rossi

SPLIT Stadion Poljud. Gledatelja: 32.110. Sudac: Daniele Orsato (Italija)

U sjajnoj atmosferi Poljuda Vatreni su se revanširali Mađarima za poraz u Budimpešti! U kolopletu emocija i ljubavi prema nacionalnoj vrsti, Modrić i društvo napravili su veliki korak prema Euru. Nismo ni sumnjali da će ogled u gradu pod Marjanom biti posebna priča. Ona koju volimo nazivati bajkovitom.

Niti jednog trenutka Mađari nisu predstavljali suparnika koji bi mogao naudii Dalićevoj vrsti. Gledali smo događaje na travnjaku Poljuda i nije nam bilo jasno kako nas je Mađarska dobila u Budimpešti. Razlika u kvaliteti je ogromna, Mađari nisu niti dobar sparing partner Hrvatskoj. Mora da je onaj poraz iz Budimpešte zaista bio raritet koji se događa jednom u stotinu godina,donosi sportske.

Otvaranje je bilo fascinantno. Luka Modrić je otvorio bal na Poljudu, Da, baš on, igrač kojeg je debela manjina na ovim dalmatinskim prostorima znala gađati isčašenim i pogrdnim rečenicama. Kapetan je doživio ovacije, nekoliko puta je s tribina odzvanjalo ‘Luka, Luka…’. Kakav je to samo bio povratak Luke Modrića na Poljud. Skandiralo se i RebićuPerišiću, momcima iz dalmatinskog nogometnog bazena. Ali pljesak i dobio i Dinamovac Bruno Petković, majstor šesnaesterca koji je blistao i u ovoj utakmici. Modrić i Petković su bili veliki majstori, veličanstveni, idealni. Dobro, za Luku znamo kakav je majstor, nogometni kolos. Međutim, taj Petković je isto čudo, kako se samo snašao u reprezentativnom dresu. Više ga s pozicije špice nitko ne može izbaciti. Postao je novi Šuker ili Mandžukić Vatrenih!

 

Nadigrali smo Mađare, spremili ih na mjesto na koje propadaju, tamo negdje u srednju klasu europskog nogometa. Hrvatska je pak pri vrhu, to se dobro vidjelo na Poljudu. Zbog toga je vrsta Marca Rossija imala velikih problema kod iznošenja lopte sa svoje polovice. Kad si kvalitetno inferioran, to se obično događa. Prva dva pogotka Vatrenih postignuta su nakon pogrešaka obrambenih igrača Mađarske. Oba puta su se zaželjeli driblinga, oba puta ostalo je samo na želji. Već nakon pogotka Modrića, Mađari su ‘legli’, splasnuo im je entuzijazam, djelovali su kao ‘janje za klanje’. Nakon toga im se Petković narugao petom, pa onda vrhom kopačke. Sve je već tada bilo gotovo, u tom prvom poluvremenu.

Split, 101019. Stadion Poljud. Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske. Na fotografiji: momcad hrvatske. Foto: Duje Klaric / CROPIX

Drugo je bilo onako, za nadopunjavanje i pokazivanje kvalitativne razlike. Moglo je biti još pogodaka u mađarskoj mreži. Nakon što je oboren Rebić, dosuđen je jedanaesterac, ali je udarac Perišića obranio Gulacsi

Šteta što Ivan nije pogodio na Poljudu. Nakon promašaja Perišića zbog dva žuta kartona isključen je Kleinheisler pa je do kraja utakmice bilo još lakše za Vatrene. Negdje nakon sat vremena igre proradile su emocije tribina i kad se radi našem izborniku Zlatku Daliću. Tribine su skandirale: Zlatko Dalić, Zlatko Dalić… Svoju porciju emocija s tribina doživio je i Ivan Rakitić. Na ovoj su utakmici Poljud i cijeli Split bili – Hrvatska.

Da, to je bila predstava koja je zaslužila pjesmu na kraju poljudske balade, veličanstvenog splitskog nogometnog akvarela; ‘Večeras je naša pjesma, večeras se vino pije’… Baš se moglo dobro potegnuti za sjajne Dalićeve dečke.

Sad Vatrene očekuje Wales. Ako se dobije u Cardiffu, spremajte se za Euro, uzmite godišnji, bolovanje, što god hoćete. Evo nas opet nakon Rusije, pazite se svi. Tu i tamo malo pridrijemamo, ali kad se probudimo, kad zazvoni alarm, čuvaj se, Europo! Split i Vatreni? Kad će opet? Već jedva čekamo…

Kako je ‘pala’ Mađarska

1:0 – Modrić (5′)

Kapetan je uzeo loptu Kadru koji ga je mislio predriblati, ne možeš tako Luku, to znamo. Uzeo je Modrić loptu krenuo prema Gulasciju i mirno je pospremio u mrežu.

Screenshot: Reddit

2:0 – Petković (24′)

Opet greška Mađara, nikako nisu mogli shvatiti da ne driblaju naše dečke. Lovrencsis je ovoga puta izgubio loptu, Rebić je bio kradljivac, ubacio je u sredinu, a majstor improvizacije Bruno Petković petom je fascinantno pogodio mrežu.

Screenshot

3:0 – Petković (43′)

Perišić je ubacio, lopta se odbila u luku, naletio je Petković, dotakao je vrhom kopačke i prebacio Gulacsija.

Screenshot: Reddit

HRVATSKA – MAĐARSKA 3:0 (Modrić 5′, Petković 24′, 42′)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Rakitić, Modrić, Brozović – Rebić, Perišić, PetkovićMAĐARSKA (4-2-3-1): Gulacsi – Kádár, Orban, Korhut, Lovrencsics – Vida, Kleinheisler – Sallai, Holman, Dzsudzsák – SzalaiD.J.